International   •   Campionate   •   ANGLIA

Analiză » Tactica lui Pep » Strategia nemiloasă pe care Guardiola și-o impune la echipele pe care le antrenează: liderii afară!

Guardiola încearcă să dețină control total la echipele pe care le antrenează // Foto: Raed Krishan

Articol de Bogdan Fechită   —  joi, 25 august 2016

La fiecare echipă pe la care a trecut, Pep Guardiola și-a început mandatul cu o strategie nemiloasă: ”Dezbină și cucerește”. Tehnicianul spaniol a exclus din start jucătorii cu voci puternice în vestiar, indiferent de valoarea acestora.

Joe Hart e pe făraș la Manchester City. Portarul care în ultimii ani nu a avut rival la postul de titular, atât la echipa de club, cât și la naționala Angliei e nevoit să își găsească o nouă echipă, după venirea lui Guardiola.

Practic, Hart se regăsește într-o situație prin care au mai trecut și alte vedete ale fotbalului: au fost înlăturate de Pep Guardiola din cauza caracterului lor puternic.

Trei dintr-un foc


În 2008, Guardiola prelua primul său club de seniori, Barcelona, iar asta a coincis cu schimbarea unei generații la clubul catalan.

Ronaldinho a fost prima victimă. Având parte și de un sezon mai puțin reușit, brazilianul a fost cedat la AC Milan pentru o sumă de 35 milioane de euro. Cele 70 de goluri și 38 assist-uri reușite în 145 meciuri la Barcelona nu au fost suficiente pentru a-l păstra.

O dată cu el a plecat și Zambrotta, tot la AC Milan, dar și mijlocașul Deco: toți trei erau voci puternice ale vestiarului, iar o dată cu plecarea lor, Guardiola s-a asigurat că îi va putea controla ușor pe ceilalți jucători.

Strategia lui era simplă: într-un vestiar care te ascultă și pe care îl poți controla, îți poți impune ușor filozofia de joc. Iar asta a dat rezultate: în următorii ani s-a născut fenomentul tiki-taka, iar Barcelona a dominat fotbalul.


1Balon de Aur are Ronaldinho în palmares, cucerit în 2005, când evolua la Barcelona. În 2006 a câștigat și Liga Campionilor

Golgeterul sacrificat

În 2013, Pep Guardiola a preluat Bayern Munchen și avea în față o nouă provocare: să se impună într-un vestiar de campioni. Bayern câștigase din nou titlul în Bundesliga, dar și Liga Campionilor, așa că misiunea lui era mult mai grea decât atunci când preluase Barcelona. Avea, însă, de partea lui experiența.

Mario Gomez se afla într-o situație similiară cu cea a lui Ronaldinho în 2008. Fusese golgeterul echipei în ultima perioadă, însă în sezonul precedent, măcinat și de accidentări, cifrele lui erau mai slabe: doar 11 goluri în 21 de partide în campionat, plus opt goluri în meciurile din Cupă și Liga Campionilor.

În aceste condiții, a devenit jucătorul sacrificat de Pep pentru a se impune la echipă. Gomez a ajuns la Fiorentina, însă n-a mai revenit niciodată la forma din zilele lui bune: în următoarele două sezoane a înscris doar 14 goluri.

Însă Gomez era un singur fotbalist. Robben și Ribery aveau și ei caractere puternice, însă erau mai dificil de înlăturat. Au rămas la echipă, însă au urmat episoade sugestive în care Pep se ciocnea cu ei după o fază greșită sau indicație ignorată

138de goluri în 236 meciuri din toate competițiile avea Mario Gomez pentru Bayern până să fie înlăturat de la echipă

Meciul de adio

În această vară, Guardiola a ajuns la City și nu a renunțat la strategia sa. Joe Hart, cel care până nu demult era considerat portarul numărul 1 al Angliei, își caută echipă. În returul cu Steaua, de aseară, scor 1-1, a jucat, cel mai probabil, ultimul său meci la clubul la care se află din 2006.

Vestiarul lui City primește un șoc similiar cu cel al Barcelonei și al lui Bayern, iar Guardiola va avea timp suficient să își impună filozofia proprie de joc. Va reuși și în Anglia?

348meciuri a apărat Joe Hart poarta lui City în cei 10 ani petrecuți la echipa din Manchester

Zlatan a pățit-o și el

Ibrahimovici a povestit în cartea lui, pe larg, cauzele eșecului său la Barcelona. Din cauza caracterului său, suedezul a intrat repede în conflict cu Pep, iar tehnicianul l-a îndepărtat de la echipă. După un singur sezon, Zlatan a fost cedat la AC Milan, pe o sumă mult mai mică decât cea cu care fusese cumpărat, în ciuda cifrelor sale bune: 21 de goluri în 46 de meciuri.

"Toată lumea e tăcută, bună, aproape supusă: Messi, Xavi şi Iniesta erau ca nişte elevi la şcoală, care erau gata să respecte orice ordin, fără să protesteze. Eu însă sunt un tip căruia îi plac cei care nu se supun. Guardiola este un filosof care mi-a năruit visul de a fi la Barcelona"

Zlatan Ibrahimovici despre filozofia lui Pep

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.