Handbal

Nu putem bate Norvegia de 16 ani! De ce? Specialistul GSP în handbal arată cu degetul: "Să vorbim puțin despre banii din culise"

Articol de Marian Ursescu  —  miercuri, 07 decembrie 2016

România nu a mai reușit o victorie în fața nordicelor la un turneu final de 16 ani.

Norvegia este o echipă excelentă, dar este și formația cea mai susținută de către federația europeană.

Detaliile fac diferența. Câteodată detaliile nu mai sunt acele lucruri mici, ci devin chiar mari, vizibile. E cazul deciziilor pro-Norvegia, care vin la fiecare turneu final. Toată lumea protestează, toată lumea se agită, dar rezultatele rămân și se repetă ciclic din an în an, la turneele finale. Norvegia este beneficiara.

România a pierdut luni seara, încă o dată, în fața echipei scandinave, la meciul de debut la Campionatul European 2016. "Tricolorele" au dat o replică excelentă campioanelor mondiale și europene, dar până la urmă tot nordicele au ieșit fericite de pe teren.

Toată lumea se întreabă de ce româncele nu reușesc să bată Norvegia la un turneu final, deși de foarte multe ori sunt peste nordice ca joc. Să fie mentalul de vină, spiritul de luptă al adversarelor? "Știți ce mental am avea dacă am fi și noi la fel de susținuți, la fiecare meci, cum sunt norvegiencele?", spune un oficial al echipei României.

Norvegia este echipa care nu a fost nici măcar o singură dată dezavantajată la turneele finale, în meciurile importante. Au fost multe echipe care s-au plâns de acest lucru.

Aduceți-vă aminte de finala olimpică de la Londra, cu muntenegrencele aplaudându-le ironic la ultima fază pe surorile gemene Bonaventura, nemaisuportând faptul că nordicele au fost tot meciul împinse de la spate. De semifinala olimpică de la Beijing, 2008, când Gro Hammerseng a marcat golul victoriei când timpul de joc expirase, dar a fost validat și Norvegia a ajuns în finală.

De semifinala Campionatului Mondial din 2015, când Neagu și compania au revenit formidabil, au fost la un pas de finală, dar s-au interpus pe traseul lor "fluierașii" sloveni Lah și Sok. Care, întâmplător, au arbitrat, la Mondialul de anul trecut, cinci din cele 9 partide ale Norvegiei la acel turneu final!

Luni, la Helsingborg, polonezele Brehmer și Skowronek au intrat și ele pe lista arbitrelor care ajută Norvegia. Deciziile pro-nordice au fost evidente pe toată durata partidei, iar la final, s-a văzut pe tabelă, la acel 21-23.

Martin Ambros a sărit de multe ori pe margine de parcă își lua elan la o săritură în groapa de nisip, la ultimul time-out s-a dus spre arbitre și le-a arătat cu degetul, dar ce poate face mai mult? Oficialii și jucătoarele nu au voie să comenteze arbitrajele, EHF a impus politica pumnului în gură.

Un singur lucru trebuie să-l știm. Că trei sferturi din bugetul Federației Europene de Handbal este asigurat, la feminin, de firmele norvegiene, televiziunea norvegiană plătește cea mai mare sumă pe drepturile TV, iar Norvegia este foarte bine reprezentată și în boardul EHF.

De aceea, de acum încolo, cel mai bine ar fi să nu mai întâlnim Norvegia. Pentru că indiferent ce Tadici, Ryde sau Martin va sta pe banca României, tot se va găsi un Lah și Sok care să ne încurce socotelile.

România-Norvegia la turneele finale din 2000 încoace

CE 2000    26-22
CM 2003    21-29
JO 2008    23-24
CE 2008    31-37
CM 2009    24-25
CE 2014    19-27
CM 2015    24-26
CM 2015    33-35 d. prelungiri
JO 2016    27-28
CE 2016    21-23

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.