Sporturi   •   Handbal   •   ROMÂNIA-UNGARIA 29-21 (15-9)

Corespondență din Suedia » ”Tricolore” dezlănțuite » Cum s-a văzut din sală victoria la scor cu Ungaria

Titularele au încheiat meciul pe bancă, de unde s-au și bucurat la final

Articol de Marian Ursescu   —  luni, 12 decembrie 2016

”Naționala” României a zburat pe teren aseară, învingând Ungaria la scor și păstrând vii speranțele de semifinale.

În urmă cu fix două săptămâni, la Cluj, o Românie în curs de coacere pierdea finala Trofeului Carpați în fața Ungariei, 24-29. Un meci ca un avertisment pe jumătate, însă, în același timp, un meci care venea la timp.

Fiindcă lăsa timp pentru confruntarea mult mai importantă de la Europene. E o rivalitate care crește și descrește periodic, dar care atinge cotele isteriei la competițiile majore. La înfruntările care se aștern în calea spre medalie. A fost cazul celui de aseară.

O singură dată au condus maghiarele la Helsinborg, în prima partidă din Grupa Principală II pentru cele două echipe. 1-0, minutul 1. Atât. A fost suficient ca Neagu să înscrie cu una dintre torpilele ei pentru ca sensul să se schimbe. Neagu, care nu a jucat la Cluj.


Atât de imensa jucătoare, necesara Neagu. E așa nu doar pentru că poate rezolva multe situații singură, ci și pentru că știe să paseze, să participe la scheme, pentru că le face și pe celelalte să fie, la rândul lor, valoroase, necesare, inventive pe teren.

Mecanismul bine uns

Minut cu minut, fază cu fază de atac și de apărare, cu Dedu eficientă în prima repriză și Ungureanu în a doua, poarta închisă cu două lacăte, unul șaten, altul blond, România și-a construit avantajul. Jucând eliberat, ca un fel de zbor prelungit cu fiecare gol, cu fiecare moment în care adversarele ratau, derutate, sau pasau eronat, sau făceau greșeli tehnice.

Cât de bine venite schemele cu pivotul! Ne-au plăcut năucitoarele combinații în 3, cu Neagu, Manea și Buceschi. Curajul extremelor, atunci când ajungeau la finalizare. Tupeul debutantei Florică, de a trimite mingea în poarta ungară goală, de la mijlocul terenului.


Felul în care Geiger s-a zbătut, luptând pentru o vânătaie în plus.

Cu 8-9 goluri în față, un Ambros Martin calm a odihnit titularele pe final. Le-a trimis în bătălie pe cele care stătuseră pe bancă. Pentru a lupta, la rândul lor. Pentru simți pulsul meciului. Și pentru a fi parte dintr-o victorie imensă, care ține România în cursa pentru semifinale.

Fanii la înălțime

Peste 500 de români le-au încurajat aseară pe românce în sala din Helsingborg, iar cei mai mulți dintre ei trăiesc în Suedia. A fost și un grup numeros de români veniți din țară, cei care au adus tobe, goarne, steaguri.

"Le mulțumim fanilor noștri! Au fost senzaționali, ca întotdeauna! Au făcut mii de kilometri ca să ne susțină și ne-au arătat mereu dragostea lor", a declarat Eliza Buceschi. Maghiarele au avut și ele peste 150 de fani în tribună, dar aceștia nu au mai avut reacție după prestația favoritelor din prima repriză.

Momeala de la Cluj-Napoca

Cu exact două săptămâni înaintea meciului de aseară, România și Ungaria au jucat finala Trofeului Carpați la Cluj-Napoca.

"Tricolorele" au pierdut atunci 24-29, dar antrenorul Ambros Martin a părut că le-a dat momeală maghiarilor. Pe lângă faptul că a jucat fără Neagu, Ungureanu și Iuganu, spaniolul nu a folosit niciodată în apărare cuplul central Pintea-Szucs, cel care a jucat senzațional la acest European.

La Cluj, Ambros Martin a dat impresia că nu cunoaște echipa, a schimbat titularele la 9-6 pentru România, neinteresându-l rezultatul. Interul stânga Kinga Klivinyi a făcut ce a vrut pe teren la Cluj, marcând de 10 ori.

La fel Anita Gorbicz, autoare a 7 goluri. Aseară altele au fost datele, maghiarele chinuindu-se să găsească spații libere spre poarta româncelor.

ROMÂNIA    29 (15)

Neagu 10, Buceschi 5, Manea 4, Udriștoiu 3, Chiper 3, Geiger 1, Pintea 1, Florică 1, Zamfirescu 1

UNGARIA    21 (9)

Kovacs 3, Triscsuk 3, Gorbicz 3, Klivinyi 3, Hornyak 2, Erdosi 2, Lukacs 2, Meszaros 1, Bodi 1, Schatzl 1

2contraatacuri, ambele finalizate cu succes, a avut România aseară, contra Ungariei

12goluri au înscris "tricolorele" de la linia de 9 metri, dintre care 3 din stânga, 7 din centru, 2 din dreapta

33%a fost eficiența Paulei Ungureanu ieri, în timp ce Denisa Dedu a fost aproape, la 32%

Clasament Grupa Principală II

1. România 3 2 0 1 72-61 4
2. Danemarca 2 2 0 2 56-48 4
3. Norvegia 2 2 0 0 46-42 4
4. Cehia 3 1 0 2 80-81 2
5. Rusia 3 1 0 2 64-69 2
6. Ungaria 3 0 0 3 41-50 0

*primele două clasate se califică în semifinale

Rezultate: Rusia-Cehia 26-24, România-Ungaria 29-21.

Următoarele meciuri, mâine: România-Cehia, Ungaria-Norvegia, Danemarca-Rusia

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.