Sporturi   •   Handbal   •   România-Ungaria, Ora 19:30, TVR 2 și TVR HD, GSP.RO

Corespondență din Suedia » Azi înfruntăm Ungaria, rivala noastră pe semicerc dintotdeauna! Comparație: diferența de valoare e clar în favoarea ”tricolorelor”

Handbalistele tricolore speră să se bucure la fel și după meciul de azi cu Ungaria

Articol de Marian Ursescu, Marius Ionescu (Foto)   —  duminică, 11 decembrie 2016

România are nevoie de trei victorii în grupa principală de la Helsingborg pentru a fi sigură de calificarea în semifinale. Ungaria e prima țintă. Maghiarele au șanse minime de a ajunge în careul de ași, chiar dacă vor câștiga toate partidele. Dar când vreodată poți spune că un meci cu Ungaria e ușor sau câștigat dinainte?

Duelul istoric

Sunt toate premisele unui meci mare în Suedia. Un meci la finalul căruia se vor stabili multe. Mai întâi de toate, e rivalitatea sportivă imensă care a fost dintotdeauna în handbalul feminin. Rivalitatea între două echipe care au fost, mai tot timpul, la un nivel asemănător. Care s-au încurcat reciproc.

Să ne amintim de duelul de la București, din 2000, de la Campionatul European, când maghiarele au câștigat titlul, cu cea mai bună generație a lor din toate timpurile, o generație care apoi a jucat finala olimpică la Atena.


Apoi de duelul de la Beijing 2008, din "sferturi", drumul frânt al celei mai bune generații a României, poate, spre podiumul JO. Au urmat disputele de la Europene și Mondiale, cu victorii de-o parte și de alta.

Martin sau Rasmussen?

Noi putem spune că le avem pe Neagu, pe Paula, pe Oana, pe Eliza, avem jucătoare tinere, care au obținut medalii la junioare și tineret. Ungurii ar răspunde că ei mizează pe Gorbicz, pe Szucsanszky, pe Bodi. Mai presus de toate însă, va fi disputa tactică dintre cei doi antrenori, care de curând "au schimbat" armele.

Ambros Martin, antrenorul Gyorului, a preluat România, iar Kim Rasmussen, fostul tehnician de la CSM București, antrenează acum Ungaria.


Danezul conduce cu 1-0, după ce a câștigat cu CSM, în mai, finala Ligii Campionilor, în fața Gyorului. Ce va fi acum?  "Nu vreau să iau din meritele fetelor, dar cred că CSM a avut șansă. Gyor a jucat constant tot sezonul și a pierdut la aruncările de la 7 metri. CSM a avut fluctuații și a prins vârful de formă la Final Four. Vom vedea ce va fi acum", a declarat spaniolul.

Martin recunoaște că le știe mai bine pe jucătoarele maghiare decât pe românce. "Antrenez de patru ani acolo și e normal. Voi face totul să câștig cu noua mea echipă, la fel cum și Rasmussen va proceda", a subliniat el.

Ungaria s-a calificat pe ultima sută de metri în Main Round. Înfrângerile cu Cehia și Danemarca au fost urmate de victoria cu Muntenegru, pe care au trimis-o acasă.

România pare pe val, ieșind cu două puncte dintr-o grupă mult mai grea, alături de campioana olimpică și mondială.  În această seară însă, nimic nu va mai conta. Va fi meciul de totul sau nimic între cele două rivale, va fi duelul din tribune al celor două galerii.

Noi mizăm pe Cristina, pe Paula, pe Oana, pe Martin, pe Gabi, pe Denisa, pe Aneta, pe Costică, pe Cristina de încă trei ori, pe Mădălina, pe Eliza, pe Melinda, pe Crina, pe Ana Maria. Hai, România!

Ne-au bătut la "Trofeul Carpați"

Exact acum două săptămâni, Ungaria învingea la Cluj-Napoca România în finala "Trofeului Carpați". A fost 29-24 pentru maghiare, care au profitat din plin de absența Cristinei Neagu, a Paulei Ungureanu și a Anei Maria Iuganu, toate accidentate atunci. "Meciurile amicale sunt meciuri amicale. Dacă ele cred că așa va arăta România și acum, se înșală", a declarat Eliza Buceschi.

Decimate de accidentări

Ungaria a avut un ghinion teribil în ultimul timp, pierzând rând pe rând o serie de jucătoare importante din națională. Maghiarele s-au accidentat pe capete, astfel că antrenorul Kim Rasmussen a fost nevoit să încropească o echipă ungară, dar nu cea mai bună.

Zsuzsanna Tomori, Zita Szucsanszky, Sandra Zacsik, Aniko Kovacsics, Dorina Korsos, Melinda Szikora s-au accidentat și nu mai pot evolua. Ungaria are o echipă tânără, fără experiență, totul învârtindu-se în jurul Anitei Gorbicz.

15goluri a înscris Anna Kovacs, cea mai bună marcatoare a Ungariei, în prima fază a grupelor

23de goluri a marcat Cristina Neagu, golgeterul României după primele trei meciuri de la CE

Ungaria la CE 2016

22-27 cu Cehia

19-23 cu Danemarca

21-14 cu Muntenegru

România la CE 2016

21-23 cu Norvegia

22-17 cu Rusia

31-26 cu Croația

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.