Liga 1

Alte întrebări în cazul Ekeng » Conducerea INMS consideră că "sunt prea mari diferenţele între rezultatele noastre şi cele de la IML"

Articol de Marius Mărgărit  —  Tuesday 17th of May 2016 12:00

La peste o săptămână de la decesul lui Patrick Ekeng, care a căzut secerat pe gazon, se strâng tot mai multe întrebări fără răspuns.

Directoarea adjunctă de la INMS, Simona Nanoveanu, are dubii: "Sunt prea mari diferenţele între diagnosticul specialistului nostru cardiolog, Maria Marinescu, şi rezultatul ecocardiografiei de la «Medas», pe de-o parte, şi concluziile de la IML, pe de altă parte. De exemplu, la ecocardiografia care a ajuns la noi, grosimea septului ventricular era de 1,1 cm, iar la IML e de 2,4 cm. Mai mult decât dublu! Apoi, în raportul IML se vorbeşte despre sechele de endocardită, cu fixarea valvelor în poziţii fixe. Or aceste lucruri ar fi trebuit să se vadă la ecocardiogramă, să apară o insuficienţă valvulară, ceva. Dar rezultatul a fost «cardiac normal», la fel ca şi evaluarea doamnei Marinescu. Mai mult, fiindcă Ekeng avea inima mărită, ca majoritatea sportivilor, concluzia ar fi trebuit să fie «cardiac normal cord sportiv». Dar a fost doar «cardiac normal»".

"Apar diferenţe la autopsie"

Medicul cardiolog de la "Medas", Viorel Mihai, cel care l-a consultat pe Ekeng, a explicat: "În cazul peretelui dintre ventricule, ecografia se face în diastolă, când inima se relaxează. Când se face resuscitare, cu administrare de adrenalină, inima poate rămâne în sistolă după deces, septul ventricular e contractat, deci mai gros. În raportul INML se spune că «grosimea maximă era de 2,4 cm». Adică nu avea tot această grosime, ci numai în anumite locuri, poate în zone ascunse, care nu se pot observa la ecografie. Cât despre problemele de endocardită, important e ca valvele să funcţioneze. Şi ele o pot face, chiar dacă sunt afectate la un nivel mic. Acest gen de probleme sunt destul de frecvente. Dar asta nu înseamnă că valva mitrală a fost blocată atunci când am făcut ecografia"

Dubii cu specializarea doctoriţei Marinescu!

Recent, Maria Marinescu şi-a acuzat colegii de la INMS că "sunt impostori, niciunul nu are aviz de liberă practică!". Directoarea Nanoveanu a replicat: "Avem toţi avize. În schimb, noi nu ştim nici acum dacă Maria Marinescu are specialitate de cardiolog! Corpul de Control al Guvernului a făcut o verificare la noi, în 2009, şi a recomandat Ministerului Sănătăţii şi Colegiului Medicilor să o verifice, pentru că în cartea de muncă nu apare nicăieri că ar fi lucrat pe post de cardiolog, ci numai ca medic de medicină generală. N-a dat însă nimeni niciun răspuns"

"Din experienţa mea de medic, nu se poate ca inima unui sportiv să crească atât de mult în numai 5 luni"
Simona Nanoveanu, dir. adj. INMS

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.