Dinamo revine azi în Liga Campionilor după o pauză de 11 ani. Campioana României debutează cu Team Tvis Holstebro, în Danemarca, ora 17:50.
Dinamo s-a întors în Ligă, dar a găsit un sistem complet schimbat față de ultima sa participare. În ediția 2005-2006, campioana României de atunci a intrat direct în faza grupelor și a întâlnit două din marile puteri ale vremii: Ciudad Real, cea care avea să și câștige trofeul în acel sozon, și MKB Veszprem, plus Tatran Presov, campioana Slovaciei.
Acum, alb-roșiii au fost trimişi de federația europeană tot în faza grupelor, dar în urna a doua valorică, după ce EHF a împărțit echipele în "bogați" și "săraci"!
Practic, echipele din partea a doua a clasamentului coeficienților nu mai pot întâlni formații puternice, de prim rang, din Germania, Spania, Polonia, Ungaria sau Franța. Ci doar echipele 3-4 din aceste ligi.
Traseu infernal
Pentru a ajunge să joace un meci cu Barcelona, Kiel, Veszprem sau PSG, Dinamo ar trebui să câștige grupa a doua valorică și să acceadă în "optimi", iar de acolo drumul va fi și mai complicat!
Practic surprize gen HCM Constanța-Barcelona nu mai sunt posibile în actuala configurație a Ligii. Dinamo are în grupă formații din eșalonul doi și trei al handbalului european, cu care se poate bate de la egal la egal. Diferența este că, deși va trece de acestea, va da peste "echipele monstru", de această dată în meciuri eliminatorii, tur-retur.
Echipe din 19 țări
În actuala ediție a Ligii Campionilor, cele 28 de participante, la masculin, vin din 19 țări. Franța și Germania au câte 3 reprezentante, iar Spania, Danemarca, Ungaria, Macedonia și Polonia câte două. Urmează 12 națiuni, între care și România, cu câte o reprezentantă, echipa campioană.
Pericolele Motor Zaporojie și Nantes
Dinamo București se bate pentru primele două locuri care duc în "play-off-ul" grupei cu campioana Ucrainei, Motor Zaporojie, și cu francezii de la Nantes, o formație care nu ar fi prins Liga dacă Saint Raphael, echipa românilor Mihai Popescu și Șimicu, ar fi îndeplinit criteriile financiare.
Alberto Entrerrios, fostul mare jucător spaniol, este noul antrenor al celor de la Nantes. Motor Zaporojie s-a calificat sezonul trecut în "optimi", fiind învinsă acolo de Veszprem. Zaporojie și Nantes au terminat la egalitate, 26-26, meciul direct din grupă. Tot în prima etapă, Beşiktaş a trecut de ABC Braga, 33-31.
Goluri, multe goluri
11.522 de goluri au fost marcate în ediția trecută din Velux Champions League, împărțite astfel: 248 în calificări, 9.619 în faza grupelor, 249 în play-off-ul grupelor C și D, 704 în "optimi", 456 în "sferturi" și 246 în Final Four.
Vive Kielce a fost echipa care a punctat de cele mai multe ori, campioana ediției trecute marcând de 614 ori în 20 de meciuri. Cea mai bună defensivă a avut-o în schimb PSG, 496 de goluri primite în 18 dispute.
"Revenim în Ligă după o pauză de 11 ani. Nu va fi o misiune ușoară, dar e o misiune care ne responsabilizează foarte mult, pentru că ne dorim o participare cât mai reușită"
Eliodor Voica, antrenor Dinamo"Obiectivul nostru e de a ajunge să jucăm în optimi cu una dintre formațiile de top. Până atunci însă e un drum extrem de lung. Avem de jucat nu mai puțin de 12 partide"
Ionuț Irimuș, portar Dinamo
1.000/1e cota celor de la Dinamo la câștigarea Ligii Campionilor. Cea mai bună cotă o au însă portughezii de la Braga, 3.500/1
192,4centimetri e media de înălțime a dinamoviștilor, una comparabilă cu a celor de la Veszprem (192,7 cm), PSG (192,3 cm) sau Barcelona (192 cm)
6jucători din lotul lui Eliodor Voica au mai jucat în Liga Campionilor: Daniel Bera, Bogdan Criciotoiu, Alahkaram Esteki, Alin Șania, Dan Savenco și Marius Mocanu
Grupele Ligii Campionilor
Grupa A
Bjerringbro-Silkeborg (Dan)
Telekom Veszprém (Ung)
FC Barcelona Lassa (Spa)
Paris Saint-Germain (Fra)
Orlen Wisla Plock (Pol)
Flensburg-Handewitt (Ger)
THW Kiel (Ger)
Kadetten Schaffhausen (Elv)
Grupa B
Rhein-Neckar Löwen (Ger)
Vive Tauron Kielce (Pol)
Vardar Skopje (Mac)
HC Prvo Zagreb (Cro)
Meshkov Brest (Blr)
MOL-Pick Szeged (Ung)
Celje Pivovarna Lasko (Slo)
IFK Kristianstad (Nor)
* câștigătoarele grupelor se califică direct în "sferturi". Locurile 2-7 se califică în "optimi". Acolo se va juca după sistemul: 6B-3A, 6A-3B, 5B-4A, 5A-4B
Grupa C
Naturhouse La Rioja (Spa)
Cehovski Medvedi (Rus)
Metalurg Skopje (Mac)
Montpellier HB (Fra)
Elverum Handball (Nor)
Tatran Presov (Svk)
Grupa D
Besiktas Mogaz (Tur)
HBC Nantes (Fra)
Motor Zaporojie (Ucr)
Tvis Holstebro (Dan)
DINAMO BUCUREȘTI
ABC/UMinho Braga (Por)
* primele două echipe din fiecare grupă se califică în play-off. Acolo 1C va întâlni 2D și 1D cu 2C. Cele două câștigătoare vor întâlni locurile 2 din grupele A și B, în "optimi"
Programul campioanei României
- 25.09 Holstebro-Dinamo
- 29.09 Dinamo-Motor Zaporojie
- 09.10 Dinamo-Beşiktaş Istanbul
- 15.10 Braga-Dinamo
- 22.10 Dinamo-Nantes
- 13.11 Nantes-Dinamo
- 17.11 Dinamo-Holstebro
- 26.11 Motor Zaporojie-Dinamo
- 01.12 Dinamo-Braga
- 8-12.02.2017 Beşiktaş-Dinamo
Favoritele la Liga Campionilor
PSG | 3.30 |
Veszprem | 3.50 |
FC Barcelona | 6:00 |
THW Kiel | 8.00 |
Vive Kielce | 8.00 |
Rhein Neckar Lowen | 15.00 |
Vardar Skopje | 15.00 |
Flensburg | 15.00 |
{{text}}