Cine este adevărata Steaua?
În toiul dezbaterii care poate duce la sfârșitul echipei lui Becali și la răsăritul unei noi/vechi echipe a generalilor, jurnalistul GSP Liviu Manolache întreabă pe facebook: Dar când gloriile au sfârșit în mizerie, cine trebuia să aibă grijă de ele?
"1. Știe cineva ce a facut CSA pentru Lucică Balan? I-a oferit măcar o rentă viageră pentru cupele alea aruncate într-un colț de debara?
2. Știe cineva ce ajutor a primit Pavca, fost golgheter al campionatului în tricoul "ros-albastru", care s-a stins din viață într-o sărăcie lucie?
3. Dar pe Liță Dumitru, văzut de multi drept fotbalistul complet, știe cineva de câte ori l-a ajutat CSA?", întreabă jurnalistul.
Ca exemplu, la 4 ani după moartea lui Cornel Pavlovici, unul dintre cei mai importanți jucători ai Stelei, una dintre ele, trebuie reamintit finalul înfiorător al jucătorului. Și întrebat: care Steaua trebuia să aibă grijă să nu se ajungă aici?
Povestea cutremurătoare a lui Cornel Pavlovici
Acum 4 ani, Gazeta Sporturilor prezenta povestea incredibilă a ultimilor ani din viaţa fostului stelist şi internaţional al României, Cornel Pavlovici, decedat acum patru ani, pe 8 ianuarie 2013, la 69 de ani.
Scenariul sumbru al ultimilor ani din viaţa fostului atacant a fost povestit de un nepot, Cosmin Gotovan: Pavlovici a decedat în anonimat, găsit de fiică la câteva zile după un atac cerebral, ajutat cu bani doar de "Il Luce" şi părăsit de cea de-a treia soţie, cu 20 de ani mai tânără!
Șase goluri la Olimpiada de la Tokio, în '64, unde a ocupat locul 5. "Am fost al doilea marcator. Pot zice că e o performanţă peste cea reuşită de cel supranumit «Regele»", spunea Pavlovici într-un interviu acordat EVZ.
În acelaşi an, a fost cogolgeter al Diviziei A, alături de dinamovistul Frăţilă. Un atacant de basm al anilor '60, însă un basm dintr-un volum lăsat pe un raft prăfuit. Şi dispărut acum patru ani: decedat la Spitalul Obregia pe 8 ianuarie 2013, după un atac cerebral suferit de Crăciun.
Sărăcie după trei soţii
Cel care rupe tăcerea e nepotul lui "Pavca", Cosmin Gotovan, de meserie veterinar. "Eram foarte apropiat de nea' Cornel. Îl vizitam des, mai ales după ce l-a părăsit cea de-a treia soţie", începe bărbatul.
"Declinul a venit după despărţire. Femeia era cu 20 de ani mai tânără! Ea aducea şi bani buni în casă, avea o afacere în Obor", continuă Gotovan. Rămas singur într-un apartament cu două camere şi cu o pensie de 700 lei, Pavlovici "s-a schimbat mult, s-a închis în el".
Bani de la Luce, fiu în puşcărie
Îl ajuta doar "Il Luce". "Cornel a copilărit cu fraţii Lucescu. Îi sprijinea mereu, povestea că pe unii i-a îmbrăcat din cap până-n picioare! Aşa că nea Mircea i-a întors serviciul: mai întâi, l-a luat la Brescia, în anii '90. După ce a revenit din Italia, unchiul meu nu şi-a mai găsit de lucru. Tot Lucescu l-a ajutat: îi dădea câteva sute de euro de fiecare dată când venea în ţară!", continuă Cosmin. Dar banii dispăreau imediat. "Mulţi îi dădea unui copil din prima căsătorie, aflat în puşcărie. Fusese întemniţat la Jilava pentru afaceri cu maşini de lux", oftează nepotul.
Diabet, artrită, atacuri cerebrale
Iar starea de sănătate era precară. "Cheltuia mulţi bani şi pe medicamente. Avea diabet şi artrită, i se înnegrise piciorul de tot. Plus atac cerebral acum 6 luni! Astă-vară, mi-a cerut 50 de lei. Mi i-a înapoiat după o lună. Plîngea: «Cosmine, dacă nu îmi dădeai banii ăia, muream de foame!»". De câteva luni, şi-a scos şi telefonul, s-a izolat total. "Mai veneam la el să facem sarmale, era gospodar, dar am avut un şoc. Nu mă mai primea decât în faţa blocului. Ultimele două luni au fost un mister!".
8 persoane la înmormîntare
De Crăciun, câţiva vecini au vrut să îi aducă de mîncare. "Când i-au bătut la uşă, Cornel a mormăit ceva. Au crezut că nu vrea să-i primească". Mai târziu, oamenii aveau să înţeleagă: "A doua zi de Crăciun, l-a găsit fii-sa, Carla, pesemne nu-i răspunsese la telefon. Era căzut, schimonosit, cu gura strâmbă. Făcuse atac cerebral". Dus la Spitalul Obregia, s-a prăpădit pe 8 ianuarie.
La înmormântare, doar 8 persoane. Cei 3 copii şi soţiile ori soţul, Cornel şi un coleg de salon. "Ah, şi să nu uit", încheie Gotovan. "Reprezentanţi ai Stelei, LPF şi FRF. Dar nu oameni. Trei coroane".
CV / Cornel Pavlovici
Născut: 2 aprilie 1943, Bucureşti
Decedat: 8 ianuarie 2013, Bucureşti (69 de ani)
Înălţime: 1,77m
Post: atacant
A jucat la: Locomotiva Buc. (juniori, '52-'58), Metalul Buc. ('58-'60), Recolta Carei ('60), Dinamo Baia Mare ('61), ASMD Satu Mare ('61), Jiul Petroşani ('61-'62), Viitorul Buc. ('62), Steaua ('63-'66), ASA Tg. Mureş ('66-68), FC Argeş ('68), Petrolul Ploieşti ('69), Progresul Buc. ('69-'70), Metalul Tîrgovişte ('70-'72), Steagul Roşu Braşov ('72), Metalul Tr. Severin ('72-'73).
"Naţionala": 7 meciuri, 7 goluri (1963-64)
A participat la JO 1964 - Tokio (6 goluri), al doilea golgeter
Golgeter al României în 1964 (19 goluri), la egalitate cu Constantin Frăţilă (Dinamo)
"Ne întâlneam des cu Pavlovici şi Pîrcălab. Mai venea la terasă şi Mircea Lucescu, dar rar, când avea timp. Ne ajuta cu bani şi se interesa mereu de starea noastră"
Constantin Frăţilă, fost atacant Dinamo"În ultima vreme, se văita mereu: «Cosmine, nu mă mai sună nimeni! M-au uitat toţi!» După asta, a renunţat la telefon"
Cosmin Gotovan, nepotul lui Cornel Pavlovici"N-avea vicii. De băut, câte un zaibăr de Băileşti sau gin cu Cola zero, că avea diabet. Nu fuma. Mai băga la pariuri, dar cu moderaţie, 5-10 lei în weekend. Poate avea gura cam mare câteodată"
Cosmin Gotovan, nepotul lui Cornel Pavlovici"Nu prea mai ţinea legătura cu stelişti. Nu avea nici măcar vreun abonament la meciurile lor. Le-a dat Becali un ceas, o diplomă şi vreo 500 de euro, dar asta acum multă vreme"
Cosmin Gotovan, nepotul lui Cornel Pavlovici
{{text}}