Nationala

Daum a vorbit despre felul în care vrea să califice naționala la CM 2018: ”O să fiți mai buni!”

Articol de Justin Gafiuc  —  Wednesday 13th of July 2016 12:00

Christophe Daum a vorbit ieri, la DolceSport, despre felul în care vrea să califice naționala la CM 2018 și a povestit cum au decurs negocierile pentru a deveni selecționerul României.

"Nici nu mă gândeam să devin antrenorul României". E una dintre propozițiile directe rostite aseară de selecționerul Christoph Daum, la DolceSport, unde a făcut o demonstrație de spontaneitate, atitudine și mentalitate. A oferit detalii despre cum a ajuns însă să-i conducă pe "tricolori" în preliminariile CM 2018.

"Eram în Austria, unde comentam pentru o televiziune, și un prieten mi-a spus că mă caută cineva din România care dorește neapărat să discute cu mine. «Pentru ce?». «Vor să devii antrenorul naționalei». «Eu în România?!». I-am invitat la Koln, să bem o cafea, dar au propus să ne vedem la Viena și am acceptat să fac acest favor. Am vrut să fiu politicos", a explicat Daum.

"N-au contat banii"

Și a continuat: "Am întâlnit o persoană fascinantă, pe președintele Burleanu. Știa atâtea despre mine, avea o viziune foarte clară asupra dezvoltării fotbalului românesc, cum vrea să lucreze în domeniul de tineret, juniori sau antrenori. Am fost impresionat și am decis repede să particip la acest proiect fantastic. Am delegat un avocat să se ocupe de aspectele comerciale negociate și le-am spus să găsească soluția acceptabilă. E un contract rezonabil, n-au contat banii. Vreau să mănânc, să am o mașină, o casă. Le am pe toate acestea. Pot discuta și un contract în care nu mă interesează neapărat partea financiară!".

A explicat felul în care dorește să califice România la Mondiale: "O să fiți mai buni! După frustrarea de la Euro, simt un potențial care se va descărca pozitiv cu Muntenegru, încă de la prima partidă din preliminarii. Miza e să schimbăm totul într-o energie pozitivă. Mizez că jucătorii sunt disponibili la schimbare, la evoluție. Fiecare are porțile deschise către echipa națională și trebuie să fim unitari. Va trebui să găsim echilibrul, să învățăm să fim împreună, ca o echipă, de la schimbul de posesie și dobândirea balonului până la atacul fără minge. Să știm să ne adaptăm".

"Nu știu încă ce melodie interpretează cel mai bine jucătorii!" :)

Neamțul a subliniat că "am văzut meciurile României de la Euro, sunt în contact cu 15-20 de persoane care au legături strânse cu fotbalul românesc, astfel încât să mă pun la punct rapid cu informațiile necesare despre jucători. Nu-l voi neglija pe niciunul, indiferent unde evoluează. Am detalii despre fiecare fotbalist. Ce manager are, situația de familie, profilul lui. Îmi lipsește doar detaliul despre ce cântec interpretează cel mai bine, dar voi afla și asta!".

A răspuns cu diplomație la atacurile deja lansate împotriva sa: "Trebuie să iau în considerare fiecare critică. Poate cineva spune că nu-i place fața mea. Mă așteptam și la astfel de abordări. Dar numai dacă vom ține unii la alții vom fi puternici. Voi întinde mâna la orice critică și nu voi lua nimic în nume de rău. Avem nevoie de fiecare antrenor sau jucător din această țară, iar acest sprijin îl vom câștiga prin muncă. Vreau să ajungem în punctul în care orice român, din cel mai mic sat, să fie mândru când vede echipa națională pe teren, prin dăruire și atitudine".

"Voi învăța imnul României"

A recunoscut că a cules detalii despre imnul de stat al României, pe care e pregătit să-l cânte înaintea partidelor: "Am să-l învăț! Știu că sunt referiri la Ștefan cel Mare, la sângele de roman. Nu sunt încă în stare să-l interpretez, dar voi învăța. La fel voi face și cu limba română. Nu sunt încă decis cu cine voi colabora pentru traducerile unu la unu cu jucătorii. Am nevoie de cineva care să transmită foarte exact mesajul, în Turcia am schimbat cinci, șase oameni până l-am găsit pe cel potrivit. Va fi însă important și limbajul nonverbal în comunicarea cu fotbaliștii, iar eu mizez și pe asta".

"În calificări, Polonia pare favorită, Danemarca integrează jucători de la naționala de tineret, dar de ce nu vorbește nimeni despre Kazahstan, Armenia sau Muntenegru? Va trebui să muncim pentru fiecare punct, fiindcă nimeni nu ne va face cadouri. Vom avea de disputat zece finale"
Christoph Daum

"După problemele din anul 2000, am înțeles cum e să cazi foarte jos și apoi să înveți să te ridici. E ca și atunci când te calcă un tren și încerci să te coși din bucăți pentru redeveni un întreg. O greșeală rămâne o greșeală doar dacă persiști"
Christoph Daum

"Îl cunosc pe Reghecampf ca antrenor și jucător. Am vorbit mereu foarte frumos despre el. Dacă are anumite critici îi voi spune că sprijinul lui e necesar pentru progresul fotbalului românesc. Cred că-l voi întâlni duminică și sper să găsesc disponibilitate din partea lui"
Christoph Daum

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.