Atletism

Meldonium lovește din nou » Trei sportivi români au fost depistați pozitiv la substanța care a produs multe cazuri în sportul mondial începând cu acest an

Articol de Roxana Fleşeru  —  Saturday 14th of May 2016 12:00

Agenția Națională Anti-Doping a confirmat ieri că atleții Mihai Donișan, Claudia Ștef și kaiacistul Ionuț Mitrea au fost depistați pozitiv la Meldonium.

Un medicament care a făcut ca aproape 300 de sportivi să pice testul doping începând cu 1 ianuarie 2016, când a fost pus pe lista substanțelor interzise. Cel mai răsunător caz a fost al jucătoarei de tenis Maria Șarapova, care rămâne în stare de suspendare. Pe această listă lungă se află și cinci români. Înaintea celor trei au fost atleta Mirela Lavric și biatlonista Eva Tofalvi. "Este isterie de Meldonium în sportul românesc", a spus ieri Elisabeta Lipă pentru Agerpres.

Săritorul în înălțime Mihai Donișan, 28 de ani, și mărșăluitoarea Claudia Ștef, 38 de ani, erau calificați la Jocurile Olimpice de la Rio. "Da, am luat Meldonium. (...) De ce l-am folosit? Este un medicament care se eliberează fără prescripție medicală. Este un medicament pe al cărui prospect scrie că este recomandat sportivilor în perioada de efort fizic susținut și oboseală. Este un medicament care nu tratează o afecțiune, ci previne o afecțiune.

Dacă vă imaginați că un sportiv merge cu apă, atunci vă înșelați!", a reacționat Ștef pe Facebook. Ea a ținut să sublinieze și faptul că a luat acest medicament până în luna decembrie. "Se dovedește în fiecare zi că durata sa de viață în organism este mai mare decât putea oricine bănui, după ultimele cercetări ...câteva luni, probabil că vom afla în curând", a continuat atleta.

Joi, Valerie Fourneyron, președintele medical al Agenției Mondiale Anti-Doping, a spus: "Nu putem spune în acest moment cât timp rămâne această substanță în organism, e nevoie de o cercetare aprofundată". Ea a subliniat și că AMA nu a greșit când a inclus această substanță pe lista interzisă, dar că sunt și câteva lucruri pe care le-au învățat din întreaga experiență. În 2015, când substanța încă era legală, au fost descoperiţi 3.600 de atleți care au testat pozitiv, din diferite domenii sportive, cei mai mulți venind de la kaiac-canoe.

Probleme și înainte de Beijing

Federația Română de Atletism a mai trecut printr-un episod asemănător, cu sportivi care au testat pozitiv la o substanță interzisă, și înainte de Jocurile Olimpice din 2008. Deși aveau baremul făcut, Liliana Popescu, Elena Antoci şi Cristina Vasiloiu au fost excluse din lotul României după ce au testat pozitiv la EPO. Toate cele trei sportive erau pregătite de tehnicianul Eleodor Roşca.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.