Sporturi   •   Jocurile Olimpice 2016   •   JUDO

Parfum de campion » Alexandru Bologa face judo de 4 ani și e primul nevăzător din România care câștigă o medalie la Jocurile Paralimpice

Articol de Marian Ursescu   —  sâmbătă, 10 septembrie 2016

În sala de judo a Centrului Olimpic de la Cluj, printre campionii de zi cu zi, printre oamenii normali, printre sportivii de care a auzit toată lumea precum Corina Căprioriu sau Andreea Chițu, este și el.

Alexandru Bologa e numele lui. Are 20 de ani și face judo de 4 ani, dar e complet nevăzător. Nu cere mila nimănui, nu vrea să fie tratat altfel. Se antrenează cot la cot cu ceilalți și lucrează alături de ei.

"El vede cu mintea!"

Florin Bercean, antrenorul coordonator al lotului de la Cluj, spune că Alex a apreciat la cei din lot chiar acest lucru, faptul că este pe picior de egalitate cu orice alt sportiv. "El nu a așteptat de la noi să-l tolerăm, să-l privim cu milă. Îl teroriza faptul că cineva se poate gândi cu milă la el, cu compasiune. E un bărbat adevărat, el nu vede cu ochii, dar o face cu mintea", îl descrie Bercean.


Gianina Andreică, antrenoare în cadrul lotului de la Cluj, e cea care l-a adus la judo. Ea e și tutore pentru el, e cea care îi veghează fiecare pas. Joi, privind imaginile de la Rio, cu Alex urcând pe a treia treaptă a podiumului de premiere, i-au dat lacrimile. "Nu am simțit niciodată un asemenea lucru. Sunt de 20 de ani la lot, dar astfel de emoții nu am mai trăit. Și nu pentru felul extraordinar în care el a luptat, cum s-a dăruit, ci pentru că pur și simplu nu puteam să-mi scot din minte de unde a pornit copilul ăsta sportul de performanță, prin ce a trecut", povestește Gianina.

"O singură dată l-am văzut plângând!"

Antrenoarea sa spune că Alex Bologa e un exemplu pentru oricine. "Este foarte ușor să lucrezi cu el. Înțelege foate repede și încearcă să vizualizeze ce eu îi transmit. Toată lumea e stupefiată pur și simplu cum un om care nu a văzut judo niciodată poate să execute și să facă atât de frumos tehnicile care i se explică". Doamna Andreică își aduce aminte că o singură dată, în patru ani, l-a văzut pe Alex plângând. "A fost în momentul în care părinții s-au opus și au vrut să nu-l mai lase să facă judo. Mama lui i-a spus că nu vrea un bătăuș din copilul ei. El i-a explicat plângând ce înseamnă judoul și așa a rămas la Cluj", a povestit Gianina Andreică.

La 20 de ani, Alex a fost, la Rio de Janeiro, cel mai tânăr participant de la categoria 60 de kilograme, dar și singurul sportiv care nu vede absolut deloc. "Uitați-vă la festivitatea de premiere și o să vedeți reacțiile lui! Sunt ale unui om care nu a mai urcat niciodată pe un podium, ale unui om care nu știe ce să facă, nu are habar ce o să se întâmple. Fericirea de pe fața lui spune totul! La ceilalți sportivi se vede o altă atitudine, a unor sportivi care au văzut judo, care știu ce înseamnă o premiere, spre deosebire de el. Mongolul chiar îl ajută să urce pe podium! De asta meritul lui e și mai mare", a încheiat tehnicianul.


Inclus în lotul României

Florin Bercean a dezvăluit faptul că, inițial, Alexandru Bologa stătea la un internat în Cluj Napoca și venea să se pregătească la sală. Au decis imediat ca Alex să fie integrat alături de ceilalți sportivi în lotul de juniori. "Avea o indemnizație de 12 lei pe zi din care trebuia să mănânce! Cum poate un sportiv în creștere, un judoka să trăiască din această sumă? Am decis să se mute alături de noi la Centrul Olimpic și să fie parte integrantă a lotului. Toate aceste lucruri l-au ajutat, iar el a apreciat enorm ceea ce am făcut pentru el", a spus Bercean.

Doi foști judoka i-au fost alături

Pe lângă Gianina Andreică, alți doi foști judoka s-au mai ocupat de pregătirea lui Alex Bologa. Este vorba de Tamas Gergely și de Claudiu Baștea. "Ei lucrează în Poliție în Cluj, dar s-au ocupat de Alex ca de copilul lor. I-au arătat multe lucruri din societate, l-au scos în lume cum se spune. Pe lângă faptul că au mai lucrat cu el, în plus, și la sală", a declarat antrenorul Florin Bercean. Tamas Gergely este și cel care l-a însoțit pe Alex la Rio de Janeiro la Jocurile Paralimpice.

15.000 €e premiul care îi va fi acordat lui Alex Bologa la întoarcerea în țară. Acesta ar putea fi dublat de Guvernul României

"Nu mă așteptam să iau o medalie la prima mea participare la Jocurile Olimpice. Sunt bucuros, dar încă nu realizez ce am izbutit. Cel mai greu mi-a fost înainte de începerea concursului pentru că am avut mari emoții"

Alexandru Bologa, medaliat cu bronz la Jocurile Paralimpice

"Pentru mine, Alex e un model"!

Andreea Chițu, campioană europeană și vicecampioană mondială, s-a antrenat de multe ori cu Alex Bologa la Cluj. A plâns în fața calculatorului văzând că acesta a câștigat medalia de bronz.

"Sincer, pentru mine, Alex reprezintă un moment de inspirație, e ca un model. Pentru că el nu a vrut să renunțe niciodată, nu am văzut un om mai ambițios! De fiecare dată când îmi este greu mă gândesc la Alex. Îmi spun atunci că dacă acest băiat merge mai departe, deși nu vede nimic, eu de ce nu aș face-o?", spune Andreea.

Ea povestește că deși Alex nu vede, el știe foarte bine cu cine lucrează pe saltea, din primele secunde. "Are niște simțuri fenomenale. Ne recunoaște imediat după voce, după o simplă atingere. Nu trebuie să i se spună cu cine luptă sau cu cine vorbește", subliniază Andreea.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.