Mariana Bitang susţine că ea şi Octavian Belu nu şi-au putut pune în valoare calităţile de antrenori pentru că nu au avut la lot gimnaste apte medical.
Antrenorii lotului olimpic, Mariana Bitang şi Octavian Belu, au urmărit acasă, în faţa calculatorului, eşecul echipei feminine a României la turneul preolimpic de la Rio. Cei doi nu le-au însoţit pe fete în Brazilia, dar au ţinut în permanenţă legătura cu ele.
- Doamnă Bitang, ce s-a întâmplat la Rio?
- Asta-i valoarea gimnastelor de acum! Şi nu e prima dată când spun acest lucru. Nu e normal ca o gimnastă de 28 de ani, Cătălina Ponor, să obţină cele mai bune note din concurs!
- Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, prin Alin Petrache, caută vinovaţi...
- Dacă COSR caută vinovaţii de serviciu, atunci noi suntem aceia... Dar domnul Petrache ştie că noi, de anul trecut din luna mai şi până în decembrie, nu am intrat în sala de antrenamente. Iar atunci am preluat un lot cu multe probleme medicale. Practic, în luna ianuarie, ne-am plimbat cu gimnastele numai pe la doctori. Ne-am oferit ajutorul după Mondialele de la Glasgow, dar calităţile noastre de antrenori nu au putut fi puse în valoare pentru că nu am avut pe cine antrena.
- Domnul Alin Petrache susţine că voluntariatul dumneavoastră la lot nu vă exonerează de responsabilităţi.
- Da. Voluntariatul implică şi răspunderi, pe care ni le asumăm. Dar întreb şi eu: care este răspunderea celor care au funcţii înalte în sportul românesc şi care sunt plătiţi pentru a-şi face treaba?! Când am revenit la lot, unii petreceau de Revelion, noi eram în sala de antrenamente... Dar nu vreau acum să intru în polemică pentru că avem parte de circ peste tot. Şi nu construim nimic aşa.
- Ce urmează?
- A venit momentul zero în gimnastica românească. Trebuie să vină cineva care să aibă capacitatea de a reconstrui. De zece ani tragem acest semnal de alarmă şi nimeni nu ne-a băgat în seamă. Toţi ziceau că am înnebunit. Trebuie însă să spun că la eşecul de la Rio a contribuit şi un complex de ghinioane. Că nu am putut alinia o echipă validă şi bine pregătită...
- Adică...?
- Nu vreau să înşir acum toate problemele medicale pe care le-au avut gimnastele, dar toate, adunate, arată că actuala generaţie este una extrem de fragilă, care nu a putut creşte tehnic din cauza multiplelor accidentări şi afecţiuni medicale pe care le-a suferit. Şi este o generaţie care nu poate depăşi prea bine psihic momentele grele care intervin de-a lungul timpului. Oricum, de câţiva ani, gimnastica românească trăieşte în virtutea inerţiei. Ne scoteam cu o sportivă care urca pe podium, mai păcăleam o tură. Şi tot aşa...
- Care va fi gimnasta care va merge la Rio?
- E prematur să vorbim acum. Probabil opțiunea va fi pentru gimnasta cea mai în formă la momentul acela. Şi Larisa Iordache, şi Cătălina Ponor merită să ajungă la Olimpiadă. Este un moment foarte dramatic pentru amândouă, care nu merită asocierea cu acest moment al gimnasticii. Nu meritau să trăiască aşa ceva. Probabil că vor continua pregătirea la lot trei, patru sportive până când se va lua decizia.
- Şi dumneavoastră?
- Eu acum sufăr enorm. Este trist ce se întâmplă cu gimnastica românească. Eu şi Octavian Belu ne-am dedicat viaţa acestui fenomen...
{{text}}