Handbal

Cum a schimbat Xavier Pascual naționala României: ”Nu sunt mister, doar Pasqi sau Xavi!”

Xavier Pascual e vulcanic și pe bancă

Articol de Marian Ursescu  —  marţi, 08 noiembrie 2016

Cum a schimbat Xavier Pascual naționala României în doar o săptămână? Lumea handbalului are numai cuvinte de laudă la adresa tehnicianului Barcelonei.

Xavi Pascual antrenor la "naționala" masculină a României!

- E o glumă? Antrenorul Barcelonei să vină în România?
- Nu, nu e glumă! E adevărat.

Așa au decurs dialogurile în lumea handbalului din România când catalanul a fost numit în această vară pe banca tehnică a "tricolorilor".

Omul care l-a adus pe Pasqi

Marius Pintea e arbitru de handbal. A trăit 12 ani în Spania și acolo a început activitatea de arbitru. Tot acolo l-a cunoscut și pe Xavier Pascual, cu care a devenit bun prieten.

Marius l-a întrebat pe prietenul său, Pasqi, cum îi spune, dacă ar antrena vreodată o națională, de exemplu, pe cea a României. Răspunsul lui l-a frapat! «Mâine aș prelua-o!»

I-a povestit lui Alexandru Dedu și imediat a venit și propunerea oficială. Așa a ajuns antrenorul Barcelonei să-i pregătească pe Cântec, Criciotoiu, Negru, Ramba, Pavel, Popescu și ceilalți!

"Vrea să schimbe sistemul de la juniori!"

Marius Pintea spune că nu a cunoscut niciodată un om mai devotat muncii sale, un om care să trăiască handbalul la modul cum o face Xavier Pascual.

"Acum e interesat de handbalul juvenil din România. Vrea în iarnă să facă un cantonament cu juniorii I și II, să le dea un program de pregătire pentru a progresa. Ăsta e Pasqi, nu a venit în România pentru bani, ci pentru că vrea să facă treabă!", a declarat Pintea.

Cum i-a cucerit pe băieți?

După victoria de la Minsk, în Belarus, Xavier Pascual a intrat în vestiarul echipei și i-a felicitat pe jucători. "Avea emoții, parcă nu mai trăise niciodată un astfel de meci", au povestit handbaliștii.

Dar știți ce ne-a spus? «Vă mulțumesc că m-ați făcut mândru că sunt antrenorul României! Nu am crezut niciodată că pot avea atâtea emoții la debutul pe banca tehnică a unei echipe naționale. Dați-mi voie să-mi scot pălăria în fața voastră!».

Și a făcut o reverență ca și cum chiar și-ar scoate pălăria", au povestit doi dintre "tricolori". Apoi tot ei au întrebat. "Cum se poate să nu-ți placă un astfel de om?".

Speră să mai fie convocat!

Georgică Cântec a avut evoluții excelente la echipa națională la partidele cu Belarus și Polonia. Interul de la Potaissa Turda a fost unul dintre remarcați. Și el a trăit la maximum momentele din cantonament.

"Am stat câte 6 ore pe zi la pregătire tactică, s-a lucrat și la mentalitate, s-a făcut tot ce se face în handbalul mare. Tot ce s-a văzut în meciuri, a fost lucrat la antrenament. Nu a fost nimic la voia întâmplării", spune Cântec.

Xavi îi spune Gică. "E mai scurt și mai ușor de pronunțat", explică jucătorul. Băieții îl strigă simplu Xavi sau Pasqi. "Nu ne-a impus să-i zicem mister, omul e foarte modest, e chiar OK!".

La final, Georgică i-a spus catalanului că a fost o onoare să lucreze cu el. "I-am spus că mi-aș dori să mai fiu convocat, am multe de învățat de la el", a încheiat turdeanul.

"Vorbim foarte des la telefon!"

Eliodor Voica, secundul "naționalei" spune că și el a avut foarte multe de învățat de la Xavier Pascual. "Omul chiar știe ce face! Pentru mine a fost o săptămână care mi s-a părut o lună, mă refer strict la handbal! Nu mi s-a părut greu, ba dimpotrivă. Nu știu dacă am stat o zi fără 8 ore pe zi de handbal. Nu vă spun povești!", a declarat antrenorul lui Dinamo.

"Nimeni nu ne dădea șanse la 4 puncte, dar el a crezut. A rămas surprins că noi, românii, vrem rezultate imediat. Presiunea de aici nu o are nici la Barcelona!", a adăugat Voica. Tehnicianul a explicat că vorbește foarte des cu Pasqi la telefon. "În franceză conversăm, că ne înțelegem cel mai bine".

"Lotul l-am făcut împreună, am discutat și cu Sorin Toacsen, antrenorul federal. Pascual a văzut DVD-urile trimise din țară, un rol important la victorii l-a avut și video-analistul echipei naționale, Radu Cheregi", a declarat Voica.

"Sunt mândru de voi! Meritați totul pentru munca pe care ați depus-o. Cu o astfel de atitudine nu aveți cum să nu câștigați! Bravo"
Xavier Pascual către jucători după meciul cu Polonia

Rezultatele României cu Pascual pe bancă

  • Belarus-România    23-26
  • România-Polonia    28-23
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.