Formula 1

Mai rapid ca vântul azerilor! Nico Rosberg a ieșit victorios în prima cursă din istorie desfășurată la Baku

Monoposturile au completat peisajul urban din Baku // Foto: AFP

Articol de Valentin Damian  —  Monday 20th of June 2016 12:00

Nico Rosberg a ieșit victorios în prima cursă din istorie desfășurată în "Orașul Vânturilor", Baku, capitala Azerbaidjanului.

Când ai sub picioare adevărate comori, zăcăminte naturale și petrol, poţi fi generos: Azerbaidjanul a primit cu brațele deschise Marele Premiu al Europei. Grand Prix-ul revine în calendar după 4 ani de pauză, ultima oară disputându-se la Valencia.

Orașul spaniol a fost înlocuit de Baku, tot cu un circuit stradal și cel mai lung, peste 6 kilometri. Asfalt nou, tribune amenajate pentru 30.000 de locuri, însă azerii încă n-au prins gustul cu spectacolul din Marele Circ și nu le-au umplut.

Un Rosberg impecabil

Nico Rosberg va intra în istoria Formulei 1 fiind primul pilot care câștigă în Azerbaidjan. Germanul a plecat din pole-position, iar de această dată a plecat foarte bine, pilotul lui Mercedes realizând că nu-și mai permite pași greșiți după ce Hamilton, extrem de harnic în ultimele două Grand Prix-uri, două victorii consecutive, a recuperat bine de tot, diferența dintre cei doi fiind înainte de Baku de doar 9 puncte.

Mai mult de atât, Rosberg trebuia să profite de greșeala lui Hamilton din calificări, atunci când s-a izbit de parapet, iar britanicul a plecat în cursă de pe poziția a 10-a.

În cele din urmă, Hamilton a terminat pe locul 5, reușind să mai atenueze cu 10 puncte victoria de 25 de puncte a coechipierului său.

Vettel s-a contrat cu Ferrari și surpriza Perez

Se pare că Ferrari încă nu poate ce poate Mercedes, iar Vettel a fost nevoit să se mulțumească cu locul doi, poziție pe care o putea pierde dacă asculta ordinele echipei care-l chemau la boxe.

Germanul a răspuns că pneurile sale sunt OK, iar schimbul de anvelope, singurul de altfel, s-a produs mult mai târziu.

Perez, retrogradat pe locul 7 al grilei după schimbarea cutiei de viteze, a mers fantastic și a prins pentru a doua oară podiumul în 2016, după cel reușit la Monte Carlo.

39este numărul victoriilor obținute de Mercedes în ultimele 46 de Grand Prix-uri, o cifră zdrobitoare pentru constructorul german

2este numărul podiumurilor obținute de mexicanul Sergio Perez, pilotul lui Force India obținând în acest an de două ori locul trei (Monte Carlo și Baku)

5este numărul succeselor obținute de Nico Rosberg în 2016 (Australia, Bahrain, China, Rusia și Azerbaidjan). Germanul are în acest moment 19 victorii în carieră

 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.