Nu există lupte mici în sport. Mereu e ceva de câștigat, mereu e un duel de purtat.
Asta s-a văzut din plin ieri, când România și Germania s-au înfruntat la Goteborg, în fața unei săli cu tribune golașe, pentru locul 5 la Europene. În acele tribune puțin populate s-au așezat și Cristina Neagu și Paula Ungureanu, înlocuite de Ambros Martin pentru acest ultim meci. Le-au schimbat Laura Popa și Iulia Dumanska, alte nume noi care se adaugă la proiectul reconstrucției început de antrenorul iberic.
Timp de 60 de minute s-a derulat un joc al întâietății pe termen scurt. Multe situații de egalitate, avantaj de un gol, când de o parte, când de alta. Nimic sigur. Orice posibil, în orice moment. Lista marcatoarelor deschisă, în ambele tabere. Parade ale portarilor Dedu și Dumanska, respectiv Woltering.
Joc cu inima
Cum avea să arate echipa României fără Neagu? Fetele o vor căuta și, negăsind-o, se vor panica? Un bun test de renunțare la dependență. Trecut cu succes. Cu sacrificiu. Cu momente de dubiu, anulate imediat de acțiuni curajoase. Zamfir a fost acea gură de tun necesară, cu aruncări puternice, bine țintite. Laslo s-a transformat în creierul limpede de la centru. Dedu a făcut din nou un meci important, cu parade spectaculoase. Toate jucătoarele intrate pe teren au pus inima, chiar dacă au mai și greșit. Pentru că mereu au găsit puterea și luciditatea să revină.
Finalul dramatic
Și acum, ultimele secvențe. E minutul 57, înscrie Fischer și Germania conducea cu 22-21. Timpul se scurge, dar Ambros Martin cere timeout. E apăsat și el de emoție, începe vorbind în spaniolă. "Vamos a ganar este partido!". Își dă seama, se oprește o clipă, apoi reia în engleză. Explică clar, economicos, o schemă. Scoate portarul, e atacul nostru și, când deja secundele presau acut, Laslo își asumă responsabilitatea, aruncă și egalează.
Atacul următor revine germancelor. Ce să fie? Un nou timeout. Apoi, curaj nebun, reflex și intuiție, Zamfir fură mingea, face o cursă alertă spre poarta adversă și înscrie eroic golul victoriei. Se oprește direct în bară, Woltering e și ea lovită, bucuria nu e deplină până nu se știe că ambele sunt OK. Dar e victorie. Acel gen de victorie despre care spunem că sunt mereu capabili alții, nu noi. Nu e așa. Avem dovada. Și promisiunea nerostită pentru viitor.
ROMÂNIA 23 (11)
Zamfir 6, Udriștoiu 3, Laslo 3, Chiper 3, Szucs 2, Pintea 2, Geiger 1, Iuganu 1, Zamfirescu 1, Chintoan 1
GERMANIA 22 (11)
Huber 5, Karolius 3, Schmelzer 3, Hubinger 3, Naidziniavicius 2, Lang 1, Behnke 1, Bolk 1, Fischer 1, Wohlbold 1, Stolle 1
Sosiri în tranșă
Echipa României va reveni azi în țară, dar pentru că și-au schimbat în ultimul moment biletele de avion, "tricolorele" nu vor sosi toate odată. Federația a împărțit practic lotul în două. Sunt 7 fete care vor pleca azi, la ora 17:45, de la Goteborg, lor adăugându-li-se masorii și antrenorul secund Costică Buceschi, iar alte 9 fete au avion mai devreme, la 12:30. Nu sunt zboruri directe, ci cu escală, așa cum au fost găsite. Antrenorul Martin Ambros pleacă spre Viena, el urmând să ajungă la Gyor, la echipa de club, antrenorul cu portarii Jaume Fort are zbor spre Barcelona, iar Crina Pintea zboară la Frankfurt, ea mergând la echipa sa de club, Thuringer.
Întâlnire cu greutate
Tomas Ryde și Ambros Martin, fostul, respectiv actualul antrenor al naționalei feminine a României, s-au întâlnit ieri la Goteborg și au schimbat câteva impresii. Suedezul care a condus România spre medalia de bronz de la CM 2015 și spre calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio i-a urat succes spaniolului și i-a spus că are fete foarte bune în echipă, fiind convins că vor veni şi rezultatele.
{{text}}