Scoțianul Andy Murray a câștigat ieri cel de-al doilea trofeu pe iarba de la Wimbledon, după ce a trecut în finală de canadianul Milos Raonic cu 6-4, 7-6(3), 7-6(2).
De ce plânge Andy Murray? De ce peste 15.000 de oameni îl aplaudă în picioare? De ce Kim Sears și Judy Murray sunt atât de emoționate?
Pentru că britanicul în vârstă de 29 de ani a reușit să triumfe pentru a treia oară în carieră într-un turneu de Mare Șlem, două dintre succese venind pe iarba de la Wimbledon, turneul pe care-l consideră diamantul său, locul unde este acasă.
"Acesta este cel mai important turneu pentru mine în fiecare an. Am avut niște momente incredibile, dar și înfrângeri dureroase. Victoria finală are un gust și mai dulce atunci când în spate sunt și momente grele", a spus Murray după ce lacrimile i se uscaseră deja pe obraji.
Andy a fost în toate finalele de Mare Șlem din acest an, dar la Melbourne și Paris a simțit dezamăgirea pentru că Novak Djokovici l-a învins de fiecare dată.
Ieri, adversar i-a fost Milos Raonic. Canadianul de 1,96 m, care juca pentru prima oară într-un ultim act de asemenea anvergură și care îl învinsese pe Roger Federer în semifinale s-a ținut tare, dar Andy a fost mai bun, mai călit în bătălii cu parfum grandoare.
Într-un concurs de serviciu și retur, cel din urmă a fost cel care a făcut diferența. O armă pe care Murray mărturisea că nu a exersat-o foarte mult, dar care vine natural. Cu Ivan Lendl din nou în loja sa, omul care i-a fost alături și la celelalte succese de Mare Șlem, Andy a arătat răutatea pe teren, dar una care să nu lezeze adversarul.
O răutate pe care Lendl i-o cultivă și care i-a lipsit. O răutate care s-a evaporat printre acele lacrimi din prosop. Și care în anii de secetă în care toată lumea cerea trofee și în dreptul lui era un mare zero fierbea undeva în interior. Acum, Andy a mai pus un trofeu în vitrina, una la care peste ani se va uita fermecată fetița sa, Sofia.
Ce au spus specialiștii despre victoria lui Murray:
Boris Becker: "Evident că primul trofeu e cel mai important, pentru că o dată ce rupi bariera e clar că vor veni și altele. Are 29 de ani și este în momentul de vârf al carierei și sunt singur că nu se va opri la trei. Iarba i se potrivește foarte bine și va fi mereu un pretendent la titlu"
Lleyton Hewitt: "Andy Murray mereu încearcă să evolueze. Nu cred că i-a fost ușor să piardă pentru a cincea oară la Australian Open la începutul anului, apoi la Paris după ce a câștigat primul set. Mă bucur foarte mult pentru el, a pus foarte multă energie și va fi foarte ușurat acum"
Tim Henman: "A fost un final minunat pentru două săptămâni incredibile. Și-a impus autoritatea"
Pat Cash: "A fost un turneu fără greșeală pentru Andy. Totul a fost special. A avut o singură scăpare, pierzând un set în fața lui Tsonga. De câte ori poți spune asta despre un jucător?"
Trofeele de Mare Şlem ale lui Murray
- US Open 2012
- Wimbledon 2013, 2016
2.300.000 €a primit Andy Murray pentru triumful de la All England Club
{{text}}