Nationala

A aruncat laboratorul în aer! Care au fost experimentele ratate de Daum la debutul său ca selecționer al României

Daum a fost foarte calm pe tot parcursul meciului // Foto: Alex Nicodim

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Tuesday 6th of September 2016 12:00

Debutul lui Daum a conținut o serie de experimente ratate ale antrenorului german. Selecție fără criterii clare, schimbări ciudate, lipsa organizării, jucători mutați pe poziții pe care nici germanul nu-i mai văzuse.

Stanciu a irosit două puncte, în sensul că transformarea penalty-ului din final ne-ar fi adus victoria în fața Muntenegrului. Fructificarea momentului decisiv din al șaptelea minut de prelungiri ar fi ascuns însă realitatea din partida de debut în preliminariile Mondialului.

România nu a funcționat, a atacat greu și a participat la un meci foarte slab, în care ex-iugoslavii și-au păstrat planul inițial, "să obținem o remiză", iar "tricolorii" n-au fost în stare de mai nimic.

Iar Cristoph Daum a participat la seara dezamăgitoare cu o serie de decizii neașteptate, erori cu care a compus mecanismul dezechilibrat:

Noul selecționer a convocat patru extreme dreapta pentru partida cu Muntenegru: Adi Popa, Torje, Chipciu și Dorin Rotariu. Fotbaliști de profiluri diferite, care ofereau opțiuni diverse, în funcție de plan. Germanul i-a ținut pe toți patru pe bancă și a apelat la Bicfalvi ca mijlocaș dreapta!

Un fotbalist care a evoluat de-a lungul carierei ca închizător, ca mijlocaș de ambele faze, adică un "număr 8", sau ca al doilea atacant. Oricum, în poziții centrale, nu în bandă! În rolul în care l-a distribuit Daum, Eric a fost pierdut pe teren, prea lent pentru o poziție laterală.

Schimbările s-au făcut târziu, deși era evident că jocul nu funcționa. Prima, în minutul 70, a fost șocantă: a ieșit vârful Andone și a intrat extrema Torje, trimisă pe partea stângă, opusă celei pe care evoluează de obicei! La 0-0, când România nu se apropia de poartă, germanul a scos singurul vârf!

A urmat o modificare logică, Popa în locul lui Bicfalvi, târziu, cu 14 minute înaintea finalului. Și ultima în minutul 90 plus 3, când a intrat Keșeru și a ieșit Stancu.

Intrarea lui Torje pe stânga n-a fost singura reprofilare pe care a propus-o Daum. Exista îngrijorarea că noul selecționer nu cunoaște foarte bine jucătorii, fiindcă a fost angajat de curând. Surprinzător, într-o asemenea situație, neamțul nu a folosit fotbaliștii pe pozițiile lor naturale, a apelat la câteva experimente.

Bicfalvi pe dreapta, fundașul Săpunaru utilizat ca mijlocaș central. Hoban, fundaș central sau închizător la club, transformat la "națională" într-un mijlocaș box to box care trebuia să apară ca elementul în plus în fazele de atac.

Fără un serviciu grozav, incapabil de șuturi sau alte execuții, Hoban a alergat de pomană de la un careu la altul, ineficient, consumat într-o navetă fără sens.

"Am în buzunar câteva soluții pentru fazele fixe", a asigurat Daum într-un interviu din Gazetă. Afirmația a fost făcută înaintea debutului și pare o ironie acum! România a fost egalată exact dintr-un moment static, o lovitură liberă executată pe lung, cu Jovetici apărut la bara a doua.

Atacantul înalt de 1,83 m a marcat cu capul de lângă Moți, mai înalt și mai obișnuit să participe la dueluri aeriene. Jovetici s-a aflat între Moți și Filip, așa că responsabilitatea ar putea fi pasată oricăruia.

Explicația de după meci a lui Daum e șocantă: "Echipa a preferat să se apere așa, în linie. Acesta e riscul când nu iei adversarii om la om".

O declarație potrivită pentru un spectator, nu pentru selecționer, căruia îi revine toată responsabilitatea, inclusiv strategia de la fazele fixe defensive!

S-a dat lovit Săpunaru? Penalty-ul din minutul 90+7 i-a luat prin surprindere pe români. Daum a explicat cum a ajuns să bată Stanciu: "Trebuia să execute Bogdan Stancu, dar îl schimbasem cu Keșeru. Apoi era Săpunaru, care a avut o mică problemă medicală".

Ce problemă? Pe teren nu s-a văzut în niciun moment că fotbalistul Astrei ar fi suferit din motive medicale. Dar Cristi greșise la golul Muntenegrului, când a produs lovitura liberă din care s-a marcat,. Și are pe conștiință un eșec suferit de Astra.

În meciul cu CFR, Săpunaru a ratat un penalty la 1-2. Campioana a picat total și a pierdut până la urmă cu 1-5. Afectat de greșelile recente, poate și obosit, s-a eschivat Săpunaru ca să nu-și asume responsabilitatea unei lovituri de pedeapsă în ultima fază a meciului?

"Unde l-a văzut Daum pe Săpunaru mijlocaș, că la Astra nu joacă așa!? A jucat mijlocaș la Pandurii? Asta e culmea, acum trebuie să ne luăm toți după Pandurii!"
Sorin Cârțu, la DolceSport

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.