97 de sportivi vor reprezenta România la JO din Brazilia, iar costumele oficiale conţin o culoare din tricolor.
La 12 ani distanţă, albastrul se menţine în ţinuta oficială a sportivilor olimpici români. Fusese prezent şi cu patru ani înainte, la Sydney 2000, o nuanţă aprinsă pe sacourile cu umerii acoperiţi de eşarfe tricolore.
Atena a venit cu o variantă mai palidă, bleu în rochiile şi taioarele fetelor, respectiv costumele băieţilor. A existat şi atunci un insert tricolor, pe lateral, un semicerc inspirat din desenul unei piste de atletism.
Poşetele plic şi pantofii, creaţii speciale ale lui Mihai Albu pentru această ocazie, au avut şi ele un detaliu în roşu, galben şi albastru.
Patru ani mai târziu, pentru ediţia de la Beijing 2008, cele trei ţinute oficiale, de călătorie, de Sat Olimpic şi de defilare, au fost oferite de Secuiana (pentru băieţi) şi Caremil (pentru fete), în timp ce pantofii au fost asiguraţi de Gino Rossi (băieţi) şi Ami Design (fete).
Din nou bleul a fost prezent în costumaţia cu care s-a mers la festivitatea de deschidere, însă într-o nuanţă marină, virând spre verde. Hainele de călătorie au fost în alb şi violet la fete, alb şi gri deschis la băieţi.
Schimbare pe catwalk
Pentru Londra, albastrul foarte închis, bleumarin, de fapt, a revenit doar în rochiile de denim purtate de sportive. Acestea au fost înspţite de sacouri albe şi pantofi bej, în timp ce ţinutele masculine au fost în kaki, bej şi alb. Creaţii ale firmei fostului mare campion Ivan Patzaichin, hainele au fost realizate numai din materiale organice.
Acum câteva zile, s-au prezentat şi ţinutele pregătite pentru Rio 2016. Două variante, ambele ţinând de firma Louis Purple. Una sobră, negru-cărbune, cu pantalon şi sacou, cămaşă albă şi cravată neagră, şi alta în alb, bleu şi albastru. Peste ani, s-au schimbat şi modelele.
În 2004, costumele au fost prezentate, între alţii, de Elisabeta Lipă, care urma să concureze la ultima ei Olimpiadă, în anul în care împlinea patru decenii de viaţă, şi de alţi membri ai loturilor de canotaj şi kaiac-canoe.
În 2008, pe podium au defilat Mihai Covaliu, acum antrenor şi preşedinte al FR Scrimă, dar şi Marian Oprea, care va concura la Rio pentru a patra oară la JO.
Pentru ediţia 2016, prezentarea s-a făcut cu sportivi din loturile de juniori, cei calificaţi la Jocurile Olimpice urmând să fie prezenţi doar la ceremonia de la Palatul Cotroceni, care a avut loc joi.
Plecare în tranşe
Duminică, 24 iulie, vor pleca spre Rio de Janeiro primii sportivi, de la înot, judo, scrimă, box şi atletism, şi o parte din oficialii COSR.
În continuare, vor porni spre Brazilia alţi competitori pe 27 iulie – tenis de masă, 29 iulie – gimnastică, ciclism şi canotaj, 1 august – lupte, judo, tir, atletism, 2 august – înot, 4 august – handbal, 6 august – haltere, 7 august – lupte, atletism, 8 august – haltere, 12 august – gimnastică ritmică.
Prima tranşă importantă va reveni acasă pe 18 august, apoi celelalte pe 21, 23 şi 24 august.
Tenisul, separat
Sportivii a căror dată de sosire în Brazilia încă nu e cunoscută sunt reprezentanţii de la tenis. Aceştia vin, mare parte, de la turneele din America de Nord pe care le suţin săptămâna aceasta şi cea viitoare, Washington şi Montréal pentru fete, Washington şi Toronto pentru băieţi. În funcţie de cât de lung la fi parcursul fiecăruia la aceste concursuri se va stabili şi ajungerea la Rio.
31de zile numără cea mai lungă şedere a unor membri ai delegaţiei României la Rio de Janeiro, din 24 iulie în 24 august
Atena 2004 - 108 sportivi la 16 sporturi - 19 medalii: 8 aur, 5 argint, 6 bronz - Locul 14 în clasamentul naţiunilor |
|
Beijing 2008 - 102 sportivi la 16 sporturi - 8 medalii: 4 aur, 1 argint, 3 bronz - Locul 17 în clasamentul naţiunilor |
|
Londra 2012 - 103 sportivi la 14 sporturi - 9 medalii: 2 aur, 5 argint, 2 bronz - Locul 27 în clasament naţiunilor |
|
Rio de Janeiro 2016 - 97 de sportivi la 14 sporturi |
Save
{{text}}