Media

Gazeta, la conferința The power of Storytelling » Tolontan, despre efectele limbajului urii din comentariile de pe net

Articol de Gazeta Sporturilor  —  sâmbătă, 15 octombrie 2016

Jurnalistul Cătălin Tolontan și profesorul de științe politice și comunicare Marina Popescu au deschis astăzi a doua zi a conferinței The power of storytelling care se ține la Hotel Pullman din București. 

În fața cîtorva sute de participanți, printre care ziariști din străinătate, cei doi au vorbit despre "felul în care comunicarea cu publicul reprezintă noua anxietate a profesiei, în condițiile în care ne străduim să trasăm granițele civilității, fără să afectăm pasiunea și polemica, ambele necesare, deopotrivă jurnaliștilor și oamenilor".

"Dar acesta este un stres cu care sîntem obișnuiți și pe care-l întîlnim de zeci de ori pe parcursul unul an. În schimb, tot mai mulți oameni din comunicare, dar și din alte profesii, se văd puși în fața unui alt stil de stres, cel al limbajului urii din comentariile de pe net".

"Aceste gen de tulburare în raport cu umilința de pe net este dureroasă pentru orice om, indiferent de profesie".

Ei au dat exemplul Cătălinei Ponor, triplă campioană olimpică și o sportive de mare forță psihică, și care a recunoscut în chiar momentul încheierii consursului de la Rio că "am greșit pentru că am vrut să dau peste nas celo care au contestat pe facebook și pe forumuri prezența mea aici. Am dat prea mare importanță acestor comentarii și am greșit".

Sportivii sînt obișnuiți să lupte "singuri împotriva tuturor". Ei se mobilizează folosind această mantră. Cînd pînă și ei au început să cedeze înseamnă că s-a depășit limita dincolo de care "singur" înseamnă prea singur, iar "tuturor" înseamnă prea mult.

"Scopul nostru este însă acela de a dialoga cu oamenii, de a penaliza comentariile discriminante și nu pe comentatori. Dar acest gen de proiect durează și lucrurile trebuie făcute pe principii, pe studii și cu multă răbdare", a explicat Marina Popescu, liderul proiectului Less Hate, More Speech. "Faptul că interacționăm atît de intens cu publicul ne-a ajutat să ne deschidem și să fim, la rîndu-ne, mai empatici cu cei despre care scriem", a spus Cătălin Tolontan.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.