Sporturi   •   Jocurile Olimpice 2016   •   JOCURILE OLIMPICE 2016

Două povești tulburătoare: cine sunt înotătorii sirieni Rami Anis și Yusra Mardini, care au defilat în Echipa Refugiaților de la Rio. Au salvat oameni de la înec în Marea Egee și au făcut 3000 de kilometri pe jos

+6 Foto
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de Gazeta Sporturilor   —  sâmbătă, 06 august 2016

Atât Rami Anis (25 ani), cât și Yusra Mardini (18 ani) au făcut călătoria îngrozitoare pe o barcă gonflabilă pe Marea Egee, după ce au fugit de războiul civil din Siria, notează Associated Press. Sportivii sirieni fac parte din Echipa Refugiaților, un grup de 10 sportivi format în premieră pentru această Olimpiadă.

Rami Anis, 3000 de kilometri prin Europa

Înotătorul Rami Anis s-a născut în Aleppo și a început să înoate când avea 14 ani. Războiul a izbucnit șase ani mai târziu, iar în Aleppo s-au dat (și încă se dau) în continuare unele dintre cele mai feroce lupte între reprezentanții regimului Assad și forțele opoziției. Anis a fost trimis de tatăl său la Istanbul, ca să stea la un frate mai mare. Acolo s-a înscris la celebrul club Galatasaray, dar, cum nu avea cetățenie, nu a putut reprezenta țara la competiții internaționale.

În 2015, a trecut Marea Egee pe o barcă de cauciuc și a ajuns în insula greacă Samos. Apoi a parcurs 3000 de kilometri prin Balcani, a ajuns în Germania, după care s-a stabilit în Belgia. Anis este antrenat de Carine Verbauwen și va participa în proba de 100 de metri fluture, acolo unde va da piept, printre alții, cu americanul Michael Phelps.


Yusra și Sarah au salvat oamenii de la înec

Yusra și sora ei, Sarah, erau deja printre cele mai promitățoare talente din înot când a izbucnit războiul civil, scrie AP. Yusra chiar și-a reprezentat chiar țara la Campionatele Mondiale din 2012, dar, odată început conflictul care a dus la peste 250.000 de victime și milioane de refugiați, familia a considerat că surorile trebuie să părăsească Siria.

Au ajuns în Liban, apoi Turcia, iar acum un an au fost salvate de pe o barcă ce începuse să se scufunde în larg. Majoritatea pasagerilor nu știau să înoate, așa că surorile s-au lăsat în apă și au ghidat barca spre insula grecească Lesbos.

Au traversat Macedonia, Serbia și Ungaria, apoi Austria și, într-un final, în Germania. "Vreau să-i reprezint pe toți refugiații, pentru că știu că, după furtună, vin și vremuri bune. Vreau să îi inspir să lupte pentru o viață bună", a spus Yusra Mardini, citată tot de AP.


Totul despre Olimpiadă: rezultate + program complet + statistici --> rio2016.GSP.ro

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.