Liga 1

VIDEO Imagini fabuloase cu reporterul Tolontan în peluza incendiată de “câini” la Steaua - Dinamo din ‘97

Articol de Gazeta Sporturilor  —  miercuri, 30 noiembrie 2016

Poate cel mai șocant episod din istorie la Derby de România a fost acel Steaua – Dinamo din 10 mai 1997, când fanii “câinilor” au incendiat peluza din Ghencea.

 Steaua era lider și se îndrepta spre câștigarea celui de-al cincilea titlu consecutiv, urmărită îndeaproape de FC Național. Dinamo era abia pe 3, fără șanse la campionat, și traversa o lungă perioadă de neîmpliniri. Rivalitatea Steaua – Dinamo era însă la cote maxime. Un stadion era arhiplin fremăta în așteptarea derbyului, 24.000 de steliști și aproape 2.000 de dinamoviști asigurau fondul sonor colorat al confruntării.

 Dar, când echipele erau la încălzire, din peluza ocupată de suporterii roș-albilor a început să iasă fum. Până să apară pompierii, incendiul s-a extins repede, s-au aprins 2-3 sectoare și o pâclă neagră a acoperit întreg stadionul. Jandarmii au intervenit și ei, evacuându-i în forță pe ultrașii oaspeți, în timp ce mai mulți suporteri steliști smulgeau de pe garduri steagurile galeriei rivale.

792 de scaune au ars în peluza de sub tabela de marcaj

Domnul Vova Cohn ne-a ajutat enorm. Dacă nu era dumnealui, nu puteam da foc stadionului din Ghencea. Ne-a adus niște cartoane Cristi Borcea, pe vremea aceea șoferul lui Cornel Dinu

 Ne disociem cu fermitate de huliganii care pătează culorile clubului nostru și trebuie pedepsiți ca atare Cornel Dinu, președintele clubului Dinamo la acea vreme

 Arhivele ziarelor și casetele video salvate de atunci mai păstrează câteva imagini rare ale evenimentelor. Printre ele, și un reportaj realizat pentru ProTV de Cătălin Tolontan :).

Abia plecat de la Sportul Românesc la nou-înființatul ProSport (care era în teste, nu apăruse încă pe piață), Tolontan relata a doua zi chiar din peluza incendiată, în timp ce ținea crispat în mână o cutie de Coca-Cola: “Cilindre identice, pline cu substanță incendiară, au fost folosite de suporterii dinamoviști, susține Poliția Capitalei, pentru a aprinde scaunele de plastic ale tribunei din Ghencea. Zeci de asemenea cutii au fost găsite în tobele cu care suporterii au venit la meci”.

 

 VEZI MAI JOS IMAGINILE VIDEO CU TOLONTAN ÎN PELUZĂ!

 Va fi vreodată pace în fotbalul nostru?  Ioan Chirilă în Gazeta Sporturilor, după meciul din 10 mai 1997

Meciul propriu-zis, care a început cu 10 minute întârziere, a fost extrem de spectaculos. Steaua a câștigat cu 3-1 și și-a continuat sprintul spre titlu, în timp ce Dinamo a rămas doar cu “realizarea” suporterilor.

Golul de 1-0 a fost contestat vehement de “câini”. Tușierul de pe atacul Stelei, nimeni altul decât actualul președinte stelist Valeriu Argăseală, a semnalizat inițial un ofsaid, apoi a lăsat fanionul jos, faza a continuat cu un posibil henț la Ciocoiu, iar “centralul” Porumboiu a validat reușita atacantului. Motiv pentru Țălnar antrenorul lui Dinamo, să sară la Argăseală și să-i scape câteva ghionturi , până când spiritele au fost calmate cu greu :)

Steaua – Dinamo 3-1 (Ciocoiu 32, 42, D. Șerban 89 / Mihalcea 53)

Steaua: Stelea (20 Ritli) – Reghecampf, Ad. Matei, Răchită, Miu – D. Șerban, I. Stan (5 C. Munteanu), Rotariu, Militaru – Lăcătuș, Ciocoiu (57 R. Nagy). Antrenor: Țiți Dumitriu

Dinamo: Prunea – Fl. Petre, Bodea (60 Moga), Cotora, Fl. Bătrânu, Tâlvan – Hâldan, Tararache, I. Chiriță (53 Coporan) – Dănciulescu, Mihalcea (80 M. Niculae). Antrenor Cornel Țălnar

Rezerve neutilizate: A. Călin, L. Roșu / R. Tudor, G. Kiriță. Cartonaș roșu: Ad. Matei (43)

Mai jos, imaginile video cu Tolontan în peluza incendiată de fanii lui Dinamo și rezumatul meciului Steaua – Dinamo 3-1, comentat atunci de Felix Drăghici (acum director în ProTV) și Gabi Safta (acum angajat FRF și coordonator al unui radio online).

Alte imagini din ’97 sunt cele de la TVR, cu vocea tânărului reporter Horia Ivanovici (acum proprietar la Fanatik), istorisind meciul într-o avalanșă de figuri de stil și considerații proprii :)

 În contrast cu nebunia din tribune, în teren era o liniște totală. S-a dovedit o minciună de meci! La final au venit Lăcătuș si Prunea să-mi spună <e bine, așa trebuia să fie>. Acel meci a fost blat! Adrian Porumboiu, arbitrul partidei din ‘97

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.