La prima sa participare în Liga Campionilor, CSM București câștigă cel mai important trofeu intercluburi, după o finală nebună cu prelungiri și aruncări de la 7 metri în fața Gyorului.
CSM București a scris istorie aseară, la Budapesta! Campioana României a reușit ceea ce nimeni nu spera: să cucerească Liga Campionilor.
Într-un sezon în care CSM s-a calificat abia de pe locul 4 în grupă, după ce pierduse de două ori în fața celor de la Vardar și a celor de la Gyor, ce era de sperat? A eliminat însă Rostov în sferturi, iar apoi la Final Four a mers fără niciun fel de presiune. Cu șansa a patra!
Macedonencele de la Vardar nu le-au luat în seamă. Verdictul? 27-21 pentru bucureștence! Unguroaicele de la Gyor nu le-au mai luat la preț de matineu, dar degeaba! Nervii româncelor au fost mai puternici.
Cele două echipe au fost ca doi boxeri care stau cap în cap și-și cară pumni. Cine va cădea? Se părea că româncele, care au fost numărate! S-au ridicat însă înainte de secunda 10 și de knock-out.
7.000 de oameni au explodat în "Laszlo Papp" Arena, în momentul în care Anita Gorbicz marca pentru 22-21 de la 7 metri. Un 7 metri făcut cadou gazdelor de norvegiencele Arntsen și Roen. Mai erau însă 15 secunde, Kim Rasmussen a cerut time-out. Linnea Torstensson a sărit peste toată apărarea gazdelor și a catapultat balonul în plasa norvegiencei Grimsbo. Sunt prelungiri!
Tot Gyor a părut mai aproape de trofeu și în cele două reprize de câte 5 minute. S-a desprins la 24-22, a avut 25-23. Bucureștencele n-au cedat! Oana Manea e plină de zgârieturi, pe gât, pe mâini.
Parcă ar fi intrat în cușca unui tigru. S-a bătut însă și a redus din diferență, 25-24. Gyor e în atac, dar le tremură genunchii maghiarelor. Amorim e eliminată. Rasmussen joacă totul pe cartea atacului, o scoate pe Pessoa dintre buturi. Intră Fisker. Carmen Martin e jolly-jokerul, pe partea dreaptă. Scoate un 7 metri pe care cu sânge rece, de suedeză, Gullden îl execută ca la carte: 25-25.
La fel ca la Sevilla, acum 30 de ani
Se trece la aruncări de la 7 metri. Românii parcă retrăiesc filmul de la Sevilla, de acum 30 de ani, contra Barcelonei. Multe din fetele de acum, de la Budapesta, nici nu erau născute însă în 1986. Pessoa e pe post de Duckadam, Mika Brădeanu e Lăcătuș. Ca și atunci, o echipă românească învinge o echipă din țara gazdă.
Gullden, Carmen Martin, Rodrigues și Brădeanu marchează de la 7 metri. La Gyor o face doar Kovacsics. Ratează Groot și Loke! Ce ironie, cele mai bune jucătoare ale gazdelor. Trofeul e la București.
Tricolorul flutură pe podium. 2,5 milioane de euro, bugetul echipei bucureștene. Sunt poate banii cel mai bine investiți într-un proiect demarat de Primăria Bucureștiului!
Gullden e golgeterul Ligii
Bella Gullden, centrul campioanei României, era pe locul 3 în clasamentul golgeterilor înaintea finalei de aseară. Avea 93 de goluri marcate, cu doar unul mai puțin decât Cristina Neagu (Buducnost) și cu patru sub Ekaterina Ilina (Rostov Don).
Suedeza a rezolvat problema după 16 minute. A marcat primele cinci goluri ale CSM-ului și și-a asigurat titlul, pe care-l câștigă în premieră. Gullden a marcat până la pauză 8 goluri și în total 15, terminând detașat pe primul loc al clasamentului.
Budapesta, încă doi ani!
Sala "Laszlo Papp" din Budapesta va găzdui Final Four-ul Ligii Campionilor la feminin și în 2017, și în 2018! Secretarul general al EHF, Michael Wiederer, a făcut anunțul ieri. Final Four-ul feminin a fost găzduit până acum numai la Budapesta, din 2014!
Bucureștiul a fost și el în cărți pentru Final Four-ul din 2017, chiar Michael Wiederer participând la București la o întâlnire cu fostul primar, Sorin Oprescu. Totul depindea de construcția noii săli polivalente. Cum aceasta nu a apărut, tot proiectul a căzut!
"Să fim primite ca reginele Europei!"
Iulia Curea a mai jucat și ea o finală de Ligă, în 2010, cu Oltchim, la fel ca Oana Manea. Atunci au pierdut, acum norocul le-a surâs.
"Atitudinea noastră de luptătoare a făcut diferența. E foarte frumos acolo pe podium, e un sentiment extraordinar. Nu ne-am gândit că o să jucăm finala, nici că o să cucerim trofeul, dar după ce am eliminat Vardar, noi ne-am zis că e păcat acum să ne oprim aici", spune Iulia.
Spune că pe parcursul meciului ele nu i-au auzit decât pe cei 600 de suporteri veniți de acasă să le încurajeze. "Le mulțumim! Sunt oameni care au venit după noi și în 2010, și în 2013, oameni care iubesc handbalul. Sper să fim primite și la București ca reginele Europei, că asta suntem, nu?", a încheiat râzând Iulia.
CSM București-Gyor 29-26 (22-22, 25-25) 4-1 după 7 metri
CSM București: Gullden 15, C. Martin 4, Manea 3, Torstensson 3, Rodrigues 2, Brădeanu 1, Vărzaru 1. Au mai jucat: Grubisici, Pessoa, Curea, Jorgensen, Fisker. Antrenor: Kim Rasmussen
Gyor: Loke 8, Amorim 5, Groot 4, Kovacsics 3, Sulland 3, Knedlikova 1, Gorbicz 1, Broch 1. Au mai jucat: Grimsbo, Kiss, Alstad, Orban. Antrenor: Martin Ambros
Trofee individuale
MVP-ul Final Four: Jelena Grubisici (CSM)
Golgeterul Ligii: Isabelle Gullden (CSM), 108 goluri
{{text}}