Campionate

Maradona la 60 de ani. Poveste de senzație: ce a urmat după golul dat cu mâna contra Angliei! Ce l-a întrebat pe teren un coleg: „Taci!”

O clipă discutată la nesfârșit de trei decenii: mâna lui Diego deasupra lui Shilton // FOTO Guliver/GettyImages

Articol de Theodor Jumătate  —  vineri, 30 octombrie 2020

Diego Maradona împlinește astăzi 60 de ani. Prilej să ne amintim de un moment senzațional din cariera argentinianului: golul cu mâna dat împotriva Angliei la CM 1986, în victoria cu 2-1. Atunci, i-a răspuns dur pe teren colegului Sergio Batista, care îl întrebase: „L-ai dat cu mâna, nu?”

Diego Maradona revine la cel mai controversat gol din istoria fotbalului. 

Maradona: „Nici nu vă imaginați câte goluri am înscris cu mâna”

Pe 22 iunie 1986, pe Azteca din Ciudad de Mexico, era minutul 51 al meciului Argentina - Anglia (2-1), din „sferturile" Mondialului. Momentul când El Pibe de Oro, 1,67 m, a sărit mai sus decât Shilton, 1,85 m, și a voleibalat balonul peste portarul insular. 1-0!

În ultima carte, „butoiașul cosmic” povestește: "Sincer, nu regret nimic, pentru că eu am crescut în acest spirit. La Fiorito, acolo unde mi-am petrecut copilăria la periferia Buenos Airesului, am înscris o mulțime de goluri cu mâna. Nici nu vă imaginați câte!".

Maradona: „Nu-mi pasă! Dacă arbitrul vede, asta e!”

Argentinianul nu se oprește. "În acea clipă, m-am gândit: «Încerc! Nu știu dacă voi izbuti, dar trebuie să încerc. Nu-mi pasă! Dacă arbitrul vede, asta e!»". "Centralul" tunisian Ali Bin Nasser n-a văzut. Sau n-a vrut să vadă.

Diego a încheiat cu un moment din grămada fericirii sud-americane. Coechipierul Sergio Batista l-a întrebat:

- L-ai dat cu mâna, nu?
Răspunsul a venit sec și dur:
- Închide gura și bucură-te de blestematul ăsta de gol!

Patru minute mai târziu a urmat "golul secolului". Cursa infinită a lui "Barrilete Cosmico" printre jaloanele Albionului. S-a terminat 2-1, cu Argentina cucerind titlul mondial pe 29 iunie.

"Mingea a urcat sus de tot, spre cer, apoi căderea mi s-a părut foarte lină. Aveam ochii fixați pe ea. Mi-am spus: «Ce cadou, ce cadou, tată! E pentru mine, e șansa mea»"
Diego Maradona

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.