Spadasinele campioane olimpice și ceilalți scrimeri români au urcat pe Muntele Corcovado, unde se află statuia lui Iisus.
A trecut aproape o săptămână de la aurul cucerit de spadasine în concursul olimpic pe echipe. Singurul aur al României la Rio. "Nu mai facem și noi un volei?", îl întreabă Simona Gherman pe Tiberiu Dolniceanu.
Antrenorul Dan Podeanu aude. "Volei? Facem, sigur! Unde vrei, pe Copacabana sau la noi acolo, în curte?". "La noi", alege campioana europeană la individual. "La noi" e pentru ei din 24 iulie Satul Olimpic. Casa lor timp de o lună. 31 de zile.
Cu toții sunt siguri că n-au mai avut niciodată o deplasare atât de lungă în străinătate. Excludem aici cantonamentele de la Forban sau Poiana Brașov. Așa că stau ca pe ghimpi la gândul revenirii acasă. Sunt însă, de data aceasta, niște ghimpi strălucitori, din aur.
Pentru fete, Rio de Janeiro nu e o necunoscută.
Stăm în Casa României, la poalele Muntelui Corcovado și pe strada Cosme Velho, așteptând să se facă ora la care pornește trenulețul spre vârf. Stația, o clădire vopsită în alb cu ornamente albastre, e chiar peste drum.
Ana Maria Popescu face socoteala: 4 participări la etapa de Cupă Mondială din Brazilia. "A, și am mai fost o data, la Mondialele militare, când am venit aici direct după Europenele de la Sheffield!". O deplasare cu peripeții. Care duce la 5 numărul dăților când au văzut Rio.
A doua vizită la statuie
Tot atunci, au fost pentru prima data și pe Muntele Corcovado, unde se află impresionanta statuie a lui Iisus. Cea care veghează asupra orașului, îi este simbol, inspirație și îndemn la credință. În urmă cu cinci ani, au ajuns pe culme cu taxiul, pe un traseu mai larg.
Acum vor urca până sus cu trenulețul, o cursă de aproximativ 20 de minute, care se face mare parte pe un singur fir. În locurile în care sunt două șine, trenurile se așteaptă unul pe altul, altfel toți cei care doresc să urce zilnic n-ar mai izbuti nici într-o lună.
Drumul e trepidant și oferă priveliști tulburătoare. În stânga aproape că atingem copacii și tufișurile, în dreapta se desface o panoramă uimitoare asupra unei bucăți de Rio. Exclamațiile curg, se fac poze la foc continuu.
Sus, vremea se schimbă aproape de la un minut la altul. Acum e soare, imediat s-a înnorat și s-a stârnit un vânt tăios. Ana privește spre Christ, își împreunează palmele și îi mulțumește. Apoi fetele pozează cu tricolorul, în mijlocul unei mulțimi fremătătoare care le privește întrebător. Cine sunt? Sunt campioane olimpice! Aaaa!
Mai zăbovesc un pic la o înghețată și o cafea. O maimuțică vine în vizită și șterpelește abilă zahărul de pe masă. Urmează coborârea, cu același trenuleț. Coada se mișcă repede, frigul s-a lăsat tot mai mușcător, noroc cu gecile și puloverele luate cu ele, în caz că…
Microbuzul le așteaptă pentru întoarcerea în Satul Olimpic. Adică la ele acasă. Casa de o lună. "Ce se întâmpla oare dacă fetele astea nu câștigau? Erau altele, mai rele, mai urâte?", se întreabă ușor filozofic antrenorul Podeanu. Care își oferă imediat și răspunsul.
"Dar ar fi fost păcat, aurul acesta e împlinirea lor!". După titlurile europene și mondiale cu echipa, cel olimpic nici nu poate fi numit altfel.
S-a mai scris astăzi despre JO 2016:
- Pedepsiţi! Arbitri de la box implicați în deciziile scandaloase de la JO au fost retrași de la delegări. Mihai Nistor a fost și el printre victime
- FOTO Splendoare în nisip » Voleibalistele au oferit cele mai fierbinți imagini de la acestă ediție a JO
- FormidaBiles! Simone Biles a câștigat a patra medalie de aur la Rio: ultima a venit la sol
Totul despre Olimpiadă: rezultate + program complet + statistici --> rio2016.GSP.ro
{{text}}