Fotbal   •   Liga 1   •   INTERVIU

De la “cine te plătește?” la “bem o cafea prietenească” și apoi la “te dăm în judecată” » Interviu tensionat despre planurile indianului care vrea să investească la Dinamo

Articol de Costin Ștucan   —  luni, 28 noiembrie 2016

Interviul cu Sanjeev Kumar s-a desfășurat pe email și pe Facebook de-a lungul a câtorva zile.

Gazeta Sporturilor i-a trimis președintelui companiei Delamore&Owl primele întrebări în data de 18 noiembrie, dar Kumar nu a răspuns. După publicarea a două articole în care erau prezentate asocierile grupului pe care îl conduce cu oameni de afaceri controversați, indianul a postat ironic pe Facebook: “Să vedem dacă acești gentlemeni îmi vor găsi și rudele pierdute de pe Marte”.

Ulterior, a răspuns primelor întrebări, dar a devenit extrem de iritat de altele trimise pentru a clarifica unele dintre răspunsurile sale. “Te plătește cineva pentru a pune întrebările astea? Fanii lui Dinamo și acționarii actuali nu le-au pus. Reprezinți vreun competitor? Cine te-a pus? Poți să-mi spui structura acționariatului ziarului tău?”. Informat că face insinuări grave, Sanjeev Kumar a continuat dialogul printr-o invitație “prietenească” la o cafea, data viitoare când vine în România.

O zi mai târziu, a trimis un email în care acuza reporterul Gazetei Sporturilor că a încercat să-i lezeze imaginea și informa că a primit amenințări cu moartea despre care avocații lui cred că sunt cauzate de apariția articolelor. Totul încheiat cu amenințarea cu un proces în cazul în care reporterul nu-și va încheia seria articolelor “lipsite de substanță” și nu-și va corecta “erorile”. Gazeta publică astăzi interviul cu Sanjeev Kumar realizat în ultimele zile. 


- În câte cluburi a investit sau investește Delamore & Owl?

Din câte știu, cei mai mulți dintre investitori nu intenționează să aibă un portofoliu de cluburi de fotbal. Să deții un număr de cluburi nu reprezintă o afacere bună. Avem mai multe investiții în sport și în branduri sportive. De asemenea, deținem branduri precum Soccerade and Runade (n.red. - băuturi energizante pentru sportivi). Investim și în media de sport. 

- Cât valorează brandul Soccerade?

- E evaluat pe undeva la 60 de milioane de dolari de către o firmă cu sediul la Londra. 

 Energizantul Soccerade pare perla coroanei Delamore. Între 2008 și 2012, produsul a fost promovat de Cristiano Ronaldo, dovadă și numeroasele articole și imagini de pe net. Conform informațiilor aflate în domeniul public, contractul a expirat în 2012. Ulterior, nu poate fi găsit niciun comunicat de PR referitor la prelungirea înțelegerii, iar Soccerade sau Delamore nu se regăsesc printre brandurile menționate pe pagina oficială a fotbalistului de la Real Madrid. Soccerade este un competitor al băuturilor Lucozade și Gatorade, însă spre deosebire de cele două produse nu pare a avea o pagină unică de internet. Domeniul soccerade.com este inactiv, în timp ce trei site-uri din China folosesc numele Soccerade. Unul a fost actualizat ultima dată în 2012, altul în 2015, iar al treilea, soccerade.com.cn, te trimite spre site-ul global inactiv menționat mai sus. Băuturile Soccerade cu imaginea lui Cristiano Ronaldo și cu brandul Delamore trecute pe etichetă sunt, însă, comercializate pe site-uri asiatice de e-commerce. Pe spatele cutiei, sunt trecute numele grupului Delamore și adresa de internet cu extensie de Coreea de Sud, www.soccerade.co.kr, însă o simplă căutare arată că domeniul respectiv nu este folosit. 





Eticheta băuturii Soccerade, cu adresa de internet sud-coreeană www.soccerade.co.kr, care nu este activă. Sursă: Google


Care este site-ul oficial al brandului Soccerade? Pe internet apar cel puțin trei adrese asiatice, în special din China, care folosesc numele Soccerade. 

- Nu înțeleg de ce ar fi interesați cititorii să știe atât de multe detalii despre brandurile noastre. Le vindem lor produsele? Site-ul de internet este diferit pentru fiecare piață, iar fiecare piață este operată diferit. Avem un model de franciză, avem un model de joint-venture și deținem integral afacerea în unele piețe. Strategia asta ne-a ajutat să creștem afacerea fără să producem datorii prea mari și fără să necesite o finanțare puternică. 

- Prin ce companii deține Delamore&Owl cele două branduri? Ne puteți spune?

- Prin Delamore Food & Beverage. 

-Există o relație contractuală actuală între dumneavoastră și Cristiano Ronaldo pentru folosirea imaginii sale? Dacă da, ne puteți spune de ce brandul Soccerade nu apare pe site-ul oficial al jucătorului de la Real Madrid? Dacă nu aveți, de ce îi folosește Delamore imaginea?

- Contractul nostru de imagine cu Cristiano Ronaldo sau cu orice alt sportiv este protejat prin clauzele de confidențialitate și presupun că vei fi suficient de profesionist să înțelegi că oamenii nu discută sau dezvăluie aceste înțelegeri în public. Avem un contract de imagine cu compania care deține imaginea brandului Ronaldo. Și avocații noștri vor fi încântați să-ți confirme asta.



Site-ul Soccerade din China, cu imaginea lui Ronaldo, are anul 2012 trecut ca dată a ultimei actualizări. Sursă: soccerade.com.cn

- Avem informații că produsul Soccerade nu se mai fabrică și că a fost obiectul unui proces de insolvență în Germania. Este adevărat?

- Nu producem băutura în Germania din cauză că ne costă mult, e produsă cel mai mult în Asia. Și împachetăm produsele pe alte piețe. Produsul a evoluat. Avem și o gamă de sucuri de fructe. Dincolo de segmentul de food & beverage, intrăm cu Soccerade și Runade în zona de echipamente sportive. Rivaldo și Ronaldo sunt amândoi implicați ca ambasadori Soccerade. De fapt, unul dintre motivele pentru care ne-am întâlnit cu Adrian Mutu a fost să-l aducem într-un cerc de fotbaliști, împreună cu Rivaldo și cu alții, pentru a-l înlocui pe Ronaldo. Am putea să creăm Academii de Fotbal Dinamo Soccerade în toată Asia și să-i avem pe Rivaldo, Mutu și alții ca mentori. Asta este parte a planului nostru. Nu am dezvăluit nimănui până acum asta, este o exclusivitate pentru dumneavoastră.

5 miliarde $

susține site-ul Delamore că era valoarea totală a activelor grupului în 2010

PLAN INDIAN: CLINICĂ DE REABILITARE MENTALĂ LA DINAMO

- De ce v-ați îndreptat atenția spre un club din România precum Dinamo București?

- Asta e o întrebare bună. Poate că n-ar fi trebuit să ne batem capul cu România din cauză că reacția la o afacere privată a fost una disproporționată. Dar că să răspund la întrebare… Din mai multe motive, credem că există valoare în implicarea la Dinamo. Echipa noastră crede că putem construi un brand bun în jurul clubului. Important este să ne asigurăm că echipa oferă rezultate fanilor și pentru asta clubul are nevoie de jucători puternici. Și sunt mai multe căi de a-i avea. Putem face asta prin cumpărarea de jucători de mare calitate, prin obținerea de jucători sub formă de împrumut de la cluburi europene, spre exemplu din Portugalia, Italia și Spania



- Vă orientați spre piața externă…

- Clubul are de asemenea nevoie de o academie puternică pentru a crea un fond de jucători talentați. Jucătorii trebuie să creadă că au un viitor la club, așa că e foarte important să se ocupe cineva de ei. Și aici Adrian Mutu va juca un rol cheie în a fi siguri că jucătorii au încredere, că sunt capabili să performeze pentru ei și pentru fani.



- Cum va lucra la moralul jucătorilor?

- Explorăm de asemenea ideea de a pune bazele unui centru de reabilitare legat de club, cu scopul de a reabilita jucătorii fizic și mental. Uneori, când jucători au dificultăți mentale din cauza problemelor din viața lor de zi cu zi, asta se reflectă în performanțele lor. Așa că pe lângă aspectul fizic, partea mentală e foarte importantă. 

“Am putea să ducem clubul în Asia și să aducem cluburi din Asia să dispute meciuri amicale cu Dinamo. Intenționăm să oferim expunere și echipei a doua”

Sanjeev Kumar, CEO și purtător de cuvânt al grupului Delamore

Cum v-a venit ideea creării unui centru de reabilitare? Aveți informații că jucători de la Dinamo au nevoie de ajutor abilitat pentru latura mentală ca urmare a unor traume sau adicții în viața lor privată? Dacă nu aveți informații, merită să investiți într-o clinică care poate avea doar clienți ocazionali?

- Ideea centrului de reabilitare este bazată pe cererea din piață. Căutăm să ne așezăm în piața din regiune. Sportivii au nevoie de sprijin adecvat și ne dorim să oferim servicii pe o piață aflată în creștere în această zonă, dar și în Europa. 



- Ce alte planuri aveți pentru Dinamo?

- Credem că Dinamo are probabil calibrul perfect să ne ajute să punem în practică strategia. De asemenea, sunt cluburi în România care sunt în insolvență, așa că putem să ne gândim să absorbim unele dintre aceste talente locale la Dinamo. Din ce observăm, Dinamo pare să fie mult mai sănătoasă financiar decât alte cluburi. Evident, asta are o bază relativă. Ca să ne înțelegem, nu facem nicio recomandare la adresa sănătății financiare a clubului. 



- Există un plan de afaceri care conține vreo sumă pe care intenționați să o investiți în clubul românesc?

- Tranzacția împreună cu suma pentru investiție sunt încă la stadiul de considerație și de aceea sunt surprins de tam-tam-ul făcut în România. Ceea ce explorăm este o tranzacție privată, iar termenii nu sunt încă finalizați. Evident, putem discuta despre asta când va fi totul gata. Și sper că prin răspunsurile mele anterioare puteți avea mai multă culoare în privința strategiei noastre. 



În discuțiile avute cu reporterii Gazetei Sporturilor, partenerul român al Delamore dintr-o firmă londoneză, omul de afaceri Gheorghe Vlase, a declarat că grupul condus de Sanjeev Kumar nu a derulat și nu derulează nicio afacere în România. Informația a fost confirmată de o sursă Delamore. 



- Care sunt interesele de afaceri ale grupului Delamore în România? Câte afaceri ați încheiat în anii în care fondul  dumneavoastră de investiții a fost prezent pe piața românească?

- Doar ca să clarific. Nu suntem un fond de investiții, suntem un grup de companii. Și avem niște interese în România, dar sunt de dată recentă. 



Site-ul brandului Runade menționează asocierea cu brandul românesc Biborțeni, care însă a dispărut de pe piață

Cum a intrat brandul Biborțeni în portofoliul dumneavoastră?

- Divizia noastră de Food & Beverage a ajuns la o înțelegere pentru a vinde apa minerală prin holdingul nostru (n.red. - compania din Canada, Delamore Food & Beverage Holding Limited). Cred că mai multe transporturi au fost făcute spre Asia. 



Într-o prezentare de pe site-ul Delamore, brandul românesc Biborțeni figura în 2015 ca partener pentru brandul Runade, asociat cu imaginea fostei atlete britanice Paula Radcliffe.



Câteva luni mai târziu, în februarie 2016, directorul general al Societății Naționale a Apelor Minerale (SNAM), Radu Dumitru, declara pentru Agerpres că “brandurile Biborțeni și Bodoc au dispărut din piață. Sunt branduri care s-au pierdut din cauza unui prost management și a neadaptării tehnologiei la zilele noastre”. 



Luna trecută, procurorii DNA l-au reținut pe unul dintre acționarii firmelor care dețineau Biborțeni. Potrivit unor date din dosar obținute de News.ro, proprietarii mai multor branduri românești prin care Biborțeni sunt acuzați de evaziune fiscală care a produs un prejudiciu de peste 130 de milioane de euro bugetului de stat. 



- Cine a negociat cu proprietarii Biborțeni? Mai este valabil contractul cu compania românească?

- Nu știu dacă afacerea cu Biborțeni mai este valabilă. Negocierile au fost purtate de echipa noastră din Asia și de conducerea Biborțeni România. 



- Ne puteți spune cine sunt acționarii majoritari din grupul dumneavoastră?

- Grupul este în majoritate deținut de propriii lui angajați. 





Partenerul lui Sanjeev Kumar, Sorinel-Villy Oprea, românul bun prieten cu Elena Udrea al cărui nume a apărut în Panama Papers, a spus într-o discuție cu reporterul Gazetei că a făcut un schimb de acțiuni Delamore cu Adrian Mutu: “Am schimbat niște share-uri între noi, fiecare deținem un anumit procent”. 



- Ce procent are Adrian Mutu din acțiunile grupului? Dar dumneavoastră?

- Adrian Mutu nu este acționar la Delamore & Owl. El este CEO la Delamore Sports. (La a doua întrebare, Kumar nu a răspuns)



- Cum l-ați cunoscut pe Adrian Mutu?

- Ne-am întâlnit pentru brandurile noastre Soccerade și Runade și apoi ne-am decis să-l cooptăm pentru o strategie mai largă. Am văzut că are pasiune și dorință de a reuși, că vrea să devină cineva în business. Pe scurt, cred că va aduce un plus de valoare strategiei noastre.



- Unde este cartierul general al holdingului Delamore?

- Avem o companie multijurisdicțională. Avem resurse în peste 40 de țări și peste 48 de companii subsidiare răspândite în diferite sectoare economice. De la agricultură, la imobiliare, energie, aviație, printre altele. Aproape toate companiile din Anglia au tendința de a avea o adresă care este de fapt adresa contabilului sau a avocatului. Mai mult sau mai puțin, este o normă în Anglia. Adresa de înregistrare a companiei este diferită de adresa reală. 



- Este vreun om de afaceri român interesat să investească la Dinamo împreună cu grupul dumneavoastră?

- Răspunsul direct este “Nu”. Nu discutăm cu niciun om de afaceri român pentru asta. 

CE ZICE DESPRE MAFIA PARIURILOR DIN ASIA DE SUD-EST

Grupul dumneavoastră deține vreun interes de afaceri în piața mondială de gaming și de pariuri? Aveți vreo companie asiatică de pariuri în portofoliu?

- Nu avem nicio investiție directă în industria de pariuri. 



- Potrivit site-ului grupului, cele mai multe afaceri sunt derulate în Asia de sud-est. Aceasta este o regiune folosită intensiv de mafia pariurilor. Vă temeți că, fără știrea dumneavoastră, unii dintre co-investitorii dumneavoastră pot fi implicați în aceste activități sub masca unui business decent?

- Asta este o întrebare bună. Și ai un punct de vedere întemeiat. Dar cei mai mulți dintre partenerii și co-investitorii noștri nu sunt implicați în industria de betting. Profilul lor de afaceri este extrem de profesionist. Și nu văd nicio implicare directă a lor la Dinamo. 



- Puteți să-i numiți?

- Nu am spus că suntem direct implicați în sectorul de pariuri. De asemenea, nici acționarii noștri imediați nu au bunuri în zona de betting. 

 Gazeta a scris pe 23 noiembrie despre asocierea de afaceri timp de un an dintre Sanjeev Kumar și firma Empire Global Corp (fostă Pender International), condusă de un anume Michael Ciavarella, trimis în judecată de procurorii canadieni la jumătatea anilor 2000 pentru fraudă bursieră și spălare de bani. Ciavarella a plătit, iar procurorii și-au retras acuzațiile. În rechizitoriu, afacerea este legată și de familia unui canadian considerat de autorități drept capul din Toronto al faimoasei ‘Ndrangheta, mafia din regiunea italiană Calabria. Povestea poate fi citită AICI. 



- În ce împrejurări l-ați cunoscut pe Michael Ciavarella? Ați rămas în contact cu el după ce dumneavoastră și Cătălin Radu ați părăsit Empire Global Corp?

- Nah, nu ținem legătura. Ne-am cunoscut printr-un prieten comun în urmă cu doi-trei ani.

 

Articol din Toronto Star despre plata făcută de Michael Ciavarella pentru rolul său în schema "pump and dump" (denumire pentru o fraudă pe bursă). Sursă: Toronto Star 

 - Ați investigat referințele sale profesionale înainte de a semna înțelegerea cu Empire Global Corp?

- Avocații noștri ne-au spus că informațiile inițiale erau curate, așa că am luat decizia pe baza acestui răspuns. 

 - Când ați aflat că Empire Global s-a numit Pender International, nume sub care a fost implicată într-un scandal major de fraudă în Canada?

(Sanjeev Kumar nu a răspuns inițial la această întrebare. A oferit un răspuns abia după a doua întrebare) Pentru orice întrebare despre Empire Global, vă voi redirecționa spre companie care este listată public. Nu cred că este potrivit și prudent din partea mea să tot comentez despre o companie listată public. 

 - De ce ați semnat înțelegerea cu Empire, însă afacerea a rămas doar pe hârtie? De ce nu ați cumpărat cele 5 milioane de acțiuni?

- Nu am cumpărat pentru că termenii afacerii nu au fost îndepliniți de companie. 

 - Ați avut vreun moment impresia că grupul dumneavoastră a fost folosit de Michael Ciavarella pentru a-și umfla CV-ul profesional și pentru a ridica prețul acțiunilor companiei sale?

- Da, acesta a fost unul dintre motivele principale pentru care nu am încheiat afacerea. Și, evident, chestiuni care țineau de dezvăluirea unor clauze. 

 ASOCIAT ÎNTR-O FIRMĂ CU UN ROMÂN TRIMIS ÎN JUDECATĂ DE DNA

Care este legătura dumneavoastră de afaceri cu Sorinel-Villy Oprea și cu Cătălin Radu?

- Cu acești oameni am interacționat și am discutat despre afaceri. Sorin a devenit formal implicat în grup anul trecut și acum lucrăm la mai multe oportunități în România. În ce-l privește pe Cătălin Radu, îl cunosc de câțiva ani, dar nu am făcut nicio afacere împreună. Din ce înțeleg, încearcă să facă niște afaceri cu export în România și a înființat o companie Delamore Food & Beverage în România, dar nu avem nicio asociere în acea firmă. Cred că este deținută de fiica lui, dar nu este asociată cu noi. E un prieten de-ai mei. Cred că e un om bun, dar afacerile sale nu au mers din cauza crizei. Vorbim foarte rar. 

 - Ați spus că l-ați cooptat formal pe domnul Oprea abia anul trecut. Dar el a declarat că lucra cu dumneavoastră de dinainte de a ieși din Partidul Mișcarea Populară. Nu vedeți nicio problemă ca un politician activ să fie implicat în procesul dumneavoastră de afaceri?

- Doar după ce a ieșit din politică l-am cooptat formal. Îl știu de câțiva ani, dar ne-am implicat abia anul trecut, când nu mai era implicat activ în politică. 



Sorinel-Villy Oprea, Sanjeev Kumar, Gheorghe Vlase și Cătălin Radu, o imagine din octombrie 2013. Sursă: Facebook

Aveți un fost vicepreședinte al unei țări pe lista partenerilor dumneavoastră. Este aceasta una dintre strategiile Delamore, să folosească oameni conectați politic?

- Este o întrebare reală? Răspunsul este “Nu”. Nu facem asemenea afaceri.

 - Știți că pe timpul cât a fost directorul Delamore & Owl pe România și pe zona balcanică, asociatul dumneavoastră Cătălin Radu a fost implicat într-un dosar pentru care este acum trimis în judecată de DNA, fiind acuzat de complicitate la trafic de influență, folosire de înscrisuri false și spălare de bani? Care este poziția dumneavoastră față de această situație?

- Trebuie să recunosc că nu știam că există vreun caz serios de spălare de bani împotriva lui Cătălin Radu. Credeam că anumiți furnizori l-au trimis în judecată pentru neplata datoriilor. Mă tem că nu pot comenta mai mult pentru că nu știam că există acuzații de spălare de bani. 

 Cătălin Radu a fost trimis în judecată în 2013, iar procesul este pe rol. Asociatul lui Kumar din firma Delamore International SRL este implicat într-un dosar cu legături politice în care secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Valentin Răducu Preda, este acuzat inclusiv de divulgarea secretului care periclitează securitatea națională prin scurgerea de informații care ar fi fost destinate liderului PSD, Liviu Dragnea, citat ca martor în dosar. Cătălin Radu este acuzat că a permis trecerea printr-o firmă de-a sa a sumei de 200.000 de euro destinată secretarului de stat Preda. Prin semnarea unor acte fictive, Radu ar fi încercarea mascarea banilor. Firma Whitestar International, folosită de Radu, a apărut în câteva contracte cu bani publici, dar a intrat ulterior în insolvență. 

 - Care este cea mai importantă afacere derulată de Delamore & Owl în acest moment?

- Grupul nostru este extrem de diversificat. Avocații noștri și instituțiile financiare vor fi încântați să vă ofere referințe despre companie. Dar atâta vreme cât nu derulăm afaceri cu tine, nu sunt sigur dacă trebuie să-ți oferim aceste detalii despre noi. 

 - Este adevărat că i-ați oferit domnului Ionuț Negoiță doar un împrumut pe termen scurt în urma căruia Delamore urmează să preia controlul absolut asupra politicii de transferuri a clubului?

- Asta e o noutate pentru mine, nu am făcut o asemenea ofertă. Uite, asta este tot o exclusivitate pentru tine.  Ca parte a planului nostru, credem că putem sponsoriza listarea pe bursă a clubului și schimbarea proprietarului. După cum probabil știți, jucătorii importanți nu vor să-și asocieze viitorul cu Dinamo din motive evidente. O societate listată, cu un capital puternic, i-ar putea ajuta să se răzgândească. Am vorbit cu mai mulți jucători cu care lucrăm și niciunul nu vrea să vină la Dinamo, dar implicarea noastră ar putea schimba asta. E parte a planului. Testăm fanii să vedem interesul lor în această structură și avem un feedback bun.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.