Christophe Daum și-a expus ieri crezul de antrenor la prima conferință de presă după investirea ca selecționer. Neamțul de 62 de ani a fost validat la mustață de Comitetul Executiv, boicotat de reprezentanții ligii întâi.
N-a fost o zi prea obișnuită pentru Christoph Daum. Și nu e vorba despre faptul că, ieri, a trăit momentul primei sale numiri în fruntea unei echipe naționale. În România, neamțul de 62 de ani și-a început aventura carpatină în mijlocul unei atmosfere sulfuroase, pe alocuri ridicole și complet nebune. Cu siguranță, nu va uita curând descinderea oficială în fotbalul lui Burleanu!
Între boicot și unanimitate
"A venit la federație cu o oră înaintea începerii Comitetului Executiv pentru a parafa contractul, apoi a cerut timp să confrunte documentele scrise în română, germană și engleză. E foarte atent la detalii. După ce a văzut cum a fost primit în Comitet a rămas impresionat: votat în unanimitate", a sunat descrierea idilică a lui Andrei Vochin, consilierul șefului FRF, despre primele aventuri ale lui Daum în Casa Fotbalului.
Va fi rămas, desigur, impresionat de întâmpinare: boicot la votul pentru investirea sa! Din sală au lipsit Gino Iorgulescu, Valeriu Argăseală, Florin Prunea, Emilian Hulubei, Kyros Vassaras și Ștefan Stana. Penultimul, pare-se, plecat din țară cu o zi înainte, ultimul absent din întemeiate motive medicale, dar neconsultat nicio secundă pe marginea numirii lui Daum!
Dimineața, la sediul LPF, reprezentanții Ligii 1 au convenit să nu vină la ședință, încercând să blocheze aducerea germanului. În plus, cu o condamnare penală definitivă, Auraș Brașoveanu din partea L2 a devenit un pion important, cu un vot posibil decisiv, dar contestat deja de grupul puciștilor pe considerentul că, legal, nu ar mai avea voie să voteze. Perspectiva tribunalului e deja deschisă, iar după campioane, retrogradări și transferuri decise în fața instanțelor vine la rând procesul selecționerului cel nou. Într-adevăr, impresionant și halucinant tablou de bun venit pentru Herr Christophe!
Burleanu și-a citit iar discursul de pe hârtie
Noroc însă că serenitatea lui Daum a mai salvat câte ceva din haosul serii. Omul n-are nicio vină, a venit să muncească, iar descinderea în sala conferinței de presă a făcut-o apăsat, cu capul sus și cu zâmbetul larg descris pe sub mustață. A ascultat semiabsent discursul introductiv al lui Burleanu, a scanat permanent reacțiile jurnaliștilor, dar ce bine pentru el că n-a avut căștile pentru traducere în prima parte a vorbelor goale citite de pe o hârtie de președintele care a auzit în premieră despre Hassler, Povlsen sau Littbarski!
Daum a preluat însă mingea prin alunecare și a început prin expunerea crezului său fotbalistic, pe care vrea să-l aducă printre "tricolori": "Avem nevoie de respect, reguli și disciplină. Vom ataca întotdeauna, chiar dacă mingea este la adversar. Vrem întotdeauna să controlăm jocul, să avem inițiativa. Dacă pierdem mingea va trebui s-o luăm repede înapoi. Avem nevoie de jucători puternici fizic, tactic, dar și mental. Vom lucra la aceste calități și vom pune accentul pe caracterul jucătorilor. Voi cere mult de la toți, dar, în primul rând, voi fi cel mai exigent cu mine însumi".
"Am urmărit România la Euro"
Neamțul are șarm și replică, diferențe de la cer la pământ între speech-ul magnetizant al lui Daum și plictisul enervant al lui Burleanu, al cărui motto e "tu mă-ntrebi unde ți-e oaia, eu îți spun că vine ploaia". Să-l ascultăm însă mai bine pe noul selecționer cu câteva pasaje relevante:
- "Știu că a rămas un timp foarte scurt până la meciul cu Muntenegru. Am trăit însă destule situații în care am preluat o echipă și cu 48 de ore înaintea unei partide și a trebuit să luăm rapid deciziile corecte. Sunt pregătit să fac analize urgente și corecte. Am urmărit deja jocurile României de la Euro, am obținut profilul jucătorilor de pe site-ul Wyscout, voi discuta cu colegii antrenori români, astfel încât să pot lua hotărârile cele mai bune în câteva săptămâni"
- "Nu e corect să vorbesc despre jucători în fața jurnaliștilor fără să am nicio discuție cu ei înainte. Fotbaliștii au dreptul să afle întâi de la mine unde cred eu că au greșit sau alte lucruri de acest gen. De aceea, nu voi putea spune nici dacă voi lua o anumită hotărâre în privința căpitanului echipei. E sigur însă că va exista unul!"
- ”Cu ajutorul conexiunilor mele și prin echipa de scouting vom analiza dacă există jucători care să merite să fie naturalizați pentru a ajuta echipa României. Acesta este un fenomen natural. Uitați-vă și la Germania! Boateng nu arată ca un neamț obișnuit, dar datorită părinților joacă pentru Germania. E o posibilitate pe care e normal să o luăm în calcul și pentru România"
- "Sunt pregătit să fac față la orice fel de presiune, indiferent despre ce e vorba. În această meserie, te duci să te culci sub presiune și te trezești tot sub presiune. Dar dacă o împărțim pe mai mulți umeri, va fi mai ușor să o purtăm împreună"
- "Voi locui în România două treimi dintr-un an. Dar și în restul perioadei, când voi fi plecat peste hotare, o voi face în beneficiul echipei naționale. Voi merge să discut cu jucătorii care evoluează în străinătate, să vorbesc cu antrenorii lor, să găsim oportunități de dezvoltare pentru reprezentativa României"
- "În perioada lungă petrecută în Turcia, nici nu am mai fost tratat ca un german. Mă considerau deja turc și mi-au propus chiar să iau cetățenia. Am preferat să rămân însă cu cea germană din motive de mobilitate prin Europa. Dacă în România e foarte important să discutăm în limba română, mă voi ocupa să o învăț repede".
Cam asta a fost! Iar Daum s-a pozat la final cu tricoul naționalei și, băgat la mijloc de echipa federală, s-a scurs rapid către un televizor pentru a gusta în liniște semifinala Germania - Franța. În spatele lui, ce alai!, mai mulți băieți din FRF decât jurnaliști. Primul exercițiu de acaparare a imaginii, cu Daum selecționer, tocmai s-a încheiat.
"Nu vreau să asanăm Delta!"
Un moment amuzant s-a petrecut în timpul conferinței, când reporterul de la "Libertatea", Viorel Tudorache, a preluat ironic din limbajul obtuz al lui Răzvan Burleanu și l-a întrebat pe Christoph Daum "cum intenționează să contribuie la dragarea mlaștinii din fotbalul românesc".
Neamțul a ascultat traducerea în căști, a făcut ochii mari, evident fără să înțeleagă sensul și geneza expresiei, după care a încercat să iasă din încurcătură cu un răspuns simpatic: "Despre ce mlaștină vorbim? Cred că nu e vorba despre Deltă. Eu n-aș asana Delta!".
Păcăleala cu Ferguson
Echipa de comunicare a FRF și președintele Răzvan Burleanu au întreținut deliberat în ultimele zile informația că Alex Ferguson ar fi fost omul care l-a propus pe Daum la cârma României. Și că s-ar fi aflat printre oamenii consultați în alegerea federală.
Noul selecționer a risipit însă "șopârla" federală: "Sunt amic cu Ferguson, ne-am întâlnit de multe ori ca adversari, dar și în privat. Nu l-am contactat însă înainte de a accepta propunerea din România".
"Chiar dacă nu am antrenat în ultimii doi ani, am avut o activitate intensă. Am participat la congrese, seminarii, am călătorit în Europa și America de Sud să văd unde mă aflu cu know-how-ul meu ca antrenor"
Christoph Daum, selecţionerul României"S-a spus totul în trecut despre problema mea cu drogurile. Am învățat din acea experiență. Am devenit mai puternic. Sunt un om credibil în ce spun și ce fac. O greșeală e o greșeală doar când e repetată"
Christoph Daum, selecţionerul României
{{text}}