EURO 2016

Cu ce ne alegem după Euro » Bile albe și bile negre în evoluția noastră la acest European

Săpunaru, 32 de ani, speră să joace și la Mondialul din 2018 // Foto: Alex Nicodim

Articol de Justin Gafiuc, Răzvan Luţac  —  Tuesday 21st of June 2016 12:00

  • Corespondență din Franța

Reveniți azi-noapte din Franța după eliminarea de la Euro, românii s-au întors de la primul lor turneu final după 8 ani de pauză.

De la jocul spectaculos împotriva gazdei în partida de deschidere a competiției, o premieră pentru România, la dezastrul cu Albania s-au înțesat părți bune și părți nesatisfăcătoare, strânse de Gazetă.

Bile albe

1. Jocul din meciul cu Franța

Cu toate că a pierdut, România a jucat bine 89 de minute contra Franței, până la superexecuția lui Payet. Evoluția a primit laude în presa internațională, inclusiv într-o imagine distribuită masiv pe rețelele de socializare, în care pozele de grup ale Franței și ale României aveau două explicații: "Au câștigat meciul" și "ne-au câștigat inimile".

2. Zeci de mii de fani

Partidele cu Franța, Elveția și Albania au strâns zeci de mii de români în tribune, în Paris și în Lyon. Un sentiment rar pentru fanii "tricolori", cu doar două calificări în ultimii 15 ani.

3. Marșul parizian

Cel mai frumos moment al suporterilor a fost marșul dintre Trocadero și Parc des Princes de dinaintea partidei cu Elveția. Imaginile cu fanii îmbrăcați în galben mărșăluind pe marginea Senei au fost apreciate de presa prezentă la competiție.

4. Fundașul dreapta

Săpunaru e un câștig al naționalei din acest turneu. Cristi acoperă un post deficitar în ultimii ani, post pe care s-au perindat o mulțime de fotbaliști: Papp, Mățel, Tamaș, Luchin sau Gabi Enache. Cu siguranță, în ciuda vârstei, Săpunaru va juca și în campania pentru Mondiale.

5. Andone

Folosit în fiecare meci, în primul ca titular, Florin Andone a fost o pată de culoare într-un atac imaculat. Cel mai bun român după cifre la "deschidere" a ratat și cea mai mare ocazie cu Albania, bară, o reușită care prelungea măcar pentru câteva zile suspansul în privința calificării.

Bile negre

1. Rămâne complexul CE

De la prima noastră participare la un turneu final de Euro, în 1984, și până la cea curentă, însumând 5 ediții  (1984, 1996, 2000, 2008, 2016), rămânem cu o singură victorie: cea obținută împotriva Angliei la Euro 2000, 3-2 în ultimul minut.

2. Fără idei în atac

Am marcat doar din penalty. 3 din ultimele 4 goluri ale noastre la Euro au fost înscrise din lovituri de departajare, plus un 11 metri ratat de Mutu cu Italia, în 2008.

3. Gafe în apărare și poartă

Tătărușanu a continuat o istorie neagră a goalkeeperilor români la turneele finale. Prunea cu Suedia în 1994 și Stelea cu Franța în 1996 sunt cele mai proaspete astfel de erori. Și Chiricheș s-a întrecut în greșeli.

4. Iordănescu, defazat

Neintroducerea lui Sânmărtean, jocul cu doi închizători și chiar fără vârf în unele momente la partida cu Albania au iritat suporterii. Mățel, preferat în locul unui Raț apt sau fazele fixe fără un executant precis au fost trecute și ele pe lista neagră.

5. Atitudinea cu Albania

"Au fost mai luptători" a fost replica unor "tricolori" după partida cu schipetarii. Tocmai asta li s-a reproșat românilor, care au părut în unele momente copleșiți de miza întâlnirii.

Meciuri LIVE, program complet, infografii și statistici real-time de la Euro2016 - AICI

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.