Gimnastica

EXCLUSIV Revolta unui antrenor de gimnastică: "Mă număr printre românii care cred că ce e bun în România nu trebuie să dispară"

Articol de Roxana Fleşeru  —  joi, 20 octombrie 2016

Antrenorul coordonator al lotului olimpic de senioare și junioare, Nicolae Forminte, vorbește despre ceea ce l-a convins să revină, dar enumeră şi motivele pentru care gimnastica românească nu poate să suporte un sistem descentralizat.

- Domnule Forminte, de ce ați acceptat să reveniți la conducerea lotului de senioare? Care au fost motivele?
- Motivele pot suna desuet, dar eu mă număr încă printre românii care nu pot să accepte că orice a fost bun în țara asta trebuie să dispară. Puteți să-l numiți cum vreți, patriotism, încăpățânare, lipsă de orientare (zâmbește).
- Chiar dacă prima perioadă la lotul olimpic s-a încheiat urât pentru dumneavoastră?
- S-a lucrat intens la lucrul acesta, pentru că forurile competente n-au înțeles ce s-a întâmplat în gimnastica actuală. Din păcate, și o parte din specialiștii noștri n-au înțeles care e realitatea, deși eu le-am prezentat-o. Eu am conștiința împăcată, eu mi-am îndeplinit obiectivele de fiecare dată, iar tot ceea ce am spus, timpul a demonstrat că a fost corect. Chiar și predicțiile pe care le-am făcut s-au dovedit a fi reale.
- Ați avut confruntări cu părinții gimnastelor?
- Eu nu consider că am confruntări, eu pot să am schimb de păreri și de opinii. Încerc să instaurez un regim de colaborare care să fie eficient pentru activitate, să fie în folosul copilului. I-am atenționat că sunt partener cu părintele atât timp cât nu trăiesc cu sentimentul sau îmi creez convingerea că părintele acționează în defavoarea copilului pentru că atunci m-a pierdut de partener. Îmi place să am discuții cu părinții, dar experiența, vârsta, rezultatele îmi permit să port aceste discuții de pe poziția de dascăl, de la catedră. Cu unii reușesc, cu alții mai puțin, dar și aici am noroc că suntem mai mulți antrenori.

 - E mai acută lipsa de antrenori sau de copii?
- Tot se aude vorba asta că e lipsă de copii, copiii nu mai vin la sport.
Sunt mai multe cauze: e clar că în România, la nivelul școlilor, nu se mai face educaţie sportivă, nici la nivelul copiilor, nici la nivelul părinţilor. Este clar că lipsa din sălile de sport a specialiștilor motivaţi și controlaţi, pun accent pe controlat!, determină niște comportamente și niște activităţi care nu mai sunt stimulative sau interesante pentru copii și pentru părinţi. Pentru că la nivel de copii și juniori mici lucrezi cu un binom! Nu lucrezi doar cu copilul, ci mai mult cu părintele, iar în ziua de astăzi mă întâlnesc cu generaţii de părinţi pe care fac niște eforturi fantastic de mari să-i înţeleg.

Citește întreg interviul în ediția tipărită sau cea digitală a Gazetei Sporturilor și află ce crede Nicolae Forminte despre unele dintre subiectele care s-au tot dezbătut în ultimii ani: accidentările din lotul României, problemele la paralele ale României, metoda biciul  și zahărul. 

CITEȘTE ÎN ZIARUL DE MÂINE EPISODUL 2
- Cum crede Nicolae Forminte că se poate redresa gimnastica românească 

- De ce a ales să readucă lotul la Deva și cum sunt fetele din noua generație comparativ cu predecesoarele

Alte subiecte exclusiv print:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.