Denis Alibec nu este letal doar în fața porții, ci și în lumea virtuală, cea a jocurilor pe calculator. Viitorul atacant al Stelei este pasionat de astfel de jocuri și urmărește cu atenție competițiile oficiale.
Se relaxează atunci când timpul îi permite și recunoaște că uneori pierde destul de mult timp jucându-se. Crede că jocurile pe calculator vor fi acceptate și în România ca sport în viitorul apropiat.
- Denis, te știu fan al jocurilor pe calculator. Ce te mai joci acum?
- Da, îmi place foarte mult asta. De fapt mă relaxează destul de mult. În plus îmi pune și mintea la contribuție . Jocurile pe calculator au devenit foarte complexe și, ca și în fotbal, trebuie să ai o tactică bine aleasă. Acum mă joc Counter Strike Global Offensive. Am jucat și Dota, dar și Dota 2.
- Cât timp îți petreci pe zi la caculator?
- Depinde, nu mereu am timp foarte mult. Dar într-o zi liberă mă joc chiar și 3 ore, poate și mai mult. Depinde însă foarte mult de cât timp liber am. Diferă timpul unei săptămâni încărcate, cu antrenamente și meciuri dese față de una de vacanță spre exemplu.
- Industria jocurilor pe calculator s-a dezvoltat mult. Urmărești competițiile oficiale?
- Da! Chiar mă uit, mai ales că o pot face și pe telefon. Premiile sunt foarte mari. Sunt competiții importante din fotbal care nu au asemenea premii. A crescut foarte mult această lume și cred că pe undeva era de așteptat. Sunt mulți pasionați. Mă uit mereu la competiții oficiale și chiar am fost și în București la Dreamhack. A fost o experiență deosebită.
20,7 milioane de $au fost premiile de la The International, cel mai mare eveniment de jocuri pe calculator din istorie
- Vorbeai despre asemănările dintre jocurile pe calculator și fotbal?
- Este această problemă dacă ele să fie acceptate ca sport sau nu. Cred că e doar o chestiune de timp până când se rezolvă. Revenind la întrebare. Să știi că sunt multe. Și la jocuri trebuie să ai o tactică, o strategie. Nu poți să faci totul negândit. Cel puțin echipele profesioniste au totul pregătit, au diverse tactici pe care le schimbă în funcție de adversar, de situația în care se află. E foarte complex totul. Bineînțeles că este diferența asta, că nu există efort fizic, ci doar psihic. Plus că trebuie să ai creierul foarte odihnit pentru a rezista. Nu mai doar un joc. Și cine cunoaște cât de cât această lume își dă seama despre ce vorbesc.
- Te-ai gândit vreodată să iei această joacă în serios? Mă gândesc să participi la competiții...
- (Râde) Nu se pune problema de așa ceva. Pentru mine este o pasiune, mă relaxează după cum am spus. Este foarte dificil să poți duce la un nivel de competiție acest joc. Trebuie ore de antrenament și să nu mai ai alte preocupări. Practic e ca la un sport. Ori acorzi o atenție sporită, ori n-ai nici o șansă și o faci doar ca pe o pasiune, ca mine.
- Care a fost nivelul maxim pe care l-ai atins la Dota sau Counter Strike?
- La Dota am fost pe primul loc pe unul dintre servere. GPlay sau Garena, nu mai țin exact minte. Dar este altceva. Acolo era o competiție de amatori. Oricum, cred că mă descurc destul de bine. (râde). Rămâne însă totul la stadiul de pasiune. :)
13 milioane de jucători oficiali sunt acum în Dota 2, unul dintre cele mai populare jocuri din lume
Cele mai scumpe skinuri PE CARE LE ARE ALIBEC
M4A4 - acest skin l-a costat pe Denis 1500 de euro
AWP - 1000 de euro a fost prețul acestui skin
CE ESTE DOTA 2?
Un joc pe PC creat de Valve și lansat în varianta finală în 2013. Acesta s-a bucurat de un succes enorm încă de la început. În acest joc există două echipe de 5 oameni, fiecare cu câte un rol specific, iar scopul fiecărei formaţii este să cucerească "baza" adversarilor. Fiecare membru are un rol specific în echipă și pentru a-l îndeplini își alege un "erou" cu abilități potrivite.
CE ESTE COUNTER STRIKE GLOBAL OFFENSIVE?
Este joc (first-person shooter) dezvoltat de Hidden Path Entertaiment și Valve după franciza Counter Strike. Este unul dintre cele mai populare jocuri din lume. Jucători se împart în două echipe (Teroriști și Polițiști) și trebuie să împuște fiecare adversar. Înaintea fiecărei runde jucătorii trebuie să se echipeze: își cumpără arme în funcție de câți bani are.
CUM AU EVOLUAT PREMIILE LA THE INTERNATIONAL
TI1 (2011) 1,6 mil. $
TI2 (2012) 1,6 mil. $
TI3 (2013) 2,9 mil. $
TI4 (2014) 10,9 mil. $
TI5 (2015) 18,5 mil. $
TI6 (2016) 20,7 mil. $
4.000 €este valoarea skinurilor armelor pe care le are Denis Alibec la CS GO
{{text}}