Sporturi   •   Handbal   •   CSM, CAMPIOANA EUROPEI

A treia echipă care câștigă trofeul! CSM București nu e prima din România care se impune în Liga Campionilor

Așa arăta vechiul trofeu al Ligii Campionilor

Articol de Marian Ursescu   —  miercuri, 11 mai 2016

CSM București e a treia echipă feminină din România care se impune în cea mai importantă competiție intercluburi.

CSM București nu este prima echipă din România, la feminin, care se impune în competiția rezervată campioanelor. Știința București (1961) și Rapid București (1964) au fost formațiile care au câștigat Liga Campionilor Europeni.

A trecut de atunci însă mai mult de o jumătate de secol și deși au mai fost tentative, echipe care au jucat finale, trofeul nu a mai ajuns în România!

1961: 8 echipe, triumf bucureștean


La prima sa ediție, în ediția 1960-1961, opt echipe au luat startul, jucându-se în sistem eliminatoriu. Campioana României, Știința București, echipa pregătită de Constantin Pilică Popescu, a trecut pe rând de Spartac Subotica (Iugoslavia), Zalgiris Kaunas (URSS) și în finală, cu o dublă victorie, 8-1 și 5-4, de Dinamo Praga.

"Era echipa care a dat apoi nucleul naționalei care în 1962 avea să câștige titlul mondial. Interesant e că, atunci, principala marcatoare a fost Aurelia Sălăgeanu Szoke, care a jucat însărcinată", a declarat antrenorul Pilică Popescu.

1964: Rapid, urmașa Științei

În ediția 1963-1964, la start s-au aliniat 16 formații. A câștigat tot o echipă din România, e vorba de Rapid București. Formația giuleșteană a trecut pe rând de Spartak Subotica (Iugoslavia), de Fortschritt Weissenfels (RD Germană), Spartac Budapesta (Ungaria), iar în finală, care a avut loc într-o singură manșă, cu 14-13 de Helsingor (Danemarca). Rapid a fost antrenată atunci de Gabriel Zugrăvescu.


Trei finale pierdute

România a mai avut trei echipe în finala celei mai importante competiții, dar acestea au pierdut trofeul. În 1972-1973, Universitatea Timișoara a fost învinsă în ultimul act cu 17-8 de Spartak Kiev, echipa care deține recordul de trofee în Europa, cu 13 distincții.

Apoi, în sezonul 1985-1986, Știința Bacău avea să piardă trofeul tot în fața reprezentantei URSS, aceeași Spartak Kiev, dublă victorie a sovieticelor: 29-23 și 23-22.

Ultima tentativă a fost cea a Oltchimului în 2010. Vâlcencele au întâlnit echipa daneză Viborg, în fața căreia au cedat de două ori: 21-28 și 31-32.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.