Investigatie

EXCLUSIV Doctorul lotului național de juniori vine cu noi dezvăluiri: ”Soseau antrenorii cu medicamente: «Pe astea le facem!»"

Octombrie 2016: antrenorul Beniamin Zabet e în fața fetelor urcate pe treapta cea mai de sus a podiumului la un concurs desfășurat la Bascov

Articol de Justin Gafiuc  —  Wednesday 25th of January 2017 12:00

Doctorul lotului național de juniori, Răzvan Mincă, dezvăluie că unii tehnicieni recomandau chiar scheme medicale pentru sportivi. Mincă și un kaiacist rostesc și un nume: ”Inclusiv Beniamin Zabet a indicat Evatonul, de exemplu”. Antrenorul neagă orice implicare medicală.

"Pasul de la suplimente legale la produse interzise este foarte fragil", admit multe voci prezente în ancheta Gazetei pe marginea celui mai mare caz de dopaj din istoria sportului românesc, explodat în lumea kaiacului. De fapt, cum ajung medicamentele în cantonamente și la competiții?

Indivizi dubioși ce roiesc în jurul loturilor, puști care se alimentează pe filiere proprii cu produse vehiculate prin sălile de fitness sau recomandări din gură-n gură de la un sportiv la altul sunt doar trei dintre variantele periculoase invocate de oameni din sistem. Dar mai apare încă o versiune neașteptată.

"Le cărau sportivii"

O spune Răzvan Mincă, manager al Spitalului Costești-Argeș și doctor la lotul național de juniori: "Chiar antrenorii veneau cu medicamente la pachet și le puneau în brațe. «Uite, pe astea trebuie să le facem!». Nu le duceam eu în geanta de urgență, ci le cărau sportivii.

Discut aici absolut numai de produse legale, fiindcă n-am fost niciodată adeptul dopingului și i-am învățat pe copii să fugă de substanțele interzise. Până la urmă, e un sport cu un consum foarte mare și nu poți face performanță fără o medicație care să te ajute.

Însă e adevărat că antrenorii recomandau și veneau și ei cu niște scheme medicale mai vechi sau preluate, probabil, de pe la loturi din străinătate, de unde presupun că mai adună informații".

Unul dintre sportivi, ce preferă să nu-și dezvăluie identitatea, lansează un nume surprinzător: "Evatonul a fost recomandat la lotul de juniori inclusiv de Beniamin Zabet".

Substanța, un complex de vitamine B permis de WADA, este cea care a produs un incident la Mondialul din Portugalia 2015, când tânărul Răzvan Rotaru, din kaiacul de 4, a reclamat o stare bruscă de sufocare în timpul administrării din cauza fluxului prea alert fixat pe perfuzie.

"Nici prin cap nu mi-a trecut"

Iar Beniamin Zabet (64 de ani), fost președinte de onoare la FRKC și antrenor la CSȘ Orșova, e o figură cu reputație remarcabilă în kaiac, fiind unul dintre descoperitorii de talente cu o activitate de patru decenii în zona tehnică.

Doctorul Mincă îl nominalizează însă și el pe Zabet senior: "Da, bineînțeles! Se pare că da! A fost și sugestia lui Zabet să apelăm la Evaton, dar chiar n-aș dori să mai detaliez, pentru că eu sunt prins la mijloc într-un război care nu-i al meu. Există acolo tot felul de tabere, copiii sunt și ei probabil influențați să iasă cu anumite declarații".

Zabet e pur și simplu furios când aude subiectul: "Niciodată nu am făcut așa ceva. Nici prin cap nu mi-a trecut, pentru că oricum nu mă pricep la chestiuni medicale. Cei care oferă informații în această anchetă jurnalistică nu vor să admită că sunt, de fapt, niște lupi moraliști. Eu mi-aș pune întrebarea care a fost interesul celor care furnizează astfel de amănunte, pentru că lucrurile merg, în general, spre discreditarea sportului românesc. E un trend abrupt, care ne-a împins deja sub nivelul fundului apei!".

"Am cerut mereu sprijin medical responsabil"

Completează: "Sistemul e de vină că nu permite federației să angajeze medici cu responsabilități clare, astfel încât antrenorii și sportivii să-și vadă strict de performanță. Antrenorul nu are obligația de recuperare și refacere a sportivului, noi ar trebui să-i avem la dispoziție complet apți alimentar, fizioterapeutic, medical.

Dar fiindcă există aceste lipsuri, apar fenomene colaterale interpretabile sau speculabile în fel și chip. Așa că vă rog să căutați în altă parte antrenorii implicați în astfel de acțiuni, că la loturi s-au perindat vreo 20 de nume!

Din contră, eu am încercat mereu să cer sprijin medical competent și responsabil ca să mă degrevez de niște lucruri pe care nu le stăpânesc. Sigur, fiecare are dreptul să declare ce dorește, nu fac nimănui vreun proces de intenție, însă nu e nimic adevărat în ce mă privește".

"Au plătit cu viața"

Beniamin Zabet este tatăl lui Bebe Zabet, antrenorul lotului olimpic feminin, suspendat recent pentru un an de către ANAD în afacerea meldoniumului. Zabet jr. a avut o sancțiune și ca sportiv pentru dopaj.

Părintele său spune că "prima dată a fost la mijloc o înscenare montată de Corneliu Bârsănescu și Mihai Țurcaș, care, săracii, au plătit cu viața! Iar acum Bebe nici măcar n-a fost în cantonamentul din Portugalia unde s-a petrecut chestia cu substanța interzisă".

Bebe Zabet a fost suspendat pentru că una dintre sportivele lui, Elena Meroniac, a fost prinsă cu meldonium, având cea mai mare concentrație detectată la analize din întreg grupul de kaiaciști testați pozitiv.

"Sunt un antrenoraș mic, de la țară, fac treaba asta de prin 1975. În kaiac nu s-au întâmplat niciodată până acum cazuri de doping, iar toată povestea asta cu meldoniumul nu face bine. Nici n-am vrut să vorbesc inițial, dar vedeți cum îmi redați declarațiile, că pot să mi le retractez imediat în două zile. Au mai fost cazuri!"
Beniamin Zabet, antrenor kaiac CSȘ Orșova

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.