Tenis

ANALIZĂ O înfrângere și 3 probleme: ce se va întâmpla cu Halep după eșecul rușinos de la Australian Open

Simona Halep suferind în timpul meciului cu Shelby Rogers // FOTO Guliver/Gettyimages

Articol de Luminiţa Paul, Roxana Fleşeru  —  Tuesday 17th of January 2017 12:00

Încă o eliminare rapidă la Melbourne a Simonei Halep, apăsată de probleme fizice recurente și de o standardizare a jocului.

Pentru al doilea an la rând, Australian Open se încheie abrupt pentru Simona Halep. Ca și în 2016, înfrângere în primul tur, în minimum de seturi.

N-a mai fost Shuai Zhang, ale cărei lacrimi au rămas pe genericul ediției precedente, ci Shelby Rogers, o jucătoare pragmatică, viguroasă și decisă. 6-3, 6-1 a fost scorul unei întâlniri care, de la primul break făcut de americancă, a curs într-o singură direcție.

"Planul meu de joc a funcționat", a spus Rogers. "Doar mergi în față, fă-ți loviturile, fii agresivă. Când reușesc asta, joc bine. Foarte fericită pentru cum m-am descurcat".

E o filozofie de joc simplă și, în același timp, un soi de clișeu al ultimilor ani. Toată lumea vrea să fie agresivă, să facă pasul în față, să lovească mingea cât mai devreme, plin și apăsat.

E discursul pe care îl rostește inclusiv Simona. Și crede în el fiindcă este calea cea mai directă de a domina. Cu nuanțele personale de rigoare, firește. Numai că ieri lucrurile nu au mers cum și-a dorit. "E al doilea an la rând. Sunt frustrată", a spus ea la conferința de presă.

La început de an, în sezoanele precedente, de când a urcat vertiginos în ierarhia mondială, lucrurile arătau altfel pentru Halep. Mult mai pozitiv, mai promițător. Nu și acum. Nu și în 2016. Iar unele probleme ies în evidență.

1. Și în 2016, și anul acesta, românca a jucat la Australian Open cu probleme fizice. Infecția la sinusuri plus problemele recurente la tendonul lui Ahile de la piciorul stâng, iar acum tendinita la genunchi, care fusese tratată cu fizioterapie în extrasezon, dar s-a manifestat din nou odată cu partidele, încă de la Shenzhen.

"Am luat antiinflamatorii înainte de meci și în zilele dinainte. Dar când ai tensiunea unui meci oficial, presiunea, totul devine mai dificil", a explicat ea. "Durerea s-a întețit și nu am mai putut face ce am vrut".

Anul trecut, s-a adus în discuție o operație, acum Simona a exclus această variantă. "Doar un RMN și fizioterapie". E de remarcat că ea nu a vorbit despre aceste probleme, nici anul trecut, nici acum, decât după înfrângeri, când se vedea clar că e limitată din punct de vedere fizic.

Pe de altă parte, problemele fizice sunt o constantă în cariera româncei. Cum spunea și ea, din fericire, nu a fost vorba până acum de chestiuni grave, care s-o țină departe de terenuri luni întregi sau care să necesite un tratament complex.

Frecvența apariției lor sugerează însă fragilitate fizică, una care nu dispare nici după înăsprirea programului de pregătire. Iar această fragilitate atrage temeri, de a nu forța pentru a nu agrava problema, și lipsă de continuitate și constanță. Exact ceea ce a fost impresionant la ea mai ales în 2013 și 2014.

"Eu mereu m-am menajat și mereu când am simțit o durere cât de mică m-am oprit, e o autoprotecție foarte mare în mintea mea față de corpul meu. Știu că atunci când te doare ceva trebuie să te oprești pentru că altfel se agravează și poți să stai mai mult A fost tendonul, dar la care nu a fost o problemă gravă, era un fel de tendinită și nu trecea. Acum e vindecat. Cu genunchiul la fel, câteva probleme, dar nu a fost ceva grav, fac pregătire fizică în așa fel încât să mă întăresc pe mușchi, pe ligamente și să nu mă mai accidentez", spunea Simona la finalul anului trecut.

2. A reapărut dificultatea româncei în fața unor adversare puternice, acele big hitters, cum le-au numit americanii. Un exemplu: primul meci ca jucătoare de Top 10, la Paris 2014, a fost pierdut în fața unei asemenea jucătoare, Kristina Mladenovic.

De-a lungul anilor, au mai fost altele în care Halep s-a văzut sufocată de agresivitatea și greutatea în lovituri arătate de jucătoare nu neapărat mai bine clasate, dar care au prins zile bune și au reușit s-o domine. Mirjana Lucici-Baroni, cu două victorii la Halep, e un alt asemenea exemplu. Într-o anumită perioadă însă, Simona reușise sau reușea să găsească o cheie pentru a descuia astfel de meciuri.

Cu variații de înălțime sau de tărie a mingii, cu unghiuri, cu defesivă acerbă și o deplasare impecabilă pe teren. Chiar și în fața unor adversare ilustre, precum Garbine Muguruza, Venus Williams, Petra Kvitova, sau a unora în fața cărora avea complex, cum era Mladenovici.

Anul acesta, cele două înfrângeri au venit în fața unor big hitters, Katerina Siniakova la Shenzhen, 1,74 m, 69 kg, cu lovituri tari și agresive, apoi Shelby Rogers, 1,75 m, 70 kg, aceeași apariție, aceeași abordare a meciului.

3. Deocamdată, în jocul Simonei pare să fi intervenit un plafon general sau chiar un ușor regres. Când nu e 100% fizic, deplasarea suferă și defensiva nu mai e sclipitoare. Când cedează cât de puțin inițiativa, pierde centimetri prețioși și nu mai poate controla, domina jocul.

Consecința: nu mai poate lucra punctele în stilul care a impresionat atât de mult în anii precedenți, când zburda pe teren, deschidea terenul și lovea cu multă încredere atât în cros, cât și în lung de linie la finalizare.

Totul într-un ritm alert, vioi, încântător. Iar asta se poate întâmpla pentru că adversarele o cunosc bine acum, nu mai e surpriza din 2013-2014, dar și pentru că mental, uneori, Halep e mai precaută decât altădată. Sau poate jocul de astăzi, fie vorba și numai de 2-3 ani ai circuitului feminin, a crescut și e nevoie de ceva în plus, cu care ea să surprindă și să captiveze din nou.

Rezultatele Simonei Halep în ultimii ani la turneele de Mare Șlem

  2016 2015 2014 2013 2012
Australian Open turul 1 sferturi sferturi turul 1 turul 1
Roland Garros turul 4 turul 2 finală  turul 1 turul 1
Wimbledon sferturi turul 1 semifinale turul 2 turul 1
US Open sferturi semifinale turul 3 optimi turul 2

Accidentările Simonei în ultimii doi ani

2015

  • Sydney-gastroenterită
  • Doha- coaste și glezne
  • Toronto-boala de căldură
  • US Open-coapsă
  • Beijing-tendonul lui Ahile-piciorul stâng

2016

  • Brisbane-tendonul lui Ahile-piciorul stâng
  • Stuttgart-probleme de respirație
  • Birmingham- lichid la tendonul lui Ahile-piciorul stâng
  • Tokyo- genunchiul stâng
  • Singapore-genunchiul stâng
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.