Fotbal   •   Nationala   •   REMEMBER

GALERIE FOTO El i-a "făcut", ei l-au "săpat"! Venit la lot în '87, Pompiliu Popescu pleacă în 2016 pentru că a fost pârât de "tricolori" » 20 de imagini de colecție cu "nea Pompi" și cele mai bune dezvăluiri ale lui

Articol de Gazeta Sporturilor   —  miercuri, 11 mai 2016

Așa cum GSP.RO a anunțat în exclusivitate, conducerea FRF a decis azi să renunțe la serviciile staff-ului medical. Vezi detalii.



În cazul lui Pompiliu Popescu, 65 de ani, decizia a venit mai mult dinspre jucători. Actualii "tricolori" s-au plâns șefilor FRF că doctorul are metode învechite și că asta se vede inclusiv la alimentația pe care o primesc.



"Nea Pompi", cum îi spuneau fotbaliștii de la lot, era cel mai longeviv om din staff-ul echipei naționale, venind la lot sub mandatul de antrenor al lui Emeric Ienei, în 1987. Atunci, pentru România evoluau fotbaliști precum Silviu Lung, Bumbescu, Boloni, Mateuț, Rednic, Lăcătuș, Pițurcă sau Michael Klein. 

Popescu a lucrat cu 9 selecţioneri: Ienei, Gh. Constantin, M. Rădulescu, Dinu, Iordănescu, Piţurcă, Boloni, Hagi și R. Lucescu, unii cu duble sau triple mandate. 

De-a lungul timpului petrecut la națională, Pompiliu Popescu a avut grijă de unii cei mai importați jucători ai României: Hagi, Popescu, Dumitrescu, Munteanu, Chivu sau Mutu.

 "Sunt de 24 de ani la naţională, dar nu am avut niciodată salariu. Am primit doar diurnă şi prime, dar dragostea a fost mare la echipa naţională. Am încasat prime pentru obiectiv, jumătate din cât luau jucătorii" Pompiliu Popescu, în 2014, potrivit Libertatea


Într-un interviu acordat pentru Gazeta Sporturilor, în 2012, Pompiliu Popescu a vorbit despre cei mai importanți jucători ai naționalei, alături de care a lucrat

...despre Gică Hagi: "Domne', fiecare jucător e un câmp de bătălie! Vă dau exemplul lui Hagi înainte de partida cu Irlanda din toamna lui '97, la Dublin, decisivă pentru calificarea la Mondialele din '98. Nu era total restabilit. Avea o viroză, cu febră. Cu toate astea, a intrat pe teren şi a plesnit o lovitură liberă de pe la 35 de metri, deschizând scorul. S-a terminat 1-1 până la urmă. În general însă, te izbeşti deseori de dorinţa jucătorului de a fi pe gazon, chiar şi cînd nu e complet refăcut. Nu te poţi pune de-a curmezişul, pentru că altfel nu mai are încredere în tine.

Să vă mai spun una cu Gică! Chiar cu o zi înainte de partida cu Croaţia de la Mondialele din '98 i s-a declanşat o sciatică puternică, cu miospasm la coapsa posterioară, riscul de a nu juca era iminent. A ieşit imediat din antrenament şi chiar din acea clipă am pornit refacerea lui. Un jucător nu se poate recupera însă urmând paşii normali sau mai rapizi dacă nu e convins de acest lucru. Ei, Gică m-a ajutat mereu enorm sub aspectul ăsta!"

...despre Gică Popescu: "Era ambiţios în draci! Şi a avut destule probleme în carieră. Cînd era la Tottenham, s-a urcat odată în avion şi a venit special la tratament la mine pentru o leziune la ligamentul colateral la genunchi. Nu concepea să piardă niciun meci. Şi nu e uşor să stai prin avioane trei ore dus, alte trei ore întors. Dar la mijloc era şi încrederea între noi, fiindcă am coabitat atâţia ani, ne ştim foarte bine caracterele."


...despre Ilie Dumitrescu: "În dimineața meciului cu Argentina (n.r CM 1994, 3-2 ne-am întâlnit în lift când coboram la micul dejun. Îmi spusese că dormise foarte puţin, că există un ghinion care-l urmăreşte şi că nu va face nimic la partidă dacă ăsta nu se sparge.

I-am dat pe loc o soluţie, nu vă pot spune despre ce e vorba!, şi băiatul s-a destins imediat psihologic, domne'! S-a reinventat! S-a convertit total! În orele acelea de aşteptare, s-a transformat dintr-o stare de încordare totală, a făcut până la urmă meciul vieţii sale, definitoriu pentru cariera lui"

...despre Răducioiu: "Răducioiu era cel mai fragil jucător al Generației de Aur. Nici nu avea un psihic foarte puternic, precum Popescu, Hagi, Lupescu, Dorinel. Avea dese probleme de musculatură, o sensibilitate specială care l-a şi forţat probabil să renunţe la carieră prea devreme. La fel cum a procedat şi Ilie Dumitrescu. Personal, nu i-am înţeles!"

Citește AICI interviul integral al fostului medic al naționalei

"Meciul cu Belgia, din octombrie '93, când am bătut 2-1, a fost la limita disperării. Dacă nu era acea victorie, nu se mai deschidea momentul Cardiff. Am avut cinci probleme majore. Hagi - ruptură musculară la stângul, incomplet refăcut. Prunea - leziune cu pareză la ligamentul colateral extern drept, nu putea degaja, se împiedica. Răducioiu - musculatura gambei nevindecată. Popescu - aductorii. Sabău - nu mai ştiu exact ce avea. Vă daţi seama ce era acolo? Se instalase aşa, o panică mută, o apăsare fantastică, nimeni nu scotea o vorbă.

M-a luat Puiu să ne plimbăm noaptea pe aleile de la Săftica, braţ la braţ, după ce s-au culcat băieţii. Am discutat fiecare caz în parte. Era mort! Mort! Finalul a fost însă fericit. I-am recuperat pe toţi, au jucat şi a ieşit bine" Pompiliu Popescu

DINU, CEL MAI PUTERNIC CONTESTATAR

De-a lungul timpului petrecut la națională, Popescu a avut și ceva contestatari. Cel mai vehement a fost Cornel Dinu. Fostul selecționer din perioada 1992-1993 l-a atacat în mai multe rânduri pe Pompiliu Popescu.

"El nu este medic de fotbaliști. Specializarea lui este de ginecolog", a spus în dese rânduri Dinu.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.