Tragedie

Un cadru medical care a intervenit la Colectiv explică: "Maniera și timpul în care s-a intervenit i-au săpat groapa lui Ekeng!"

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Saturday, 07 May 2016

Un cadru medical care a intervenit la tragedia de la clubul Colectiv a explicat pentru GSP.ro care era procedura în situația lui Patrick Ekeng, decedat după ce s-a prăbușit pe gazon la meciul cu Viitorul.

Camerunezul a fost transportat la spital în aproximativ 8 minute și s-a încercat resuscitarea sa timp de o oră și jumătate. Cadrul medical intervievat de GSP.ro, care dorește să rămână anonim, spune că maniera lentă în care s-a intervenit i-a diminuat drastic șansele de supraviețuire.

- Cum apreciați intervenția cadrelor medicale în timpul meciului?
- În primul rând e șocant că nu vine medicul imediat. Apoi, jucătorul nu trebuia mișcat! Protocolul spune că trebuie făcute manevre de resuscitare, masaj cardiac imediat, respirație gură la gură, până venea ambulanța cu un defibrilator. Dacă nu avea, trebuia să cheme salvarea de stat, nu se pleacă de pe loc! Se pierd minute importante pentru creierul lui. Trebuia să aibă și tub de oxigen. Protocolul de stop cardio-respirator e același peste tot, nu contează că era ambulanță privată.

- Ați văzut imaginile, cum trebuia acționat?
- Se vede că pacientul avea spume la gură, cade secerat, face convulsie după convulsie, cineva încearcă să-i scoată limba, dar dacă n-are Diazepam intră în stop respirator și apoi cardiac. Se vede cum l-au aruncat pe targă, nici măcar n-o lasă jos. El nu trebuia mișcat! Au fost minute bune pierdute până vine un medic lângă el. Unde era de n-a venit mai repede? Trebuia să stea lângă gazon. Văd și o trusă care nu este conformă.

- Credeți că jucătorul putea fi salvat?
- Dacă medicul era lângă el și făcea manevrele de care era nevoie, cu monitor defibrilator, prindea ritmul cardiac și îi dădea șoc electric, îl scotea imediat din stop. Maniera și timpul în care s-a intervenit i-au săpat groapa lui Ekeng!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.