Jocurile Olimpice 2016

Se știa de la Rio că Sâncrăian era dopat? COSR a evitat să anunțe că rezultatele halterofilului român nu au ieșit bine

La 27 de ani, Gabriel Sâncrăian va fi scos din viaţa sportivă după ce a fost prins a doua oară dopat // FOTO Guliver/GettyImages

Articol de Marian Ursescu, Mirela Neag   —  marţi, 30 august 2016

Șefii COSR au știut, se pare, că rezultatele doping ale halterofilului român nu au ieșit bine imediat după concursul de la 85 kg, dar nu au dat niciun comunicat.

Numărul de urgență 1-1-2! Coincide cu numărul medaliilor obținute de România la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro: un aur, un argint și două bronzuri.  

De fapt, odată cu bronzul adus de "rusul" Saritov în ultima zi a Jocurilor Olimpice, delegația "tricoloră" ajunsese la 5 medalii, și în dreptul ei figura 1-1-3. Numai că, ieri, s-a detonat bomba: Gabriel Sâncrăian, medaliatul de la categoria 85 kg, la haltere, a fost descoperit dopat!

Nimic oficial


Surse din cadrul Comitetului Olimpic și Sportiv Român dau ca sigură această știre, deși nici COSR și nici Federația Română de Haltere nu au primit nicio înștiințare oficială în privința sportivului. Lucrurile erau însă, se pare, cunoscute de la Rio de Janeiro, la testul doping făcut  bistrițeanului descoperindu-se unele nereguli!

"Situaţia este neclară. Nu se ştie nimic concret. Proba A a fost negativă, dar există ceva suspiciuni şi s-a solicitat proba B", a declarat Adrian Moldovan, preşedintele CSM Bistriţa, clubul la care era legitimat Sâncrăian.

"Nu avem ce să comunicăm oficial pentru că nu am primit nimic. Știu că în cazul lui Sâncrăian s-a cerut proba B, dar rezultatul nu a fost anunțat. Recoltările au fost efectuate în cadrul competiției de la Rio. Nu am primit nicio notificare din partea federației internaționale", a declarat pentru Mediafax un oficial al FR Haltere.

Suspendat pe viață!


Pentru că este la a doua abatere, după 2013, Gabriel Sâncrăian va fi suspendat pe viață și nu va mai putea concura. Sportivul bistrițean bifase la Rio cel mai bun rezultat al său din carieră! El reușise să-și depășească propriul record cu 21 de kilograme la Olimpiadă.

La stilul ridicat el a fost egalul recordmanului olimpic, chinezul Tian Tao, care izbutise înaintea lui o încercare de 217 kg! Totalul lui Sâncrăian la Rio a fost de 390 kg, la egalitate cu rezultatul kazahului Denis Ulanov. Românul a fost însă mai ușor decât Ulanov și a intrat în posesia bronzului.

Au antecedente puternice

Nicu Vlad, președinte al FR Haltere și vicepreședinte al Federației Internaționale de Haltere, nu a făcut nicio declarație cu privire la noul caz de dopaj. De altfel, federația română a fost în centrul atenției pentru mai multe cazuri descoperite în ultimii ani.

În 2013, Federația Internațională de Haltere a amendat federația de la București cu 100.000 de euro pentru că în acel an au fost depistați nu mai puțin de patru sportivi.

Între aceștia, medaliatul cu bronz la Jocurile Olimpice de la Londra 2012, Răzvan Martin, descoperit pozitiv la Europenele din 2013, dar și Gabriel Sâncrăian, cel care avea să cucerească medalia la Rio!

14halterofili români au fost descoperiți pozitiv la testele doping în ultimii 6 ani, cei mai mulți, 4, în 2013 și 3 în 2015

Cine plătește amenda?

Dacă totul se va confirma, Comitetul Olimpic și Sportiv Român va primi din partea CIO o amendă de 100.000 de euro! Membrii Comitetului Executiv al COSR au discutat, se pare, ieri pe marginea cazului Gabriel Sâncrăian. COSR va trebui oficial să plătească amenda de 100.000 de euro, dar forul olimpic ar putea lua banii de la federația de haltere.

În caz contrar, halterele nu vor mai putea concura la viitoarea ediție a Jocurilor. FR Haltere a mai fost în mijlocul unui scandal imens de dopaj și în 2000, la Sydney. Atunci, Adrian Mateiaş şi Traian Cihărean au fost descoperiți pozitiv, iar COSR a primit o amendă de 50.000 de euro.

"Din păcate, este o situaţie total neplăcută, să nu ştim nimic. Dacă era prins în cadrul unui concurs care ţinea de Federaţia Internaţională, ei ne transmiteau informaţii, potrivit regulamentului. Dar fiind vorba despre Jocurile Olimpice, în care Agenţia Mondială Antidoping răspunde, WADA a avut birou la Rio, nu ştim care este procedura"

oficial FR Haltere

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.