Liga 1

Moartea lui Ekeng scoate la lumină problemele uriașe din medicina sportivă! "Oare câți mai trebuie să moară ca să se sesizeze cineva?"

Articol de Vlad Nedelea  —  luni, 16 mai 2016

Decesul lui Patrick Ekeng pe teren a provocat multă durere, dar și numeroase întrebări. Printre cele mai des întâlnite, cele referitoare la felul în care s-a acordat primul ajutor pe teren și cele la cum se fac vizitele medicale ale fotbaliștilor, trecute cu prea mare ușurință.

Problemele în medicina sportivă sunt însă mult mai profunde. La ora actuală, în toată țara la facultățile de Medicină, pentru specializarea "medicină sportivă" sunt doar două locuri pe an!

Așadar, din lipsă de personal, devine tot mai greu ca sportivii să fie testați așa cum trebuie și mai ales de cine trebuie. Sunt multe județe unde nu există nici măcar un medic sportiv!

"Da, sunt localități unde lipsește cu desăvârșire medicina sportivă. Vă dau doar câteva exemple unde e nevoie să te deplasezi 100 de kilometri pentru a lua viza! Copiii din Bistrița merg la Cluj pentru a trece vizita medicală, iar cei de la Severin merg la Craiova", a povestit un medic pentru GSP.ro.

"Maxim 40 de medici sportivi"

Medicul care s-a confesat pentru GSP.RO e foarte îngrijorat: "Specializarea asta e din ce în ce mai neglijată și mai neatractivă. Nu cred că în țară sunt 40 de medici sportivi mai tineri de 40 de ani". 

La Cluj, de exemplu, numărul medicilor sportivi a scăzut de la 6 la 2 din 2013 până acum! "Toată țara are mari probleme la acest capitol. Singurul loc unde este un centru de specializare este Bucureștiul", povestește un doctor clujean. Tot el continuă:

"De 3 ani scoatem la concurs posturi pentru medicii sportivi și nu se prezintă nimeni pentru că nu are cine. Scoatem și posturi de rezidențiat, dar degeaba. Mă lupt cu morile de vânt! Oare câți sportivi trebuie să mai moară să se sesizeze cineva că nu reușim să consultăm toți sportivii și că aceste controale trebuie să fie mai riguroase?".

FRF a făcut primul pas, prin andrei vochin

La iniţiativa consilierului Andrei Vochin, FRF va înfiinţa o fundaţie sub titulatura “Institutul Fotbalului”, care urmează să funcţioneze ca o facultate. Institutul va pregăti specialiști pe toate domeniile din fotbal, prin trei segmente: școala de antrenori, manageri de suport (team-manageri, directori sportivi, ofiţeri de presă etc) și știinţe complementare (medicină sportivă, psihologie, preparatori fizici etc).

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.