Nationala

Comentariu de Remus Răureanu » Federaţia Română Anti-Fotbal

FOTO: Cristi Preda

Articol de Gazeta Sporturilor   —  sâmbătă, 09 iulie 2016

FRF şi-a consumat în doar doi ani credibilitatea şi legitimitatea. Nu mai reprezintă sportul pe care ar trebui să-l organizeze, luptă împotriva lui.

Când l-a numit pe Burleanu minicandidat, Mircea Sandu credea că-l jigneşte. Nu ştia că anticipează un experiment şocant. În doar doi ani, Răzvan a tăiat fotbalul din FRF şi a mai rămas doar mini.

Minicentre de excelenţă blocate la mijlocul clasamentului în competiţia în care participă, ideea ca formaţiile din Liga 1 să aibă obligatoriu pe teren minifotbalişti. Şi un miniguvern loial compus din fotbal feminin, futsal plus preotul Alexa Krenek. E o comedie reală, Burleanu guvernează cu votul de la futsal şi cu al părintelui recomandat de statutul de manager la CS Oşorhei.

Preşedintele speculează perversitatea sistemului democratic din fotbalul românesc: alaiul pestriţ demn de semnătura lui Kusturica ridică mâinile în Comitetul Executiv împotriva opoziţiei pe care o alcătuiesc cele mai importante personaje. Lui Burleanu i se opun cel mai mare jucător din istoria României, Hagi, patronul celui mai popular club, Becali, şi organizatorul primei ligi din ţară, Gino Iorgulescu.


Liga Profesionistă de Fotbal insistă să desfiinţeze regula care şubrezeşte şansele oricum mici pe care le aveau echipele româneşti în cupele europene. FRF obligă cluburile să aibă pe teren un jucător sub 21 de ani şi-l titularizează astfel pe Cojocaru la Steaua în locul lui Florin Niţă, cel mai constant om al vicecampioanei în sezonul trecut. Iar de la Astra îl scoate pe De Amorim sau pe Teixeira ca să intre Ioniţă ori Balaure.

Harababura pe care au produs-o miniideile lui Burleanu mai e ascunsă un pic doar de singurul departament care funcţionează la "maxi" în Federaţie: Propaganda. Ea a aruncat pe piaţă ideea că Daum a fost adus ca să taie firele intereselor cu care Becali ar manevra selecţia la echipa naţională, deşi nimeni nu pronunţă măcar un nume de stelist convocat nemeritat la Euro.

Iordănescu a comis o nedreptate, dar în sensul invers. Fiindcă l-a lăsat acasă pe Toşca, a trebuit să joace meciul decisiv cu Albania cu o improvizaţie, Măţel pe poziţia de fundaş stânga.

Fără jucătorii pe care Becali i-a rulat la Steaua în ultimii ani, Daum ar trebui să apeleze la minifotbaliştii din centrele de excelenţă ale FRF ca să încropească un lot. Propaganda a înconjurat şi prezentarea germanului, fără ca noul selecţioner să aibă vreo vină.


Neamţul are un titlu în Bundesliga şi a fost un cruciat împotriva demonului Bayern, dar astea-s aventuri de la începutul şi mijlocul anilor '90.

Mai relevant pentru Daum din prezent e că a rezistat numai 8 etape pe banca lui Bursaspor în martie 2014. Cariera recentă a germanului de 62 de ani arată cât de abrupt s-a prăbuşit. Nu e un caz unic.

Hector Cuper a fost un geniu al antrenoratului în anii '90, finalist de Cupa Cupelor cu Mallorca şi dublu finalist în Champions cu Valencia. Cine mai este Cuper azi? Un antrenor demis de Orduspor şi de Al Wasl. Ca şi lui Daum, timpul, uzura şi evenimentele extra i-au consumat aura şi capacitatea de lucru, l-au tocit. FRF n-a angajat un specialist, doar un fost antrenor bun. Restul e propagandă.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.