EURO 2016

VIDEO Am lăsat-o pe mai târziu » Am condus în premieră la pauză la un turneu final de CE, însă rămânem cu egalul: 1-1 cu Elveția

Keșeru a luptat cu determinare, însă n-a avut prea multe realizări // Foto: Alex Nicodim

Articol de Alex Nicodim (foto), Răzvan Luţac  —  Thursday 16th of June 2016 12:00

  • Corespondență din Franța

Am condus în premieră la pauză la un turneu final de CE, acum avem nevoie de victorie cu Albania, duminică.

România bate istoria ușurel pe spate și-o invită la cafea pe Parc des Princes, cuibul PSG-ului și cea mai mare arenă din Paris. O cheamă la negocieri, căci niciodată când a început cu o înfrângere la un turneu final nu s-a calificat mai departe.

VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!

1934. 1970. 1996. Și acum. Doar de 4 ori din 12 am pierdut în primul meci la CM și CE, așa că întâlnirea e grea, iar cafeaua - lungă. Primul tratat e pentru măcar un punct cu Elveția.

Istoria e promptă și îl aduce la tratative pe Anghel Iordănescu, iar "Generalul" propune multe mutări. Patru. Intră Prepeliță, Torje, Chipciu și Keșeru, ies Hoban, Adi Popa, Nicușor Stanciu și Florin Andone.

Elvețienii ne presează...

Şi, cu lista de modificări cât un bon de Carrefour, România începe prost, cu frică şi greşeli mari. Grigore, Chiricheş şi Săpunaru joacă tenis cu Seferovici, vârful de origine bosniacă lovește mereu ultimul, cu reverul, și ratează două ocazii uriaşe.

Însă Tătă, la fel de bun ca-n meciul cu Franţa, are reflexe în faţa oamenilor de atac elveţieni. De la mijloc în sus, 5 de origine albaneză şi unul bosniacă. Da, Tătă, a fost fault la Giroud!

Nu avem şanse aşa. Puiu strigă la elevi, îi mai trimite şi pe Badea, şi pe Isăilă.  

Şi totuşi, se întâmplă.

... și iau gol!

La prima noastră fază OK, Lichtsteiner îl trage grosolan de tricou pe Chipciu. Burete în stomac. Hai, Karasev! Așa! Se dă penalty, cum putea să nu?! Parcă nici nu ne vine să credem după startul bont. "Motanul" Stancu transformă şi devine golgeterul Euro, cu două reuşite (18).

Apoi, Chipciu ratează o nouă şansă.

E un meci și un turneu cu o simbolistică aparte. Doi fotbaliști atât de huliți, unul la "națională", altul la Steaua, ne fac, deocamdată, Europeanul. Vine și Săpunaru. E singur în careu. Haideee! Bară!

Egalați când atacam

Ne-a mers puțin bine și ne revenim cu un duș în Yangtze. Un duș galben. În prima repriză, trei români o să fie avertizați. Prepeliță, Keșeru și Chipciu. Plus că Schar, șut de la distanță scos greu de Tătărușanu, și elvețienii presează. Și parcă e bine s-o facă.

Deoarce, cu noi în atac, ratând, Hoban pe lângă și apoi Djourou aproape de autogol, marchează ei. Mehmedi, jucător renegat în trecut de Dinamo Kiev, profită după ce un buchet de jucători respinge până la el la un corner. Sărută balonul din plin și-l bate pe Tătărușanu. E 1-1.

Am pierdut primul avantaj avut la pauză în istoria noastră la Euro.

Decisiv

Ne stingem după gol, dar parcă nici ei nu sunt mai activi. Lor le convine X-ul, noi parcă vrem să evităm un nou episod Payet. Nici Chipciu, nici Stancu nu mai mișcă. Intră și Steliano, nesigur, în locul accidentatului Raț. Și Pintilii se accidentase la pauză, cu Hoban intrat în locul său.

A mai încercat Torje, de la distanță. A intrat și Andone. Degeaba.
Am sorbit fierbinte și sănătos un prim punct. Trebuie să terminăm cafeaua duminică, o înghițitură de trei puncte și calificare. Cu tot cu zaț.

Stancu, urmașul lui Mendieta

Primele două goluri ale "tricolorilor" la Euro 2016 îi aparțin lui Bogdan Stancu, ambele din lovituri de pedeapsă. De la Euro 2000 nu mai reușise un jucător să înscrie două goluri din penalty. A izbutit atunci spaniolul Mendieta, care a marcat însă în ultimul meci din grupă (4-3 cu Iugoslavia) și în sferturile de finală (1-2 cu Franța).

"Am suferit pentru fiecare minge. Am luat un gol imparabil la singura lor șansă de gol din repriza secundă. Acum trebuie să luptăm pentru victorie în meciul cu Albania. Sper să fim sută la sută apți. Am resimțit oboseală, dar e normal când joci la un turneu final"
Vlad Chiricheș, căpitan România

"Dacă marcam în începutul reprizei secunde, câştigam. Era important ca azi să nu pierdem, pentru a nu ieşi din cursa calificării. Nu există echipe slabe sau formidabile, la European valorile sunt egale, de aceea toate meciurile se termină la diferenţe mici de scor"
Gabriel Torje, mijlocaș România

Meciuri LIVE, program complet, infografii și statistici real-time de la Euro2016 - AICI!

Save

Save

Save

Save

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.