Campionate

FOTO Joao Havelange s-a stins din viața la vârsta de 100 de ani: "Corupția a început cu el!"

+3 Foto
Havelange (centru), împreună cu "creația" sa, Sepp Blatter

Articol de Theodor Jumătate  —  Wednesday 17th of August 2016 12:00

Joao Havelange, președintele FIFA între 1974 și 1998, a murit ieri la 100 de ani! A primit mită peste 40 de milioane de dolari, diamante și tablouri, dar n-a fost condamnat niciodată!

Ieri, la fix 100 de zile de când a împlinit 100 de ani, Joao Havelange s-a stins în spitalul Samaritano din Rio de Janeiro, din cauza unei pneumonii.

Acest avocat cu origini belgiene, născut în orașul carioca în timpul Primului Război Mondial, a venit pe lume parcă pentru a conduce sportul mondial.

  • Președintele federației braziliene de fotbal între 1958 și 1973
  • Liderul confederației sportului din Țara Cafelei (1956-1974)
  • Membru în Comitetul Internațional Olimpic timp de 48 de ani (1963-2011)
  • Șeful FIFA din 1974 până în 1998; a rămas președinte de onoare încă 15 ani

A trucat alegerile

Dar, s-a spus mereu despre el, l-a condus cu un preț. Mereu cu un preț. A fost implicat în scandalul-mamut legat de falimentul firmei elvețiene ISL, a fost acuzat că a primit mită peste 40 de milioane de dolari la acordarea drepturilor de televiziune și marketing ale Mondialelor și că a trucat alegerile forului de la Zurich.

S-a scris inclusiv că, înaintea desemnării gazdei JO 1992, a acceptat de la olandezi diamante, porțelan de Delft, tablouri și albume de artă. Chiar dacă, ulterior, Amsterdam a pierdut cursa în fața Barcelonei.

Duet cu ginerele Teixeira

"Corupția la FIFA a început cu Joao Havelange în anii '70. Apoi, i-a predat lui Sepp Blatter acel modus operandi creat de el", a declarat chiar în Senatul de la Brasilia jurnalistul britanic Andrew Jennings, care a scris ani la rând despre afacerile murdare ale acestuia. Ale bătrânului Joao împreună cu ginerele său Ricardo Teixeira, pe care l-a impus ca președinte al federației braziliene și ca membru al Comitetului Executiv FIFA.

În 2011, Havelange s-a retras din Comitetul Internațional, tocmai pentru a evita ancheta CIO. Doi ani mai târziu, a renunțat și la titlul de președinte onorific FIFA. Curios, a reușit să scape din toate investigațiile. Fără nicio zi de închisoare. Fără nicio condamnare!

"A murit Joao Havelange. Fotbalul i-a dat atât de mult. Da, ați citit corect!"
Gary Lineker, fost mare jucător englez

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.