15 aprilie 1989, Sheffield, semifinala Cupei Angliei, Liverpool - Nottingham.
David Duckenfield, polițistul-șef la acel meci, a cerut deschiderea unei porți exterioare, lăsând să intre încă 2.000 de fani într-un stadion deja plin până la refuz. În momente halucinante, ca într-un coșmar, spectatorii s-au călcat în picioare ori s-au sufocat striviți de mulțime în gardurile ce protejau terenul. Urmările catastrofei: 96 de morți, 766 de răniți.
"O minciună teribilă"
Și totuși, Duckenfield și alți ofițeri implicați au acuzat suporterii, într-o incredibilă conspirație a poliției, pentru ce s-a întâmplat în acea zi pe Hillsborough. Timp de 27 de ani, au încercat să mușamalizeze scandalul. "Cheltuind 20,4 milioane de lire sterline pentru apărarea lor în proces", a scris ieri Daily Mail.
26 aprilie 2016. Jurații au dat verdictul. Fanii nu au avut nicio vină. Tragedia a fost provocată de poliție! Duckenfield recunoscuse: "Ceea ce am făcut noi a fost o minciună teribilă într-un caz în care adevărul era cunoscut de toți".
Niciun cuvânt în The Sun
Acum, familiile victimelor cer ca vinovații să plătească. Iar polițiștii, în frunte cu Duckenfield, pot fi puși sub acuzare și judecați pentru "omucidere". După ce s-a dovedit că "ei au provocat, printr-o neglijență gravă, cel mai mare dezastru din istoria sportului britanic".
Ieri, The Sun nu a publicat niciun cuvânt pe copertă despre "Hillsborough". Același tabloid londonez avea, pe 19 aprilie 1989, principalul subiect "Adevărul". Susținând pe prima pagină că "fanii au urinat pe bravii polițiști și, unii dintre ei, au jefuit victimele". Totul a fost fals!
37 de adolescențiau murit pe 15 aprilie 1989 la Sheffield; cele 96 de victime aveau între 10 și 67 de ani
5din cele 14 concluzii ale juraților au acuzat poliția din South Yorkshire pentru dezastrul de pe Hillsborough
{{text}}