Nationala

Mărturia zguduitoare a unui medic de la Ambulanță: "Chiar dacă ar fi supraviețuit, Prodan ar fi fost o legumă!"

Articol de Marius Mărgărit  —  joi, 17 noiembrie 2016

Un medic de la Ambulanţă a afirmat pentru Gazetă: "La 5-6 minute de la infarct, dacă scapi, rămâi oricum cu sechele. Singura şansă e să fie echipajul acolo când se întâmplă"

Prima ambulanţă a ajuns acasă la Didi Prodan la 14 minute de la apelul soţiei. Nu avea medic, ci doar un asistent medical. Opt minute mai târziu, a ajuns şi cea de-a doua ambulanţă, cu medic, doctoriţa Diana Iordache, "una dintre cele mai bune din Serviciul de Ambulanţă", cum o caracterizează un coleg.

Sub protecţia anonimatului, un medic de la Ambulanţă a descris cum se procedează în astfel de situaţii:

"Prima dată se face resuscitarea bazală, adică respiraţia gură la gură sau cu o mască specială şi compresie toracică. Apoi urmează resuscitarea avansată. Prima ambulanţă a ajuns repede, dar, e un lucru ştiut, după 5-6 minute, din lipsă de oxigen, neuronii încep să moară.

La 14 minute, din experienţă vă spun, e clar că şi dacă era salvat, ar fi fost o legumă. Ambele ambulanţe aveau defibrilatoare, dar Prodan nu avea fibrilaţie ventriculară, ci era în asistolă, adică inima i s-a oprit de tot. În aceste cazuri, nu se foloseşte defibrilatorul".

"Suntem oricum prea puţini"  

Soţia lui Prodan a sunat la Ambulanţă la 19:57.

Adică "într-un interval orar extrem de complicat pentru Ambulanţă. Fiindcă între 19:00 şi 21:00 are loc schimbul de ture. Oricum avem un deficit de personal de 50%. De la 19:00 iese tura de zi din sectoarele 1,3,5 şi Ilfov şi până la 20:00 lucrează doar cele din sectoarele cu soţ. Apoi, ies cei din aceste sectoare şi asigură, o oră, urgenţele doar cei din sectoarele fără soţ. La Prodan s-a intervenit prompt, dar, în general, e o nebunie, e o adevărată loterie pentru pacienţi", spun surse de la Ambulanţă. 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.