International   •   EURO 2016   •   FRANȚA - ROMANIA, AZI, 22:00, PROTV, DOLCE, GSP

Lunetiștii » "Tricolori", atenție unde faceți faulturi! Franța are doi fotbaliști ași la loviturile libere

Antoine Griezmann (dreapta) șutează în vinclu la 3-2 cu Olanda la Amsterdam // FOTO Guliver/GettyImages

Articol de Theodor Jumătate   —  vineri, 10 iunie 2016

"Tricolori", atenție unde faceți faulturi! Payet și Griezmann sunt ași la lovituri libere, și din apropierea careului, și de la 25-30 de metri.

Francezii sunt optimiști. Au de ce să fie. În ultimul sezon, 2015-2016, au câștigat nouă meciuri din zece. Iar unica înfrângere poate fi uitată, pentru că albaștrii au pierdut atunci, 0-2 pe Wembley cu Anglia, la patru zile după atentatele de la Paris. Au jucat acel amical doar ca un răspuns ferm împotriva terorismului. Gândul lor nu era la ce se întâmpla în iarbă.

Singura gazdă campioană din ultimii 36 de ani

Fără acel eșec, acesta este cel mai performant an al "cocoșilor" din 1904, dezvăluie L'Equipe. Cu acea înfrângere, este al doilea, cu 2,70 puncte pe meci. Numai în urmă cu 26 de ani s-a înregistrat o medie mai bună (2,75 puncte).


Încă un motiv de liniște. După 1980, țara gazdă a cucerit trofeul în două rînduri. În 17 turnee finale, și de CM, și de CE. Iar singura care a câștigat a fost Franța. La Euro 1984, cu generația Platini. Și la Coupe du Monde 1998, în frunte cu Zidane.

De aceea, această efervescență lângă Eiffel. Toți au în gând tripla: 1984, 1998, 2016. De trei ori gazdă, și trei cupe!

"Avantaj psihologic"

Acum, les Bleus par să fi descoperit secretul loviturilor libere, un important atu. Și au doi specialiști ai fazelor fixe, nu unul.


Dimitri Payet, care are aur în piciorul său drept, și Antoine Griezmann, noul stângaci la modă în fotbalul continental. Amândoi pot marca de la orice distanță, și din imediata apropiere a careului, și de la 25-30 de metri de poartă.

"Sunt într-o perioadă de încredere totală și au un imens avantaj psihologic asupra portarilor", afirmă Jerome Rothen în L'Equipe, ultimul care a înscris pentru Franța, oficial, dintr-un asemenea moment static (octombrie 2007, cu Feroe).

Folha seca a la Platini

Rothen descrie execuțiile celor doi. "Payet și-a găsit stilul de șut. Locul de impact e undeva între degetul mare și scobitura piciorului. În plus, are această mișcare de șold care face diferența. Gestul tehnic este în sângele lui, dar cel mai dificil e să-l stăpânești", explică fostul mijlocaș al lui Monaco.

"Dimitri are stilul perfect pentru o folha seca a la Platini". Și Griezmann? "Antoine folosește aceeași suprafață de lovire a balonului. Deschamps e fericit. Are și un dreptaci, și un stângaci, alege în funcție de unghiul fazelor fixe".

"Foarte complicat pentru portari"

Cum comentează Payet? "Oricine poate să execute lovituri libere. Sunt esențiale elanul și momentul impactului cu balonul, pentru efectul pe care dorești să-l imprimi. Odată ce mingea depășește zidul, e foarte complicat pentru portari". De obicei, se oprește în vinclu.

Golurile Franței 2015-2016

  • 9 goluri din 24 (38%) marcate din faze fixe
  • 4 lovituri libere
  • 4 cornere
  • 1 lovitură indirectă

"Când am descoperit execuția ideală, o păstrăm în memorie și nu mai e nevoie să exersăm la nesfârșit. Ea nu va dispărea"

Dimitri Payet, aripă stânga Franța

"Dacă va continua să dea goluri, Dimitri poate să bată toate loviturile libere. Eu voi fi foarte fericit la reușitele lui"

Antoine Griezmann, aripă dreapta Franța

3 goluria primit Franța din fază fixă în 2015-2016 (două lovituri indirecte și un corner)

6 goluria marcat Payet din lovituri libere în ultimul sezon, la West Ham și echipa Franței; ultimul, la 3-2 în amicalul contra Camerunului

1 assista dat Payet pe 9 octombrie 2010, la Franța - România 2-0, tot pe Stade de France, în preliminariile CE; a fost prima sa pasă decisivă la "națională"

696.900.000 €valorează lotul Franței (al 2-lea de la Euro, după Anglia), potrivit CIES Football Observatory; România, 51,3 milioane (penultima, înaintea Ungariei)

Alte știri despre Franța:

Campionii albaștri pe Stade de France

Azi, la deschidere, federația franceză a invitat toți campionii Franței. Pe internaționalii care au câștigat Euro 1984, CM 1998 și CE 2000. FFF a plătit pentru fiecare 1.000 de euro (cazare, transport și biletul de meci). Printre cei care vor lipsi va fi și Michel Platini.

Fostul președinte UEFA, căpitanul albaștrilor în '84, suspendat 4 ani din orice orice activitate legată de fotbal în urma scandalului de corupție, poate asista la meciurile turneului final ca spectator (nu ca persoană oficială). Dar Platini nu ar vrea să vadă nicio partidă pe stadion.

Deschamps, rasist!

Selecționerul Franței a fost atacat și de săptămânalul de satiră Charlie Hebdo, pe tema excluderii lui Benzema din lotul de 23 pentru CE 2016. "Deschamps, rasist!", a titrat pe copertă, acuzându-l că nu l-a convocat pentru turneul final care începe astăzi pe Muhammad Ali! Cel mai mare pugilist al tuturor timpurilor, decedat acum 7 zile, este prezentat într-un montaj macabru.

"Veniți la meci mai devreme"

Fanii care vor merge diseară pe Stade de France au fost invitați să plece din timp de-acasă. "Îi rugăm să facă tot posibilul să ajungă mai devreme la stadion. Va fi grevă și vineri, iar condițiile de transport nu vor fi deloc normale. Conexiunea cu Gara de Nord rămâne suspendată", a anunțat Alain Krakovitch, directorul SNCF Transilien.

Pe cele 2 linii RER B și RER D, vor circula, în ziua meciului cu România, 50 de trenuri la și de la arena din St. Denis, "permițând astfel deplasarea a 20.000-30.000 de călători". Arena se deschide cu 3 ore înaintea întâlnirii.

Meciurile interzise la terase!

Partidele de la CE 2016 nu vor putea fi urmărite la terasele și în barurile din Franța. De vină sunt amenințările teroriste.

"Forțele de ordine n-au cum să asigure securitatea și în acele locuri. Iar o retransmisie implică, obligatoriu, o adunare în fața unui ecran TV", a explicat secretarul de stat al Sporturilor, Thierry Braillard.

Acesta a profitat de ocazie pentru a promova fan-zones, "unde se va putea garanta o securitate totală, fiind vorba de o adunare organizată, într-un spațiu delimitat".

"De când e Franța în război"

Într-un interviu pentru El Pais, Lilian Thuram, recordmanul de selecții la "naționala" Franței (142), a vorbit despre "discursul fricii".

"Teama e un sentiment, dar acest sentiment derivă dintr-o construcție. Nu ne e frică așa, dintr-o dată. Discursul politic și mediatic din Hexagon e un discurs al fricii", a declarat fostul apărător: "După atentatele din noiembrie, președintele Hollande ne-a anunțat că suntem în război. Dar de când e Franța în război în străinătate? De multă vreme!".

Thuram a încheiat: "La orice atentat, imediat se amintește de religia musulmană. S-a făcut o legătură între teroriști și musulmanii pacifiști".

Meciuri LIVE, program complet, infografii și statistici real-time de la Euro2016 - AICI!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.