GSP special   •   Investigatie   •   EXCLUSIV GSP

EXCLUSIV GSP Antrenorii au luat aproape 25% din bursele CIO ale sportivilor! "E incredibil! Am fost lucrate"

Articol de Gazeta Sporturilor   —  marţi, 13 decembrie 2016

În perioada 2012-2016, 33 de sportivi de la 7 discipline olimpice de vară și de iarnă au beneficiat de finanțări CIO pentru pregătire, cu sume lunare de 500 sau 1.500 dolari. Aproape 100.000 de dolari au fost însă orientați de federații și COSR către tehnicieni ca suplimente de salariu, scrie în EXCLUSIVITATE Gazeta Sporturilor de astăzi!

Nu mai e doar o legendă că antrenorii români de la loturile naționale, din inițiativa șefilor de federații sau din COSR, sunt finanțați inclusiv din fonduri alocate pe numele sportivilor. E cazul fără echivoc al Burselor Olimpice de Solidaritate, fonduri CIO aprobate din patru în patru ani pentru sportivi cu potențial de calificare la JO.

Potrivit documentelor obținute de GSP de la COSR și de la șapte federații implicate în program în intervalul 2012-2016, România a beneficiat de 27 de burse pentru sportivi, pe care au intrat 33 de nume de la bob, sanie, schi, biatlon, atletism, canotaj, gimnastică, judo și kaiac-canoe.

Cuantumul total ajunge la circa 500.000 de dolari. Iar din evidențele oferite de federații, unele deschise, altele reticente sau de-a dreptul opace (judo a refuzat să comunice orice informații), reiese că aproximativ 22% din această sumă s-a dus către antrenori cu titlu de bani de buzunar!


La gimnastică și judo, antrenorii au luat mai mult ca sportivii!

Se poate ajunge însă astfel la inechități bizare, de genul ca raportul financiar antrenori – sportivi la un lot să fie de 60%-40% (gimnastică) ori, și mai abrupt, staff-ul să primească sume de două ori și jumătate mai mari decât sportivii aflați în grijă (judo)?

Da!" e răspunsul ferm din România, unde explicațiile dinspre federații/COSR țin în majoritate de argumentul că posibilitățile legale de remunerare a tehnicienilor de top sunt restrânse, iar un supliment de salariu din fonduri CIO ajută să-i păstreze sub contract la loturile olimpice. În beneficiul sportivului, pentru a ne mula pe rostul "Olympic Scholarship for Athletes".

 


"Am fost lucrate"

Irina Lauric, 24 de ani, una dintre bursierele de la kaiac, e revoltată de modul în care s-a distribuit bursa CIO, punctând că federația și COSR i-au pus în față contractul cu o împărțire prestabilită a finanțării.

- Irina, ai beneficiat de o bursă CIO vreme de 23 de luni înaintea Olimpiadei de la Rio. Îți amintești despre ce sume a fost vorba?

- Am încasat lunar 200 de dolari, apoi parcă 225 de dolari.



- Ți s-a spus vreodată că bursa era, de fapt, de 500 de dolari?

- Nu mi s-a explicat așa ceva. Ni s-au dat niște hârtii să le semnăm și scria acolo, în documente, că eu primesc 200 de dolari. Și mai erau cu niște sume antrenorii, doctorul, se prevedeau și costuri pentru medicație.



- Dar pe tine te-a întrebat cineva vreodată dacă ești de acord ca o parte din bursa aceea să se ducă la antrenorul principal Bebe Zabet, de exemplu?

- Niciodată! Știam că antrenorii luau și ei bani, dar înțelesesem că încasează o bursă separată. Am crezut că dispune din oficiu de anumite sume prin prisma faptului că lucrează cu trei sportive incluse în finanțarea CIO. Adică o bursă dedicată automat antrenorului prin sportiv. Cred că măcar atâta respect meritam, să ni se fi zis exact despre ce burse e vorba, să ni se pună la dispoziție toate informațiile necesare, nu să fim lucrate. Era dreptul nostru măcar să știm, nu să existe o împărțire făcută undeva deasupra noastră!



- Analizând acum, ți se pare în regulă felul cum s-a operat cu această bursă?

- Nu! Adică noi ne chinuim de mici să facem performanță și mereu ni se dă în cap când trebuie să primim ceva sau să fim parte a unor decizii care ne privesc direct. Pe mine mă deranjează chestiile astea! Tragem până la epuizare pe apă, iar antrenorii merg în șalupe și ne fac în toate felurile, iar pe urmă meritele și drepturile sunt tot ale lor. Era la un moment dat un antrenor indignat, nu-i dau numele!, care se și lamenta: "Băi, au ajuns sportivii să ia mai mulți bani decât antrenorii! Nu se poate!".



- Tu ce sume câștigi lunar, în mod obișnuit?

- 1.500 de lei de la COSR, 2.000 de lei indemnizație de la Olimpia București, iar de anul acesta primesc și un salariu de la club, încă 1.000 de lei. Eu sunt contrariată că sportivii sunt obligați să tacă mereu din gură sub amenințarea tăierii indemnizațiilor sau a scoaterii din loturi. E la ordinea zilei fraza asta: "Dacă nu vă convine, plecați acasă, că mai sunt alte o mie care abia așteaptă să li se deschidă ușa!". Și sunt unii antrenori care te și înjură, se comportă foarte urât! Cel puțin în kaiac s-au făcut multe nedreptăți.

"Toată lumea vrea rezultate de la sportivi, ne sare țara în cap că nu aducem medalii, dar apar mereu tot felul de modalități de a-l nesocoti, de fapt, pe sportiv.

Lotul olimpic de kaiac e suspendat un an de zile după problemele cu dopingul apărute înainte de Olimpiadă. Eu pătimesc însă degeaba. Mi-au făcut o mie de teste, toate au ieșit OK. Am căzut la mijloc de am vrut să mă și las de sport!" Irina Lauric

 

"A fost o împărțire servită a banilor"

Multiplă medaliată la Mondiale și Europene, judoka Andreea Chițu admite că a semnat contractul, dar n-a avut niciun cuvânt de spus

- Andreea, când s-au distribuit banii pentru bursa CIO, ai fost întrebată despre modalitatea de împărțire a banilor?

- Eu am semnat niște contracte și mi s-a spus că asta e distribuirea. Mi s-a explicat că așa sunt protocoalele și așa se procedează în toate părțile. Nu m-a întrebat nimeni înainte dacă sunt de acord. Nu știu cine și de ce a făcut acea repartiție într-un anume fel. A fost o împărțire... nu știu cum să spun...



- Impusă?

- Nu prea-mi place termenul, dar așa s-a întâmplat! N-am fost consultată în legătură cu bursa, doar mi s-a comunicat că eu primesc X dolari, iar restul sumelor se concentrează pe alte segmente.



- Ți s-au pus în față niște hârtii și ți s-a spus să semnezi contractul cu distribuția servită a bursei?

- ...Mda... cam da... cam așa s-a petrecut! 

"Am iscălit multe acte în acea perioadă. Nu-mi amintesc dacă și în contract era prevăzut că inclusiv antrenorul primește bani. Cu mine n-au existat discuții vizavi de modalitatea de distribuire a bursei. Am semnat pe o împărțire prestabilită de alte persoane. Atâta vreme cât și antrenorul are o indemnizație și un salariu, ca și sportivul, de ce să i se repartizeze bani de la noi?" Cristina Grigoraș, bursieră canotaj

"Am știut modalitatea de repartizare a acelei burse CIO. Am fost de acord ca o parte din bani să fie încasați de antrenori. Mi s-a părut ceva normal" Nicolae Istrate, bursier bob

"Primul pas e, obligatoriu, informarea sportivului asupra bursei. Apoi trebuie să existe un consens între sportiv și federație, de genul «Îți asigur asta și asta». Sau sportivul spune: «Aș avea nevoie de aia!». Când se ajunge la o înțelegere cu sportivul, se semnează contractul, inclusiv de COSR, se transmite la CIO, care dă drumul banilor" Florin Mișcă, secretar general adjunct COSR

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.