Handbal

Corespondență din Suedia » O tradiție veche și respectată » România continuă să dea portari mari la handbal feminin

Luminița Huțupan Dinu cu trofeul de "Cel mai bun portar" la Mondialul din 2005 // FOTO Cristi Preda

Articol de Marian Ursescu  —  Friday 9th of December 2016 12:00

România a avut de-a lungul timpului, la feminin, mari portari. Denisa Dedu a avut de la cine să învețe.

România a avut de-a lungul timpului portari mari, uriași chiar. A început cu Irina Nagy Climovschi, triplă campioană mondială, în 1956 și 1960, la handbal în 11, și apoi în 1962 la handbal în 7, singurul titlu al României!

Tot ea a fost în poarta Științei București și a Rapidului când cele două echipe câștigau Cupa Campionilor Europeni. "După părerea mea, Irina Nagy a fost cel mai mare portar al României din toate timpurile", spune Constantin Pilică Popescu, fostul său antrenor.

Au urmat alți portari cu nume sonore în handbalul mondial. V-o mai aduceți aminte pe Elisabeta Ionescu? A apărat excelent în semifinalele CM din 1973, când România bătea Ungaria și ajungea în ultimul act.

Pe Doina Rodeanu, Carmen Petca, Elisabeta Roșu, Cristina Dogaru Cucuian, pe Mihaela Ciobanu, pe Tereza Tamaș Pâslaru? Fiecare a avut meciul ei mare, momentul de glorie și de inspirație.

Trei Ligi ale Campionilor

În 2011, Federația Internațională de Handbal a desemnat-o pe Luminița Huțupan Dinu drept cel mai bun portar al lumii din toate timpurile. Vicecampioană mondială de la Sankt Petersburg, cel mai bun portar la Mondialul din 2005, a rămas în mintea și inimile tuturor microbiștilor cu evoluțiile sale.

Și nu numai în România, Luminița fiind la fel de apreciată și în Slovenia sau Macedonia, după ce a câștigat Liga Campionilor cu echipele de acolo la care a evoluat, Krim Ljubljana și Kometal Skopje!

În 2010, la Europeanul care a dus România pe locul 3, am descoperit-o pe Talida Tolnai. Prestațiile sale cu Suedia și apoi cu Danemarca au inclus-o în galeria marilor goalkeeperi "tricolori".

Toto a fost parcă "Îngerul Domnului" în poarta României într-o finală mică în care a primit doar 16 goluri în 60 de minute de la gazda Danemarca.

Paula Ungureanu e și ea un nume enorm în lumea handbalului. "Paula! Paula!" e scandarea favorită a fanilor după paradele incredibile ale goalkeeperului român.

Ea a contribuit la toate cele trei mari succese ale României din ultimii ani: de la argintul mondial din 2005, bronzul european din 2010 și tot bronzul, dar mondial, de anul trecut.

Noua mică stea

Miercuri seara s-a mai născut o stea. O mică stea, de doar 22 de ani. Numele ei: Denisa Dedu. Un portar căruia toată lumea îi prevedea, de mult, un mare viitor. Acum, ea a și demonstrat că previziunile câteodată se adeveresc. Prestația ei din meciul cu Rusia l-a mirat până și pe marele Evgheni Trefilov. "Nu știu de unde ați scos acest portar!", a glumit tehnicianul Rusiei.

Dedu poartă pe umeri povara unei tradiții vechi. Ea a fost coechipieră cu Luminița Dinu, dar și cu Talida Tolnai sau Paula Ungureanu. "De la toate am avut câte ceva de învățat. Le-am ascultat, le mulțumesc pentru sfaturile date și sper și eu să le calc pe urme", spune brașoveanca.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.