Distrusă de "Untold", suprafața de joc de pe Cluj Arena e departe de cerințele unui meci din preliminariile mondiale.
Chiar dacă au trecut 26 de zile de când Festivalul Untold și-a înfipt "ghearele" adânc gazonul de pe Cluj Arena, iar cei de la Eco Garden Construct au promis că suprafața de joc va fi foarte bună la ora partidei cu Muntenegru, lucrurile sunt departe de a fi conform planului.
Ieri, la Arena se lucra încă de zor, având loc o nouă fertilizare, după ce vinerea trecută s-a făcut cea de-a 4-a și ultima reînsămânțare. Urmele de după "Untold" se mai văd, în special în zona de mijloc a terenului, spre careuri, dar și pe lateral, înspre tribuna a doua, unde sămânța nu a apucat să germineze.
Agitația era în toi, încercările ca întreaga suprafață de joc să fie rezonabilă desfășurându-se sub ochii secretarului general adjunct al FRF, Gabriel Bodescu, dar și sub ai lui Christian Hauge, trimisul special al UEFA pentru problema gazonului, care a sosit încă de luni la Cluj.
Chiar dacă la ultima însămânțare s-a folosit Lollium, cea mai bună sămânță de gazon englezesc, cum susțin cei de la Eco Garden Construct, primele fire din numeroasele zone chele au apărut abia miercuri.
"Sperăm ca până la ora meciului să germineze mai mult și totul să fie în regulă. Noi am făcut tot ce a fost omenește posibil ca suprafața de joc să fie bună", a spus Mircea Crăciun, șeful lucrărilor.
Chiar dacă nu voia să pară, Radu Rațiu, administratorul Cluj Arena, era îngrijorat: "Se face încă o fertilizare, care va ajuta iarba să se lățească, să acopere cât mai mult din zonele cu mai puțin gazon".
Nu este exclusă nici varianta de avarie: în cazul în care lucrurile nu ies cum trebuie, e posibil să se cosmetizeze suprafața de joc, adică să se vopsească gazonul!
30 de voluntari
La cererea lui Hauge, dar și a lui Bodescu, potrivit celor de la stadion, arena a fost închisă pentru reprezentanții presei, tocmai pentru a nu se filma sau fotografia suprafața de joc. Gazeta a reușit să obțină totuși câteva instantanee, care arată că gazonul prezintă încă probleme.
"Mi s-a făcut rău când am intrat pe gazon și am văzut cum arată. De sus pare mai OK, dar când calci pe el, îți dai seama că e groaznic", ne-a dezvăluit unul dintre muncitorii care lucrează pe Cluj Arena.
Tocmai pentru a încerca să se remedieze câte ceva, "Untold" a trimis ieri 30 de voluntari să participe la o nouă curățare a gazonului. Pe lângă zonele neacoperite de iarbă, din imagini se poate observa că terenul este și foarte vălurit.
"O să facem sâmbătă o cilindrare atât pe lungime, cât și pe lățime, pentru a se asigura planeitatea suprafeței de joc", a mai precizat
Mircea Crăciun.
Trimisul UEFA, extrem de exigent
Chiar dacă, în ciuda problemelor pe care le prezintă gazonul, Hauge a apreciat că partida România - Muntenegru se poate juca pe Cluj Arena, oficiali de la gazon spun că trimisul UEFA este extrem de exigent. Ei susțin că Hauge ar fi urmărit la televizor partida Steaua - Poli Iaşi și ar fi făcut un raport negativ și în privința gazonului de pe Arena Națională.
500de metri pătrați ar fi suprafața zonelor neacoperite încă de gazon, din totalul de 9.000 de metri pătrați ai Cluj Arena, conform celor de la Eco Garden Construct
{{text}}