Ankara respiră, vibrează, într-o mişcare browniană, şi aşteaptă sosirea Stelei, meciul roş-albaştrilor cu Osmanlispor oferind extrapuls capitalei Turciei.
"De văzut în Ankara". Click pe google şi este înfiorător cum te izbesc informaţiile legate de atentatele ce-au fost în ultimul an în capitala Turciei. De parcă viaţa a început să se ghideze după aceste atrocităţi. Ochii scrutează împrejurimile, auzul este mai profund când bipăitul aparatelor de securitate semnalizează ceva la filtrele aeroporturilor din Istanbul sau din Ankara.
Paşii megagrăbiţi ai unor călători care se tem doar să nu piardă o legătură au devenit creatori de panică printre ceilalţi turişti. "Şi dacă ..." ciocăne în cap atunci când auzi, din întâmplare, că un deportat este însoţit dis-de-dimineaţă pe ruta Bucureşti - Ankara, via Istanbul.
Copiii de toate naţiile şi de toate religiile se joacă sau scâncesc în terminalele hiper-aeroporturilor, însă sunetul oferit de ei reprezintă viaţa, nu ceva care să te scoată din sărite.
Kizilay-ul trepidant
Capitala Turciei aşteaptă Steaua Bucureşti într-un dulce haos al vieţii. Ankara prăfuită nu are romantismul Stambulului, dar pulsează de energia tinerilor care se îmbulzesc la fast food şi, mai ales, de oamenii de toate vârstele ce slalomează pe roşu pe trecerea de pietoni. Românii sunt germani pe lângă turci, o tanti se uită la orice, dar numai la maşina ce-o poate tampona nu.
La mijlocul lui iulie, într-o imagine impresionantă, un tânăr se culca pe carosabil în faţa unui tanc în Piaţa Kizilay din inima capitalei, în lovitura de stat eşuată. Cu câteva luni mai devreme, cam prin aceeaşi zonă, un autobuz-capcană exploda în cel mai sângeros atentat din istoria Turciei.
Să fie fotbal!
Ieri, piaţa fremăta, nimeni nu are răbdare, toţi se grăbesc, dar respiră fără frică. Deşi mai sunt poliţişti înarmaţi, cu priviri reci şi cu puştile gata de luptă. Un pet este strivit sub roţile unui camion, inima se opreşte din pulsat câteva sutimi de secundă, un tânăr se întoarce cu privirea spre locul de unde vine zgomotul ce sparge bariera hipervacarmului pieţii, însă viaţa merge mai departe, nimeni n-o ia la fugă.
În mall-uri şi-n magazine se intră printr-o poartă de securitate, aşa era şi înainte de frică, doar că acum agenţii de pază par mai vigilenţi. Cafenelele sunt pline, lângă semaforul groazei unde a explodat autobuzul-capcană stă acum un Mack american, un camion ce face reclamă duelului dinspre Osmanlispor şi Steaua.
Mai sunt multe afişe de prezentare şi de mediatizare în oraş. Ploaia de vară de ieri după-amiază a mai răcorit aerul, îmbibat de praful oraşului în plină expansiune şi construcţie. Viaţa curge zgomotos, febril, cam haotic chiar şi pentru noi, dar pulsează, nu are teamă de terorism.
Haos acum două luni
Pe 15 iulie, a avut loc o tentativă eşuată de lovitură de stat. Un grup de militari de cel mai înalt rang au vrut să-l înlăture pe Erdogan de la putere. Au fost bombardate multe clădiri, inclusiv Parlamentul, iar televiziunea de stat a fost în mâna puciştilor, pentru câteva ore.
Susţinut de masa largă a poporului care a ieşit în stradă în Ankara şi în Istanbul, preşedintele a revenit în forţă, organizându-i-se un miting impresionant la începutul lui august.
Cifrele insurecţiei: 238 de oameni au murit, 20.000 au fost încătuşaţi, 10.000 de arestări, alte zeci de mii de persoane eliminate din funcţiile publice în care lucrau.
Iar liderul religios Fetullah Gulen este primul pe lista neagră, fiind acuzat că a orchestrat întregul puci.
Elogii pentru Erdogan şi ai lui
Cursele Turkish Airlines, compania numărul 1 în Europa în ultimii ani, abundă de reviste de prezentare ale companiei în care articolele sunt dedicate loviturii de stat înăbuşite în mijlocul verii.
Una dintre ele, editată de agenţia Anatolia, este dedicat în întregime subiectului, abundă în fotografii şi imagini dedicate oamenilor ce-au sprijinit menţinerea în fruntea ţării a preşedintelui Recep Erdogan. Nu sunt uitaţi nici trădătorii regimului, unii prezentaţi cu poze, în momentul încătuşării.
O altă publicaţie, în turcă şi în engleză, prezintă succint atât puciul înăbuşit, cât şi megamanifestaţia de susţinere a lui Erdogan, peste 5 milioane de turci participând la mitingul de pe 7 august de la Istanbul.
Ankara însângerată
- 13 martie 2016 - O mașină capcană a explodat seara în centrul orașului, lângă un semafor, în piața Kizilay (Semilună, în turcă). Au urmat și focuri de armă. Potrivit autorităților turce, 37 de oameni au murit, iar alți 125 au fost răniți. Un tribunal din Ankara a ordonat blocarea rețelelor de socializare după ce imaginile cu explozia au fost difuzate online.
- 17 februarie 2016 - Un atac sinucigaș a fost comis seara în centrul Ankarăi, fiind revendicat de "Șoimii Libertății Kurdistanului", o grupare apropiată de PKK. Au murit 28 de oameni și au fost răniți alți 61. Deflagrația s-a produs în apropierea sediului Statului Major al armatei turce de la Ankara, în apropierea pieței Kizilay.
- 10 octombrie 2015 - Dublu atentat sinucigaș care a ucis 103 persoane în timpul unui miting al opoziției turce, în apropierea gării centrale a capitalei. Peste 500 de răniți. Cel mai sângeros atentat din istoria Turciei!
Ankara idilică
- O așezare foarte veche, fondată în anul 2.000 î.Hr. Din 1923 este capitala republicii.
- Ankara (cu denumirea Angora până în 1930) este un important centru comercial și industrial, centru de comerț pentru zona agricolă care o înconjoară, urbea fiind faimoasă pentru lână caprelor sale (lâna de Angora).
- Situat în centrul Anatoliei, este centrul drumurilor și căilor ferate ale țării.
- Kale este fortăreața ce a apărat timp de secole orașul. Ulus este centrul vechi, cu străduţe şerpuind ameţitor, păstrate foarte bine. De jur-împrejur sunt ruine din vremea romanilor. Moscheea Kocatepe este impresionantă. Ankara are universități, Biblioteca Națională, Muzeul Arheologic și alte diverse muzee, Mausoleul Mustafa Kemal Ataturk, personalitatea cea mai importantă a Turciei contemporane.
"Au fost momente când am vrut să plec. Mă gândeam serios la siguranța mea și a familiei, nu mai conta situația financiară. Dar după aceea m-am gândit că trebuie să-mi fac meseria, că se poate întâmpla ceva oriunde"
Bogdan Stancu, atacant Genclerbirligi
9atentate au însângerat Turcia în ultimul an. Nu doar zona din estul Turciei a fost vizată, Istanbul și Ankara au devenit ținte principale
4.600.000de locuitori trăiesc în capitala Turciei, al doilea cel mai mare oraș după Istanbul (14 milioane de locuitori)
{{text}}