Nationala

Discuție despre culisele finanțelor federale: ”Pot plăti și 1 milion de euro unui selecționer!”

Articol de Justin Gafiuc  —  Tuesday, 28 June 2016

Fostul director financiar al FRF, Ovidiu Dâmbean, vorbește despre culisele finanţelor federale și evocă modul în care actuala conducere de la Casa Fotbalului se raportează la Hagi și compania.

La sfârșitul lunii februarie, Ovidiu Dâmbean-Creţa devenea primul oficial de la vârful FRF care părăsea cu discreţie echipa lui Răzvan Burleanu. E omul care, vreme de aproape doi ani, a gestionat bugetul federaţiei din postura de manager financiar. Chiar înainte de startul Euro, bărbatul de 51 de ani, doctor în finanţe-bănci și, de-a lungul carierei, membru în boardul multor companii cu notorietate, precum Topway, Arctic, Flanco, Infopress sau Lowe PR, accepta să vorbească despre aventura sa în fotbal.

"Personal, nu mă interesează războiul cu Mircea Sandu. L-am respectat pentru cariera lui de jucător, a făcut și lucruri bune la federație, dar felul în care a cheltuit banii instituției a fost în neregulă" Ovidiu Dâmbean

- De ce aţi plecat din federaţie?
- Pe Răzvan Burleanu l-am cunoscut înainte de alegeri. Căuta pe cineva care să se priceapă, să fie de încredere, onest, integru. Mi s-a părut interesant proiectul, am spus OK, e o poveste atractivă.
Un job exotic pentru mine, fiindcă veneam dintr-o zonă de business-uri mai normale, din educaţie, din cercetare. După doi ani petrecuţi în federaţie, unde am făcut o muncă basic, nu mai era însă o
provocare profesională. 

- Să lămurim un duel financiar din spaţiul public! Sandu pretinde că a lăsat șapte milioane de euro în seiful FRF, Burleanu invocă și acum că a plecat de la un deficit de 5,5 milioane de euro. Care frază e corectă?
- Ambele! Dar sunt lucruri diferite. Într-adevăr, în conturi se aflau șapte milioane de euro, ceea ce mai rămăsese din cei 20 de milioane obţinuţi de FRF din procesul cu loteria. Fără să fiu un specialist în fotbal, cred că în 2016 puteam să fim la alt nivel cu jucătorii dacă federaţia opera investiţii judicioase cu cele 13 milioane risipite. Deficitul de 5,5 milioane de euro a provenit din balanţa de cheltuieli și venituri pe 2014. A fost rezultatul contractelor dezavantajoase încheiate de SEG, care gestiona marketingul federaţiei, și din achiziţiile FRF, pe care fiecare departament le făcea după cum avea nevoie, la preţuri mult peste nivelul pieţei. Evident că pierderea s-a acoperit în bună măsură din rezerva de șapte milioane de euro, a trebuit să schimbăm din mers contractele, dar acolo se făcuseră unele cheltuieli de neconceput.

"În FRF se lucra rudimentar. Pe alocuri nici nu era folosit calculatorul sau emailul în pozițiile de top management. A fost o muncă titanică de schimbare a unor mentalități" Ovidiu Dâmbean

Dâmbean crede că federaţia are resurse să angajeze și un antrenor scump pentru “naţională”, cu condiţia ca salariul să fie garantat în proporţie de peste 50% prin atingerea unui obiectiv de performanţă.

Interviul integral îl puteți citi în ediția tipărită. Gazeta poate fi răsfoită și în varianta digitală, aici!

alte articole exclusiv print

Reprofilare » Reghe l-a găsit pe noul Varela în lotul Stelei
Regula care încurcă cele mai bune echipe și le avantajează pe Viitorul și Dinamo
Nu ratați ponturile din pagina dedicată pariorilor!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.