Campionate

La tribunal cu Hollande? "A jefuit fotbalul francez" » Cum a pierdut Ligue 1 un miliard de euro

Hollande, în primăvara lui 2015, la Doha. Pentru avioanele Rafale. Oaspete special al emirului Al Thani // FOTO Reuters

Articol de Theodor Jumătate  —  Wednesday 26th of October 2016 12:00

Fostul lider al Ligii profesioniste îl acuză pe președintele statului, care a recunoscut că a salvat Canal+, privând Ligue 1 de un contract mastodont cu postul qatarian beIN Sports.

"Am fost șocat de dezvăluirile președintelui. Bănuiam ceva, dar astăzi avem probele. O infracțiune gravă a lui Francois Hollande, care a încălcat dreptul concurenței. A jefuit fotbalul francez. Iar fotbalul francez trebuie să aducă acest caz în fața justiției, pentru a cere statului repararea prejudiciului".

Aceasta a fost reacția lui Frederic Thiriez, președintele Ligii profesoniste (LFP) 14 ani, între 2002 și 2016. Un puternic avocat pe lângă Consiliul de Stat și Curtea de Casație.

Șantaj la vârf

Ce a provocat replica dură a lui Thiriez? Cartea care îl are în centru pe Hollande, "Un președinte n-ar trebui să spună asta...", scrisă de Gérard Davet și Fabrice Lhomme. Jurnaliștii de investigație ce au decriptat cursa pentru drepturile TV ale Ligue 1.

"Totul a început în primăvara lui 2014. beIN Sports, postul qatarian, se pregătea să-și adjudece integral drepturile de televiziune. Fără fotbal, Canal+ era în pericol de moarte. În aprilie, Hollande i-a primit, în secret, pe patronii Canal+, Rodolphe Belmer și Bertrand Meheut, care se temeau de ce avea să urmeze", au relatat cei doi ziariști, accentuând pe reacția șefului statului.

Printr-un simplu telefon, Hollande a rezolvat totul. Cu un șantaj politic. Chiar el le-a povestit:

- În acea zi, am salvat Canal+. L-am sunat pe emirul Qatarului și i-am spus: "Urmează să veniți în Franța în iunie. V-am apărat în fața saudiților, v-am fost alături, dar ce veți face cu acele Rafale? E vorba aici de istoria fotbalului nostru. Aș vrea să împărțiți totul.

Ligue 1 a pierdut un miliard!

Emirul Tamim bin Hamad Al Thani a înțeles imediat mesajul. Câteva zile mai târziu, LFP a anunțat rezultatul final pentru 2016-2020: Canal+ a păstrat capetele de afiș ale etapelor, beIN Sports a rămas cu restul. Nici 750 de milioane, în total. Iar qatarienii ar fi licitat până la un miliard pentru monopol!

Fix un an mai târziu, chiar Hollande s-a dus la Doha să semneze contractul pentru avioanele de luptă create de Dassault: Qatarul primea 24 de Rafale în schimbul a 6,3 miliarde de euro!

Sarkozy și Platini au dat Mondialul din 2022 Qatarului

Cel care a atras investițiile-mamut ale statului arab a fost Nicolas Sarkozy. Cu un schimb legat tot de fotbal. Pe 23 noiembrie 2010, președintele francez s-a întâlnit la palatul Elysee cu Tamim bin Hamad Al Thani, la acea vreme prințul moștenitor, actualul emir al Qatarului. Nu a lipsit Michel Platini.

La acea discuție, Sarkozy i-a cerut lui Platini, președintele UEFA, să voteze și să convingă alți membri ai Comitetului Executiv FIFA să aleagă Qatarul pentru organizarea CM 2022. Ceea ce s-a și întâmplat, zece zile mai târziu.

Ulterior, Qatarul a cumpărat PSG, dar și o flotă de 60 de Airbus A350, s-a implicat în fotbalul francez și a achiziționat echipament militar de miliarde.

726.500.000 €încasează liga franceză, anual, din 2016, pentru drepturile TV ale Ligue 1: 540 de milioane de la Canal+ și 186,5 de la beIN Sports

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.