Jocurile Olimpice 2016

Corespondență din Rio » Antrenorul din barcă » Cârmaciul Daniela Druncea a condus 8 fete fantastice spre bronzul olimpic: "Știu care sunt momentele lor grele"

Foto: Cristi Preda (Gazeta Sporturilor)

Articol de Luminiţa Paul, Cristi Preda (foto)  —  duminică, 14 august 2016

Se numește Daniela Druncea, are 25 de ani, 1,50 metri și 45 de kilograme și e cârmaciul de bronz al României.

"Două mii de metri foarte frumoși! S-a plecat așa cum a trebuit, celelalte echipe au pornit foarte tare, iar pe parcurs au cedat, le-a fost greu să ducă până la capăt. Fetele au fost foarte unite, și-au depășit suferințele din timpul cursei și au reușit să treacă peste momentele grele".

Așa descrie cârmaciul Daniela Druncea parcursul de bronz al echipajului de 8 plus 1. Pare un copil care se bucură de un cadou pe care l-a descoperit întâmplător, ochii îi strălucesc și zâmbește încontinuu.

A avut parte, la rândul ei, timp de mulți ani, de suferințe fizice într-un alt sport foarte greu, solicitant: gimnastica. Sportul pe care l-a practicat din copilărie. A ajuns până la lotul național, treaptă cu treaptă, și a cucerit alături de echipă medalia de bronz la Campionatele Mondiale din 2007, de la Stuttgart. Apoi a schimbat, a venit la canotaj începând cu 2009.

"În 2013 am intrat în lotul de senioare", spune Dana. Tot atunci a luat și prima medalie, aur european la Sevilla. "Pentru mine este minunat. Durerea din 2008, când n-am fost la Beijing ca gimnastă, s-a transformat acum într-o mare bucurie. Ceva de nedescris".

Încurajările dau roade

Toată cursa, cârmaciul strigă la fete, le încurajează, le dă indicații, le spune care e mersul lucrurilor. "Știu care sunt momentele lor cele mai grele și atunci le-am spus câte ceva fiecăreia în parte. Pe ultima bucată le-am strigat că suntem la bătaie pentru medalie și lor le-a fost foarte bine așa".

Într-adevăr, fetele au povestit apoi că din acele momente au simțit că barca parcă zboară. "Mă bucur că încurajările mele dau roade, e minunat să văd că echipa reacționează", se emoționează Dana.

Ce a simțit când a urcat pe podiumul olimpic? "O fericire de nedescris, deși îți aduci aminte de toate momentele neplăcute, grele. Dar e minunat să fii acolo, să vezi că toată lumea te strigă, te aplaudă!". Cârmaciul spune că a plâns mai puțin în ultimii doi ani decât colegele ei, care au tras din toate puterile.

"Au avut antrenamente foarte dure, au lăcrimat, le-a fost greu și mi-a fost și mie greu alături de ele. Dar au reușit!".

Se spune că antrenorul din barcă e cârmaciul. Dana recunoaște, modestă, dar adaugă imediat: "Eu nu am foarte multă experiență, aceasta este prima medalie importantă. Contează foarte mult să fii mâna dreaptă a antrenorului, să comunici, să te înțelegi bine cu el pentru că atunci și echipa te privește altfel, ești respectat. Așa a fost și cazul nostru".

Și mai spune ceva Dana. "Voi continua. Cârmacii nu au vârstă, pot să fie în barcă și la 40-50 de ani. Nu știu exact cum va fi la mine, dar știu că sunt în cărți pentru Tokyo 2020". 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.