Sporturi   •   Altele   •   SCRIMĂ

Europa privită de sus » Finala românească de la Torun a venit să completeze un deceniu în care spada feminină a ajuns la rezultate constante pe plan continental

Articol de Roxana Fleşeru   —  vineri, 24 iunie 2016

Spadasinele Simona Gherman și Ana Maria Popescu s-au luptat miercuri în finala Campionatelor Europene de la Torun.

A câștigat Simona cu 9-5. Întâlnirea lor din ultimul act nu a fost o surpriză, nu a venit de nicăieri. Pe cele două le desparte un an în buletin, Ana va împlini 32 de ani în noiembrie, iar Simona a făcut 31 de ani în aprilie. Generația lor a pus spada feminină pe harta medaliilor scrimei românești, pe plan european, prima medalie a venit în 2005, când Iuliana Măceșanu a obținut bronzul.

Finale sută la sută românești

Un început de care s-au legat și alte distincții, iar începând cu 2010 de fiecare dată pe podiumul european individual a urcat și o spadasină din România. Vârfurile au fost reprezentate de cele trei medalii de aur cucerite. În 2012 și 2016 de Simona Gherman și în 2013 de Ana Maria Popescu. De cele două titluri ale Simonei se leagă și cele două finale sută la sută tricolore. În 2012, la Legnano, ea a învins-o pe Anca Măroiu, iar în 2016 pe Ana Maria Popescu.


În toată istoria Campionatelor Europene, la această armă, doar o singură dată se mai întâmplase ca două spadasine de aceeași naționalitate să se înfrunte pentru aur. În 1991, două unguroaice au dat lupta finală. Scrima românească feminină a mai trăit un moment de asemenea mândrie și în 1997, când floretistele Laura Badea și Roxana Scarlat au luptat pentru primul loc european.

Trecut cu aur

Cu Simona și Ana, echipa de spadă a României a reușit în ultimii unsprezece ani să adune opt medalii, dintre care șase de aur și două de argint. Dacă Ana Maria Popescu nu a fost oprită decât de accidentări să concureze, Simona Gherman a luat o pauză după Jocurile Olimpice de la Londra, timp în care a devenit mamă, dar în 2014 s-a întors pentru a-și spori palmaresul.

Alături de ele, pe lista de onoare se mai află Iuliana Măceșeanu, Anca Măroiu, Loredana Dinu și mai tânăra Simona Pop. Cel mai mare gol al acestei generații este însă reprezentat de Jocurile Olimpice. În toată această perioadă de înflorire, doar Ana Maria Popescu a punctat pe podiumul olimpic, ea obținând argintul în proba individuală în 2008. E drept că în același an, proba pe echipe la spadă feminin a absentat, la Londra fetele au terminat pe șase, deși porneau cu prima șansă. Rio va fi o nouă încercare pentru spadasinele din România. Până la întrecerea olimpică, sâmbătă ele vor concura în proba pe echipe, cea pe care au dominat-o în ultimii ani, ele fiind campioanele din 2014 și 2015.


Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.