Horia Tecău și Jean-Julien Rojer au cucerit ieri titlul la dublu, după o finală cu Florin Mergea și Rohan Bopanna, campionii de anul trecut, 6-4, 7-6 (5).
Ploaia care a căzut ieri în ropote încăpățânate peste Madrid n-a udat tenisul. Cu acoperișul metalic complet închis, Terenul Central din Caja Magica pare interiorul unei nave spațiale imense, care transportă lin, imperceptibil, patru jucători, un arbitru de scaun, arbitri de linie, copii de mingi și aproape 2.000 de spectatori veniți să asiste la finala de dublu.
Doi români s-au aflat de părți diferite ale fileului, luptând pentru același scop: trofeul Masters 1000 pus în joc.
A fost o finală scurtă, o oră și 11 minute, în care s-a servit nebunește și în care loviturile au venit iute, tăios, ca un brici. Puncte acide, decise în câteva secunde, multe game-uri de un minut și doar două mingi de break în total, una fructificată de Tecău și Rojer pe serviciul lui Mergea, pentru 2-1 în primul set, cealaltă ratată de Florin și Bopanna.
Așa s-a decis actul întâi, grație acelui break, în al doilea s-a mers cap la cap până la jocul decisiv. Acolo, din nou, totul a stat în reacțiile închise în câteva clipe. Un smash ratat de Mergea, apoi un voleu pus în fileu de Horia, reparat de un retur furios, care a dus la o eroare și a pecetluit meciul.
Este primul trofeu Masters 1000 pentru Tecău și Rojer de când joacă împreună, începutul lui 2014. Horia mai avea unul, Cincinnati 2012, cu Robert Lindstedt, iar Juls tot unul, Miami 2013, cu Aisam Ul-Haq Qureshi.
Cei mai periculoși adversari
"Dacă ne luăm după statistică, a fost un meci decis la câteva puncte, dar, de fapt, ei au jucat bine amândoi, noi nu am reușit să ne sincronizăm. Erau cea mai periculoasă echipă din turneu datorită jocului pe care îl au. Ai nevoie de sută la sută din partea ambilor parteneri ca să poți să-i învingi, de aceea au și reușit rezultatele de anul trecut", a spus Mergea după meci.
"Una peste alta însă, o săptămână bună, după un început de an care n-a fost așa cum ni l-am imaginat la finalul sezonului trecut. Nu puteam decât să mergem spre Roma cu încredere, acolo e o suprafață mai lentă decât la Madrid, care ne place, și nici nu avem puncte de apărat", a concluzionat Florin. "Oricum, e o bucurie în plus că am făcut din nou finală aici. În continuare, o să iau fiecare turneu în parte".
Trofeu spart
Horia și Juls au ajuns la al 12-lea trofeu cucerit împreună. Unde are loc pentru aceste cupe olandezul? "Pe acesta deja am reușit să-l sparg. Pe unele le am la Amsterdam, altele la Miami, pentru că îmi împart timpul între cele două locuri. Pe cele frumoase le vrea familia mea, în Curacao, iar pe celelalte le păstrez eu. Totuși, cel de la Wimbledon a rămas la mine", a spus Rojer.
Horia spune că are o bibliotecă unde le pune. "Pe cele importante le am acolo, dar mai e loc. Orice titlu e binevenit. M-a bucurat mult să câștig la București, chiar dacă e un turneu de 250. M-aș bucura să mai am ocazia s-o fac din nou. Fiecare titlu trebuie sărbătorit la momentul său", a spus Tecău.
"Sunt foarte fericit! A fost un meci dificil, e greu să joci împotriva lui Florin și a lui Rohan. Am avut o săptămână incredibilă, dar acum vrem să ne bucurăm cât a mai rămas din această zi pentru că de luni o luăm de la capăt"
Jean Julien Rojer
{{text}}